Zupa warzywna
Podobno zupa warzywna to najprostsza zupa w przygotowaniu i jednocześnie jedna z najzdrowszych! Bogactwo warzyw, dowolność składników oraz jednogarnkowe przygotowanie sprawia, że cieszy się ona jak najbardziej zasłużonym uznaniem i popularnością. Moja zupa warzywna to tylko propozycja kompozycji składników, ponieważ tak naprawdę do Ciebie należy decyzja, które warzywa do niej dodasz a z których zrezygnujesz. Mimo nieograniczonej możliwości wyboru składników zupa warzywna niemal zawsze wychodzi delikatna, bardzo warzywna w smaku i lekka dla naszych żołądków. Pamiętaj jednak by przy wyborze składników jeden nie zdominował wszystkich, bo wtedy zamiast zupy warzywnej otrzymasz np. zupę kalafiorową🙂 Kluczem do sukcesu zupy warzywnej jest odpowiednie zbilansowanie smaków, tak by żaden nie wybijał się przed inne. Wypróbuj, napisz co zmieniłeś w przepisie w komentarzu i ciesz się smakiem zupy warzywnej jak z rodzinnego domu.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 średnie marchewki,
- 1 średni seler,
- 2 małe pietruszki,
- 1 kalarepa,
- 30 strąków fasoli szparagowej,
- 1 mały por,
- 2 średnie różyczki kalafiora
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 3 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 4 gałązki lubczyku (lub 1 łyżeczka lubczyku suszonego),
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 litry wody,
- 2 łyżeczki soli,
- 100 ml mleka,
- natka pietruszki,
- koperek
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę.
- Do przygotowanego garnka wlej oliwę z oliwek, rozgrzej ją a następnie podsmaż pokrojoną cebulę.
- Gdy cebula będzie już szklista do garnka wlej wodę oraz dodaj gałązki lubczyku, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz pieprz. Całość zagotuj.
- W międzyczasie obierz i pokrój w ćwierć plasterki marchewkę i pietruszkę. Pokrój również selera, tym razem w kostkę.
- Gdy woda z przyprawami w garnku się zagotuje dodaj do niego pokrojone warzywa. Ponownie całość zagotuj i gotuj przez kolejne 5 minut pod przykryciem.
- Przygotuj pozostałe warzywa. Fasolkę obierz, odcinając końcówki oraz następnie pokrój w 3 centymetrowe kawałki. Kalafiora podziel na małe różyczki, pora pokrój w grube półplasterki a wcześniej obraną kalarepę i ziemniaki w grubszą kostkę.
- Gdy pierwsza partia warzyw gotowała się już przez 5 minut, dodaj do garnka pozostałe przygotowane warzywa. Dopraw całość 2 łyżeczkami soli i gotuj po przykryciem przez kolejne 35 minut.
- Po ugotowaniu zupy, na kilka minut zestaw ją z ognia. Następnie dodaj mleko oraz posiekaną natke pietruszki i koperek.
- Zamieszaj całość i tyle! Zupa warzywna gotowa!
Zupa warzywna
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek (o pojemności około 4 litrów),
- sitko do opłukania warzyw,
CENNE RADY
Zupa warzywna to tak naprawdę pełna dowolność! Masz ochotę dodać brukselkę – proszę bardzo! Więcej selera albo brokuł zamiast kalafiora – nie ma problemu! Ważne jest jednak by wszystkie składniki zupy były jednakowej wielkości, wtedy równomiernie się ugotują.
SPOSÓB PODANIA
Zupa warzywna powinna być doskonałym pomysłem na obiad i by się nią najeść, nie potrzeba żadnych dodatków. Warzywa powinny skutecznie Cię nasycić i ujarzmić „głoda”:) Jeżeli jednak chciałbyś jakiś dodatek polecam kawałek domowego chleba lub bagietki czosnkowe!
polecane PRZEPISY