Zupa warzywna obiad na piatek bez mięsa

Zupa warzywna

Podobno zupa warzywna to najprostsza zupa w przygotowaniu i jednocześnie jedna z najzdrowszych! Bogactwo warzyw, dowolność składników oraz jednogarnkowe przygotowanie sprawia, że cieszy się ona jak najbardziej zasłużonym uznaniem i popularnością. Moja zupa warzywna to tylko propozycja kompozycji składników, ponieważ tak naprawdę do Ciebie należy decyzja, które warzywa do niej dodasz a z których zrezygnujesz. Mimo nieograniczonej możliwości wyboru składników zupa warzywna niemal zawsze wychodzi delikatna, bardzo warzywna w smaku i lekka dla naszych żołądków. Pamiętaj jednak by przy wyborze składników jeden nie zdominował wszystkich, bo wtedy zamiast zupy warzywnej otrzymasz np. zupę kalafiorową🙂 Kluczem do sukcesu zupy warzywnej jest odpowiednie zbilansowanie smaków, tak by żaden nie wybijał się przed inne. Wypróbuj, napisz co zmieniłeś w przepisie w komentarzu i ciesz się smakiem zupy warzywnej jak z rodzinnego domu.

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 średnie marchewki,
  • 1 średni seler,
  • 2 małe pietruszki,
  • 1 kalarepa,
  • 30 strąków fasoli szparagowej,
  • 1 mały por,
  • 2 średnie różyczki kalafiora
  • 4 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 4 gałązki lubczyku (lub 1 łyżeczka lubczyku suszonego),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 ml mleka,
  • natka pietruszki,
  • koperek

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
  2. Do przygotowanego garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej ją a następnie podsmaż pokrojoną cebulę.
  3. Gdy cebula będzie już szklista do garnka wlej wodę oraz dodaj gałązki lubczyku, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz pieprz. Całość zagotuj.
  4. W międzyczasie obierz i pokrój w ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Pokrój również selera, tym razem w kostkę.
  5. Gdy woda z przyprawami w garnku się zagotuje dodaj do niego pokrojone warzywa. Ponownie całość zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
  6. Przygotuj pozostałe warzywa. Fasolkę obierz, odcinając końcówki oraz następnie pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Kalafiora podziel na małe różyczki, pora pokrój w grube półplasterki a wcześniej obraną kalarepę i ziemniaki w grubszą kostkę.
  7. Gdy pierwsza partia warzyw gotowała się już przez 5 minut, dodaj do garnka pozostałe przygotowane warzywa. Dopraw całość 2 łyżeczkami soli i gotuj po przykryciem przez kolejne 35 minut.
  8. Po ugotowaniu zupy, na kilka minut zestaw ją z ognia. Następnie dodaj mleko oraz posiekaną natke pietruszki i koperek.
  9. Zamieszaj całość i tyle! Zupa warzywna gotowa!

Zupa warzywna

Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna
Zupa warzywna obiad na piatek bez mięsa

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek (o pojemności około 4 litrów),
  • sitko do opłukania warzyw,

CENNE RADY


Zupa warzywna to tak naprawdę pełna dowolność! Masz ochotę dodać brukselkę – proszę bardzo! Więcej selera albo brokuł zamiast kalafiora – nie ma problemu! Ważne jest jednak by wszystkie składniki zupy były jednakowej wielkości, wtedy równomiernie się ugotują.

SPOSÓB PODANIA


Zupa warzywna powinna być doskonałym pomysłem na obiad i by się nią najeść, nie potrzeba żadnych dodatków. Warzywa powinny skutecznie Cię nasycić i ujarzmić „głoda”:) Jeżeli jednak chciałbyś jakiś dodatek polecam kawałek domowego chleba lub bagietki czosnkowe!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl