Surówka z kapusty z majonezem
Chrupiąca i aromatyczna, świeża kapusta jest idealna by zostać idealnym uzupełnieniem twojego obiadu. Jednym z najlepszych pomysłów na jej przygotowanie jest surówka z kapusty z majonezem! Najlepiej smakuje, gdy sezon na kapustę trwa w najlepsze. Wtedy najłatwiej kupić doskonałą główkę kapusty, która aż pachnie świeżością, jest soczysta i pełna smaku. Wypróbuj ten przepis, a będziesz do niego wracać wiele razy!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół główki białej kapusty,
- 1 średnia marchewka,
- 1 średnia cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę posiekaj w wąskie paski. Wrzuć ją do przygotowanej miski.
- Następnie obierz marchewkę oraz cebulę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kapusty.
- Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do kapusty i startej marchewki.
- Do warzyw dodaj pół łyżeczki soli i następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 10 minut.
- Po tym czasie dodaj do warzyw olej rzepakowy oraz majonez. Dodatkowo pokrój drobno natkę pietruszki i również wrzuć są do miski. Na końcu dodaj, najlepiej świeżo mielony, pieprz.
- Całość dokładnie wymieszaj i gotowe! Surówka z kapusty z majonezem może wędrować na stół.
Surówka z kapusty z majonezem
MIEJ POD RĘKĄ
- średnią miskę,
- tarkę do warzyw,
CENNE RADY
Jeżeli chcesz przygotować surówkę na więcej niż jeden obiad, po zasypaniu solą kapusty, marchewki i cebuli nie dodawaj pozostałych składników, tylko podziel warzywa na tyle części ile potrzebujesz i wykorzystaj danego dnia tylko jedną z nich. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Olej, majonez, pieprz i natkę, dodawaj na krótko przed podaniem.
Niestety im dłużej przechowujesz posoloną kapustę, marchewkę i cebulę w lodówce, tym warzywa stają się bardziej miękkie. Dlatego jeżeli tylko masz możliwości, przygotuj surówkę za każdym razem od początku a cenną radę, potraktuj jako opcję awaryjną.
SPOSÓB PODANIA
Surówka z kapusty z majonezem doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych. Mogą to być ulubione kotlety, podane z duszonymi ziemniakami. Doskonale surówka sprawdzi się również jako dodatek do duszonego mięsa z sosem.
polecane PRZEPISY