Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku
Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku to danie, które jest moją wariacją na temat wpisanej na listę produktów tradycyjnych Wielkopolski golonki gotowanej. Znajduje się ona na niej od 2008 roku i podkreśla w ten sposób kilkusetletnie dziedzictwo kulturalne regionu, który wiele swoich kulturalnych symboli z racji burzliwej historii ostatnich stuleci zapożyczyło z innych kuchni. Gotowane golonki po wielkopolsku, które wywodzą się z kuchni niemieckiej (gwar. eisbeiny, z niem. Eisbein – golonka) to danie raczej mało wykwintne, ale bardzo pożywne, konkretne i smakowite. Ja w swoim przepisie dodatkowo po ugotowaniu golonki wkładam do piekarnika, gdzie jeszcze bardziej podkręcają swój smak oraz stają się pięknie rumiane. Poznajcie zatem jak przygotować tradycyjne golonki pieczone po Wielkopolsku według mojego pomysłu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 golonki wieprzowe, możliwe małe (moje miały ok. 300 g),
- 3 średnie cebule,
- 2 marchewki,
- 1 średni por,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1,5 łyżeczki soli
- 2,5 litra wody do gotowania,
- 1 łyżka oleju
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Golonki dokładnie oczyśćcie, wymoczcie przez około 1 godzinę, po której odsączcie ją na sicie kuchennym przez 15 minut.
- Przygotowane w ten sposób golonki włóżcie do dużego garnka i zalejcie je wrzątkiem, dzięki czemu zamkniecie cały smak mięsa w golonkach.
- Garnek z golonkami postawcie na dużym ogniu i możliwie szybko zagotujcie zawartość garnka a następnie dodajcie sól i gotujcie całość pod przykryciem na niewielkim ogniu przez 90 minut.
- Po tym czasie do garnka dodajcie obrane cebule i marchewki, por, liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu.
- Gotujcie dalej na małym ogniu i po przykryciem przez kolejne 60 minut.
- Po godzinie wyciągnijcie delikatnie golonki z wywaru i połóżcie ja na sicie kuchennym aby nieco ociekły przez kilka minut.
- Skórę golonek możecie delikatnie naciąć bardzo ostrym nożem, dla ciekawszego efektu końcowego.
- Golonki przełóżcie do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i używając pędzelka kulinarnego posmarujcie ich skórę olejem.
- Przygotowane golonki wstawcie do nagrzanego piekarnika (220 stopni, tryb grzanie góra-dół) na 20 minut, po których włączcie program opiekania od góry i pieczcie dalej przez kolejne 15 minut lub do uzyskania rumianego koloru.
- Po tym czasie, wyciągnijcie golonki z piekarnika i gotowe!
Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku
MIEJ POD RĘKĄ
- sito kuchenne,
- duży garnek,
- pędzelek kulinarny,
- naczynie żaroodporne,
CENNE RADY
Jeżeli chcecie być wierni tradycji i przygotować golonki zgodnie z regionalną, wielkopolską recepturą, gotujcie je 30 minut dłużej i podawajcie na stół od razu po wyciągnięciu z wywaru. Jako dodatek do nich obowiązkowo podajcie chrzan i musztardę.
SPOSÓB PODANIA
Tradycyjna golonka pieczona po Wielkopolsku powinna zostać podana obowiązkowo z chrzanem. Ja dodatkowo proponuję by podać ją wraz z zasmażaną kapustą kiszoną, puree ziemniaczanym oraz wyrazistą w smaku musztardą, np. sarepską. Dla prawdziwych fanów golonki, koniecznie obok talerza z nią musi stanąć kufel piwa! Polecam Wam szczególnie regionalne złociste trunki z całej Polski, które przybliżam dla Was we wpisie: Na piwnym szlaku. Odkryjcie polskie piwa regionalne!
polecane PRZEPISY