Smażony łosoś w miodzie na słodko
Choć nie jest wielkim fanem łososia, ponieważ najzwyczajniej w świecie „to nie mój smak”, są pewne przepisy, dzięki którym ta popularna ryba dosłownie zachwyca mnie smakiem. Takim przepisem okazał się właśnie ten poniższy, dzięki któremu przygotowany przez Was smażony łosoś w miodzie będzie dosłownie wyśmienity. Mam wrażenie, że łosoś po prostu nie lubi zbyt wielkiego „pastwienia” się nad sobą a im prostszy przepis i krótsza lista składników, tym jest on bardziej smaczny!
W tym przepisie, inaczej niż w przepisie na klasyczną smażoną rybkę, marynuję łososia w miodzie a wcześniej skrapiam sokiem z cytryny. To połączenie, jak się później okazuje jest strzałem w „10” ponieważ świetnie komponuje się z samym łososiem a dodatkowo nie jest wielce wymagające, dzięki czemu przepis na smażonego łososia w miodzie jest bardzo prosty!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 300 g łososia,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sok z 1/3 cytryny,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- olej do smażenia
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Do miski dodajcie miód, olej rzepakowy i na końcu słodką paprykę w proszku. Marynatę dokładnie wymieszajcie aby stałą się jednolita.
- Filet z ryby dokładnie sprawdźcie, czy nie ma żadnych ości, najlepiej przesuwając po nim nóż. Każde „zahaczenie” dokładnie sprawdźcie.
- Filet z łososia, już bez ości podzielcie na 3-4 kawałki a następnie skropcie sokiem z cytryny oraz doprawcie solą i pieprzem.
- Poporcjowaną rybę włóżcie do wcześniej przygotowanej marynaty i zostawcie ją na minimum 30 minut (najlepiej około 2 godziny), wkładając do lodówki.
- Po tym czasie na patelni rozgrzejcie około 2 łyżek oleju rzepakowego a gdy będzie już gorący, zacznijcie smażyć na nim kawałki łososia. Pamiętajcie by jako pierwszą smażyć stronę ze skórą.
- Rybę smażcie około 3-4 minut z każdej strony, kontrolując stopień zarumienienia.
- Usmażona na rumiano ryba jest gotowa. Smażony łosoś w miodzie na słodko może wylądować na talerzach!
Smażony łosoś w miodzie na słodko
MIEJ POD RĘKĄ
- miska,
- patelnia,
CENNE RADY
Z racji, że jednym z głównych składników marynaty jest miód, podczas smażenia będzie się on karmelizował a następnie przypalał. Ważne jest w takim przypadku kontrolowanie mocy palnika, by miód nie przypalił się zbyt wcześnie, ponieważ wtedy ryba może okazać się surowa w środku (szczególnie grubsze kawałki). Dlatego właśnie warto smażyć rybę na wolnym ogniu i kontrolować co około 30 sekund, stopień zarumienienia.
SPOSÓB PODANIA
Moja propozycja podania to zaserwowanie łososia wraz z duszonymi ziemniakami oraz przyjemnie słodką w smaku marchewką z groszkiem i udekorowany świeżym koperkiem. Jeżeli jednak szukasz innych pomysłów na dodatki do obiadu, koniecznie poznaj mój wpis: Pomysły na dodatki do obiadu!, w którym znajdziesz wiele pomysłów na urozmaicenie obiadu!
polecane PRZEPISY