Surówka z kapusty z majonezem

Surówka z kapusty z majonezem

Chrupiąca i aromatyczna, świeża kapusta jest idealna by zostać idealnym uzupełnieniem twojego obiadu. Jednym z najlepszych pomysłów na jej przygotowanie jest surówka z kapusty z majonezem! Najlepiej smakuje, gdy sezon na kapustę trwa w najlepsze. Wtedy najłatwiej kupić doskonałą główkę kapusty, która aż pachnie świeżością, jest soczysta i pełna smaku. Wypróbuj ten przepis, a będziesz do niego wracać wiele razy!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół główki białej kapusty,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 średnia cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  • Kapustę posiekaj w wąskie paski. Wrzuć ją do przygotowanej miski.
  • Następnie obierz marchewkę oraz cebulę. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dodaj ją do kapusty.
  • Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i również dodaj do kapusty i startej marchewki.
  • Do warzyw dodaj pół łyżeczki soli i następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Odstaw na minimum 10 minut.
  • Po tym czasie dodaj do warzyw olej rzepakowy oraz majonez. Dodatkowo pokrój drobno natkę pietruszki i również wrzuć są do miski. Na końcu dodaj, najlepiej świeżo mielony, pieprz.
  • Całość dokładnie wymieszaj i gotowe! Surówka z kapusty z majonezem może wędrować na stół.

Surówka z kapusty z majonezem

Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem
Surówka z kapusty z majonezem

MIEJ POD RĘKĄ


  • średnią miskę,
  • tarkę do warzyw,

CENNE RADY


Jeżeli chcesz przygotować surówkę na więcej niż jeden obiad, po zasypaniu solą kapusty, marchewki i cebuli nie dodawaj pozostałych składników, tylko podziel warzywa na tyle części ile potrzebujesz i wykorzystaj danego dnia tylko jedną z nich. Pozostałą część przechowuj w lodówce. Olej, majonez, pieprz i natkę, dodawaj na krótko przed podaniem.

Niestety im dłużej przechowujesz posoloną kapustę, marchewkę i cebulę w lodówce, tym warzywa stają się bardziej miękkie. Dlatego jeżeli tylko masz możliwości, przygotuj surówkę za każdym razem od początku a cenną radę, potraktuj jako opcję awaryjną.

SPOSÓB PODANIA


Surówka z kapusty z majonezem doskonale pasuje do mięsnych dań obiadowych. Mogą to być ulubione kotlety, podane z duszonymi ziemniakami. Doskonale surówka sprawdzi się również jako dodatek do duszonego mięsa z sosem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl