Smażone kopytka z boczkiem
Dla wielu z nas, kopytka kojarzą się z kawałkiem duszonego mięsa i sosem, jednak te proste w przygotowaniu kluski ziemniaczane można zaserwować w trochę bardziej nietypowy, lecz równie smaczny sposób. Smażone kopytka z boczkiem to jeden z takich pomysłów, gdzie dobrze znane wszystkim kopytka podsmażamy na patelni, dzięki czemu zyskują złotą i chrupiącą skórkę. Do tego aromatyczny boczek wędzony i podsmażona cebulka i szczypior, które doskonale pasują w zestawie z kopytkami. Spróbujcie i przekonajcie się sami, że to doskonałe połączenie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 400 g ugotowanych kopytek (przygotuj je według mojego przepisu: Szagówki, czyli kopytka),
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 średnia cebula,
- 1 cebula dymka,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 2-3 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj kopytka, możesz to zrobić według mojego przepisu: Szagówki, czyli kopytka.
- W dalszej kolejności usuń z boczku wędzonego grubą skórę a następnie pokrój go w paski.
- Pokrojony boczek wędzony wrzuć na zimną patelnię i postaw ją na małym ogniu, by wytopić z boczku tłuszcz.
- W międzyczasie pokrój cebulę w półplasterki oraz odkrój od cebuli dymki szczypior, który odłóż na bok a samą cebulkę dymkę również pokrój w plastry.
- Gdy z boczku wytopi się już tłuszcz a paski z boczku zaczną się smażyć, dodaj na patelnię pokrojoną cebulę i smaż dalej na nieco większym, średnim ogniu przez około 2-3 minuty.
- W momencie gdy cebula będzie już szklista, na patelnię dodaj wcześniej przygotowane kopytka.
- Zamieszaj całość dokładnie, tak by kluski obtoczyły się w tłuszczu i dalej smaż całość na średnim ogniu, mieszając całość raz na minutę.
- Pokrój szczypiorek i od razu dodaj go na patelnię. Dopraw również całość solą i pieprzem.
- Kopytka smaż do momentu aż będą miały złocistą skórkę, wtedy smażone kopytka z boczkiem będą gotowe!
Smażone kopytka z boczkiem
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię
CENNE RADY
By uzyskać chrupiącą i złocistą skórkę nie mieszaj kopytek zbyt często, ponieważ muszą się one właśnie trochę przypalić. Tylko wtedy na ich skórce zobaczysz złocisty wzorek.
SPOSÓB PODANIA
Smażone kopytka z boczkiem podawaj z wyrazistym warzywnym dodatkiem, może to być gotowana brukselka albo zasmażana kapusta kiszona. Dzięki temu ziemniaczany smak kopytek, zostanie urozmaicony wyrazistym innym smakiem – niebo w gębie! Jeżeli możesz sobie pozwolić warto wypić sobie do obiadu, kufelek dobrego jasnego piwa (dla tych co nie mogą pozostaje piwko bezalkoholowe).
polecane PRZEPISY