Soczysta karkówka pieczona
Soczysta karkówka pieczona to doskonała propozycja na odświętny czy niedzielny obiad! Doskonale sprawdzi się również jako smaczny obiad dla całej rodziny, również na co dzień. Dzięki temu że jest pieczona pod przykryciem pozostaje soczysta i niemal rozpływająca się w ustach. Do tego podczas jej pieczenia wytwarza się doskonała baza do sosu, który zaciągnięty śmietaną doskonale dopełnia całość dania. Podana razem z dowolnym dodatkiem, które podsuwam Wam we wpisie Pomysły na dodatki do obiadu!, świetnie zastąpi tradycyjnego kotleta🙂
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1,2 kg karkówki wieprzowej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- marynata:
- pół łyżeczki rozmarynu,
- pół łyżeczki majeranku,
- 5 ziaren jałowca,
- 2 łyżki sosu Worcestershire,
- pół łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- pół łyżeczki gorczycy,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 50 ml oleju,
- 100 ml śmietany 30%,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 50 ml wody,
(ilość produktów dla przygotowania 8-9 porcji)
WYKONANIE
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym.
- Karkówkę zasznuruj przy pomocy bawełnianego sznurka wędliniarskiego, dzięki czemu mięso zachowa kształt podczas pieczenia. Nie wiesz jak zasznurować mięso, podrzucam filmik na YouTube, gdzie wszystko świetnie wytłumaczono – zobacz film. Sznurowanie możesz pominąć, jednak wtedy mięso nie będzie takie „kształtne”.
- Przygotuj marynatę do mięsa. W moździerzu rozetrzyj gorczyce oraz jałowiec i dodaj je do osobnej miski. Następnie do miski dodaj pozostałe składniki marynaty a następnie wszystko wymieszaj.
- Do miski z marynatą przełóż przygotowane i osznurowane mięso a następnie obtocz je w przyprawach.
- Gotowe mięso przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Cebulę obrać i pokroić w półplasterki, również czosnek obierz z łupin i pozostaw ząbki w całości. Cebulą i czosnkiem obsyp mięso dookoła.
- Na wierzch mięsa dodaj pozostała marynatę, przykryj naczynie pokrywką i wstaw do lodówki na minimum 8 godzin.
- Po tym czasie wyciągnij naczynie z mięsem z lodówki i wstaw do zimnego piekarnika. Uruchom piekarnik i po osiągnięciu 180 stopni (program góra-dół) piecz mięso przez 75 minut.
- Wyciągnij karkówkę z piekarnika po czasie pieczenia i ostudź przez minimum 20 minut.
- Następnie przetnij szurowanie i pokrój karkówkę w plastry. Sos, który się wytworzył w naczyniu zlej do wysokiego pojemnika i zblenduj na gładki płyn i przelej do garnka.
- Do zblendowanego sosu dodaj śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Całość dokładnie wymieszaj i podgrzej, doprowadzając jedynie do wrzenia.
- Soczysta pieczona karkówka wraz z aromatycznym sosem jest gotowa!
Soczysta karkówka pieczona
MIEJ POD RĘKĄ
- naczynie żaroodporne z pokrywką,
- sznurek wędzarniczy (opcjonalnie),
- moździerz,
- miskę,
- mały garnek, najwygodniejszy będzie rondel
CENNE RADY
Pieczenie mięsa w kawałku zależy od jego wagi. Na każdy 1 kilogram przyjmuje się 60 minut pieczenia. Dzięki temu niezależnie jak duży kawałek mięsa przygotujesz twoja karkówka pieczona będzie wyśmienita. Soczystość mięsa to zasługa pieczenia pod przykryciem.
SPOSÓB PODANIA
Soczysta karkówka pieczona doskonale sprawdzi się jako główne danie odświętnego ale i codziennego obiadu. Warto podać ją z duszonymi ziemniakami oraz dowolnym warzywnym dodatkiem. Pomysły na dodatki do obiadu znajdziesz w moim poradniku, we wpisie: Pomysły na dodatki do obiadu!