Serek chrzanowy na kanapki
Pasty i serki kanapkowe to doskonały pomysł, by codzienne śniadanie stało się wyjątkowo smaczne, przecież nie ma nic gorszego jak nuda na talerzu. Jednym z ciekawych pomysłów na śniadanie jest serek chrzanowy z dodatkiem ogórka kiszonego, który na kawałku domowego razowca, będzie doskonałym i smacznym pomysłem na poranny posiłek. Dodatkowym atutem jest wręcz banalny przepis, który jest również błyskawiczny w przygotowaniu, dzięki czemu przygotujesz go z samego rana, dosłownie w czasie gdy gotować się będzie woda na kawę czy herbatę! Ważna jest ilość dodanego po serka chrzanu, który reguluje „ostrość” pasty kanapkowej. Jeżeli nie przepadasz za intensywnie chrzanowym smakiem i aromatem, który dosłownie udrażnia nos, dodaj go nieco mniej niż podałem w przepisie:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 125 g drobnego twarogu półtłustego,
- 3 łyżeczki śmietany 18%,
- 1 kiszony ogórek,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- gałązka koperku,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 200 g serka)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miski przełóż twaróg.
- Ogórka kiszonego pokrój w możliwie drobną kostkę i dodaj do twarogu.
- Następnie dodaj chrzan i dalej 3 łyżeczki śmietany.
- Dodaj do serka cukier i pokrojony, świeży koperek.
- Na samym końcu dodaj sól i pieprz.
- Wymieszaj całość tak aby powstał jednolity serek chrzanowy i gotowe!
Serek chrzanowy na kanapki
MIEJ POD RĘKĄ
- miseczkę,
CENNE RADY
Serek chrzanowy możesz również przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzisz chwilę z poranki i jeszcze szybciej przygotujesz śniadanie. Serek trzymaj przez noc w lodówce.
SPOSÓB PODANIA
Serek chrzanowy najlepiej będzie smakował podany na kawałku domowego pieczywa, np. mieszanego chleba razowego czy pszennego chleba z żurawiną.
polecane PRZEPISY