żurek uroczysty obiad na niedzielę

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

Tradycyjna polska zupa, kojarzona z Wielkanocą, ale wyśmienita również bez okazji. Żurek, bo o nim mowa jest smaczny, prosty i sycący, dlatego właśnie często gości w moim domu. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, ja przygotowuję go sam a przepis na niego znajdziesz tutaj: Domowy zakwas na żurek. Mając już zakwas, który również łatwo przygotować, mamy już ponad połowę sukcesu. Nie polecam kupować gotowego zakwasu czy żurku w proszku – to nie to samo. Warto poświęcić chwilę dłużej i cieszyć się smakiem prawdziwego i doskonałego żurku.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • wywar na żurek:
    • 5 białych, surowych kiełbas,
    • 200 g wędzonego boczku,
    • 2,5 litra wody,
    • 1 mały seler,
    • 2 średnie marchewki,
    • 1 mała cebula,
    • 2 średnie pietruszki,
    • 1 mały por,
    • 2 ząbki czosnku,
    • 5 liści laurowych,
    • 5 ziaren ziela angielskiego,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
    • 10 ziaren kolorowego pieprzu,
    • 1,5 łyżeczki soli
  • pozostałe składniki:
    • 550 ml zakwasu na żurek, przygotowanego wg mojego przepisu,
    • 1 mała cebula,
    • 1 łyżka smalcu ze skwarkami,
    • 1 łyżeczka chrzanu,
    • 2 łyżeczki śmietany 18%,
    • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
    • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 12-15 porcji)

WYKONANIE


Wywar na żurek:

  1. Wlej do garnka wodę i włóż do niej białą kiełbasę oraz boczek. Postaw na ogniu i zagotuj. Na chwilę przed wrzeniem, zbierz z powierzchni wody szum, najlepiej przy użyciu łyżki cedzakowej tzw. „szumówki”.
  2. W czasie gdy woda z mięsem będą się zagotowywać, obierz warzywa i pozostaw je w całości. Ząbków czosnku nie obieraj.
  3. Gdy zbierzesz szum dodaj do garnka obrane warzywa, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, pieprz, majeranek, lubczyk i sól.
  4. Gotuj przez 50 minut na małym ogniu i pod przykryciem.
  5. Gdy wywar do żurku już się ugotuje, wyciągnij z niego wszystkie składniki i pozostaw na chwilę do ostygnięcia.

Żurek:

  1. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Następnie pokój w kostkę ugotowany boczek.
  2. Na patelni roztop łyżkę smalcu ze skwarkami i podsmaż na niej cebulę oraz boczek.
  3. Do wywaru dodaj wcześniej przygotowany zakwas oraz łyżeczkę chrzanu. Wymieszaj, by wszystko się dobrze rozpuściło.
  4. Podsmażony boczek z cebulą dodaj do wywaru z zakwasem.
  5. Do osobnego naczynia dodaj śmietanę a następnie dolej trochę zupy (2-3 chochle), by ją zahartować. Dobrze wymieszaj a następnie dodaj całość do garnka. Żurek dobrze wymieszaj.
  6. Na końcu pokrój ugotowaną kiełbasę w plasterki i dodaj do żurku.
  7. Dopraw żurek łyżeczką majeranku oraz jeżeli to potrzebne, solą i pieprzem.
  8. Tradycyjny żurek na domowym zakwasie gotowy.

Tradycyjny żurek na domowym zakwasie

żurek
żurek
żurek

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek,
  • patelnia,
  • trzy głębokie talerze,
  • łyżka cedzakowa „szumówka”,
  • naczynie do zahartowania śmietany,

CENNE RADY


Warzywa z wywaru możesz wykorzystać na przygotowanie tradycyjnej sałatki warzywnej. Będą one miały jednak swój charakterystyczny, wędzony smak z racji gotowania ich razem z boczkiem. Przepis na sałatkę wg mojego przepisu znajdziesz pod linkiem.

SPOSÓB PODANIA


Żurek najlepiej smakuje podany z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach oraz jajkami na twardo.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl