Tradycyjna sałatka jarzynowa
Stały bywalec w każdym domu – tradycyjna sałatka jarzynowa. Szczególnie chętnie przyrządzana przy okazji Świąt Wielkanocnych ale i Świąt Bożego Narodzenia, jednak jest również doskonałym dodatkiem do niedzielnego śniadania czy śniadania do pracy. Przygotowanie jej to prościzna, z którą każdy da sobie radę a smak, na pewno przypomni nam to co jedliśmy u swoich mam i babć.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 5 średnich ziemniaków,
- 2 pietruszki,
- 3 marchewki,
- 1 średni seler,
- 10 cm kawałek pora,
- 1 jabłko,
- 4 jajka,
- 3 średnie ogórki kiszone,
- 150 g groszku konserwowego,
- natka pietruszki,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
- 1 łyżeczka musztardy delikatesowej,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Ugotuj ziemniaki z dodatkiem soli. W osobnym garnku ugotuj włoszczyznę (pietruszkę, marchewkę, seler) z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Uważaj, żeby nie rozgotować warzyw; po ugotowaniu powinny być jeszcze lekko twarde.
- W osobnym garnku ugotuj jajka na twardo.
- Poczekaj aż ugotowane warzywa i jajka wystygną. Gdy będą już chłodne można zacząć je kroić. Ugotowane warzywa pokój w kostkę (0,5 x 0,5 x 0,5 cm) i wrzucaj do dużej miski.
- Dodaj do ugotowanych warzyw pokrojone w taką samą kostkę jajka, obrane ze skórki jabłko oraz ogórki kiszone.
- Kawałek pora najpierw pokrój wzdłuż, zostawiając z jednej strony kawałek ok. 1 cm w całości. Dopiero po pocięciu na paski, krój w kostkę trochę drobniejszą niż reszta składników.
- By tradycyjna sałatka jarzynowa była „kompletna” dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz odcedzony na sitku, groszek konserwowy.
- Całość dopraw solą i pieprzem oraz dodaj majonez i musztardę. Dokładnie wszystko wymieszaj, jednak rób to w miarę delikatnie by nie pomiażdżyć składników w szczególności warzyw. Wystarczy, że będzie mieszać całość, do połączenia wszystkich składników.
- Tak doprawiona sałatka jarzynowa jest gotowa do podania.
Tradycyjna sałatka jarzynowa
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę
- sitko
CENNE RADY
- Do sałatki możesz wykorzystać warzywa z gotowania dowolnego wywaru czy rosołu.
- Gotową sałatkę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni. Po tym czasie zapewne się popsuje.
- Jeżeli nie masz kawałka pora, możesz dodać do sałatki małą cebulę, pokrojoną w drobną kostkę.
SPOSÓB PODANIA
Sałatka jarzynowa może być samodzielnym daniem albo dodatkiem np. do kiełbas, kanapek czy świątecznych dań. Z reguły podajemy ją w misce, tak by każdy mógł nałożyć sobie samodzielnie, tyle na ile ma ochotę. Niemal obowiązkowo powinna być podawana z chlebem, najlepiej domowej roboty, np. chlebem razowym czy chlebem dosłownie jak z piekarni.