Szybka sałatka ze szprotami

sałatka ze szprotami
  • Marcin
  • 27 stycznia 2021

Sałatka ze szprotami podwędzanymi w oleju wydaje się banalna a nawet mało wyszukana, dla mnie jednak to przysmak z rodzinnego domu. Pewnie to jedyny „przepis” który stworzyłem na podstawie tego co w domu przegotowywał mój tata. Na pewno nie nazywał tego sałatką ale dla mnie równie dobrze może nią zostać. Składniki, które są do niej potrzebne są łatwo dostępne a im lepszej jakości pomidory i ogórki dostaniemy, tym smaczniejsze będzie całe danie. Najlepsze są oczywiście pomidory polne, z których nie tylko wychodzi cudowny przecier pomidorowy ale również są wyśmienite same w sobie. Warto również poszukać dobrych ogórków, choć domyślam się, że nie każdy może je zerwać w swoim ogródku. Mimo wszystko, nawet gdy nie ma sezonu na pomidory i ogórki, warto przygotować sałatkę z dostępnych warzyw bo o smaku sałatki najbardziej decyduje oczywiści rybka z puszki! Dla wielu sałatka ze szprotami może być „egzotycznym” doznaniem smakowym, ale uwierzcie mi że smak sałatki jest bardzo przyjemny! Osobiście polecam!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 8 szprotów podwędzanych w oleju wraz z 2 łyżkami oleju od ryb,
  • 2 pomidory,
  • 2 ogórki,
  • pół małej cebuli,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji sałatki)

sałatka ze szprotami
sałatka ze szprotami
sałatka ze szprotami
sałatka ze szprotami
sałatka ze szprotami

WYKONANIE


Szybka sałatka ze szprotami

  1. Pomidory, ogórki oraz koperek opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Przygotuj miskę a następnie wrzucaj do niej składniki sałatki.
  3. W pierwszej kolejności pokrój w „łódeczki” pomidory. Następnie pokrój ogórka w grubsze plasterki i dodaj do miski. Jeżeli nie lubisz skórki, możesz wcześniej warzywa obrać.
  4. Na pomidory i ogórki dodaj pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę.
  5. Koperek posiekaj na dosyć duże kawałki i posyp nim warzywa w misce.
  6. Posól i popieprz całość według uznania.
  7. Na wierzch warzyw połóż szproty podwędzane w całości.
  8. Dalej polej sałatkę olejem od szprotów, który świetnie sprawdza się jako sos sałatkowy.
  9. Sałatka ze szprotami gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę lub głęboki talerz,

CENNE RADY

Szproty to tylko jedna z propozycji. Do sałatki można dodać tak na prawdę ulubioną konserwę rybną, jeżeli tylko w takiej postaci będzie Wam smakowało. Osobiście polecam szproty podwędzane lub inne wędzone ryby w oleju (śledź lub makrela). Właśnie ten posmak wędzenia jest dopełnieniem całości.

SPOSÓB PODANIA

Sałatka ze szprotami podwędzanymi idealnie sprawdzi się podana razem z pieczywem. Może to być świeży chleb albo pieczywo czosnkowe, które przygotujesz w kilka minut.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!