Szynka z indyka z szynkowara
Szynkowar w naszym domu z początku leżał niewykorzystywany przez dłuższy czas. Jednak kiedy go uruchomiłem, jest w użyciu niemal stale. Co tylko skończy się jedna szynkowarowa wędlina, to od razu robię kolejną. Podobnie jest na moim blogu, po dodaniu dla Was pierwszego przepisu na szynkę drobiową z koperkiem niemal po chwili dodaję kolejny przepis. Szynka z indyka z szynkowara mimo, że również jest przygotowana z mięsa drobiowego, znacznie różni się od wcześniej wspomnianej wędliny. Samo mięso z piersi indyka okazało się bardziej zwarte i mniej wilgotne a dodatkowo użycie innych przypraw dało zupełnie odmienny efekt. Postanowiłem, że szynka z indyka z szynkowara będzie intensywnie paprykowa i słodka w smaku! Ciekawi jak wyszło? Przekonajcie się sami, przygotowując ją według tego przepisu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 700 g filetu z piersi indyka,
- 11 g soli peklowej,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1/3 łyżeczki ziaren kolendry,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżeczka żelatyny,
(ilość produktów dla przygotowania 600 g szynki)
WYKONANIE
- Mięso opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój zostawiając bardzo duże kawałki i włóż do przygotowanej miski.
- W moździerzu rozetrzyj kolendrę i dodaj ją do mięsa.
- Następnie do mięsa dodaj sól peklową, pieprz, gałkę i żelatynę.
- Mięso natrzyj przyprawami a po ich rozprowadzeniu dodaj słodką paprykę w proszku.
- Przygotuj szynkowar i woreczek do niego.
- Mięso delikatnie obtocz w papryce i przełóż do woreczka. Staraj się je dobrze ugniatać dłonią by wypchnąć całe powietrze.
- Gdy całe mięso będzie już w woreczku, umieść go w szynkowarze. Zawiąż worek i przykryj dekielkiem ze sprężyną, która dociśnie i uformuje całość.
- Zamknięty szynkowar z mięsem włóż do lodówki na minimum 24 godziny aby mięso się zapeklowało.
- Kolejnego dnia podgrzej w garnku wodę do temperatury 85 stopni. Włóż do niej szynkowar, wyciągnięty prosto z lodówki i parz szynkę przez 75 minut, stale w temperaturze 80-85 stopni.
- Po uływie czasu parzenia, wyciągnij szynkowar i przełóż go do zimnej wody na około 10 minut. Po tym czasie wytrzyj go ręcznikiem i wstaw do lodówki na minimum 12 godzin.
- Gdy minie czas chłodzenia gotowej szynki, wyciągnij ją z szynkowara i pokrój tak jak lubisz!
- Szynka z indyka z szynkowara jest gotowa!
Szynka z indyka z szynkowara
MIEJ POD RĘKĄ
- szynkowar wraz z woreczkiem foliowym,
- duży garnek do sparzenia szynki,
- termometr kulinarny do kontrolowania temperatury,
- miskę,
- moździerz,
- kuchenne ręczniki papierowe
CENNE RADY
Mięso z piersi indyka jest bardzo chude, dlatego szynka z indyka z szynkowara, wykonana według tego przepisu będzie zwarta, lekko twardsza i mniej wilgotna. Dzięki temu łatwiej się ją kroi oraz dłużej można ją przechowywać. Jeżeli jednak wolisz bardziej wilgotne wędliny dodaj do mięsa dodatkowo 50 ml wody.
SPOSÓB PODANIA
Szynka z indyka z szynkowara smakuje oczywiście najlepiej na kawałku świeżego pieczywa! Polecam Wam wypróbować moje przepisy na domowe chleby: chleb pszenny z żurawina oraz chleb razowy pszenno-żytni, które powinny doskonale pasować do domowych wędlin i nie tylko!