Gęsty sos malinowo-jeżynowy

sos malinowo-jeżynowy
  • Marcin
  • 31 maja 2021

Sos malinowo-jeżynowy to doskakały dodatek do deserów! Świetnie pasuje do naleśników, gofrów czy lodów! Prosty skład, intensywny smak i łatwość przygotowania to najważniejsze zalety tego przepisu! Jego historia jest równie prosta:) Powstał po prostu przy okazji urodzaju malin i jeżyn, którymi wszyscy zdążyli się już najeść i nacieszyć a mimo wszystko one nadal były. Właśnie w ten sposób wylądowały w garnku i zamieniły się w przepyszny, gęsty sos malinowo-jeżynowy! Jeżeli również masz pod dostatkiem malin i jeżyn, nie zastanawiaj się długi i przygotuj go w swoim domu!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 500 g malin,
  • 250 g jeżyn,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • 5 listków mięty

(ilość produktów dla przygotowania 800 ml sosu)

sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy

WYKONANIE


Gęsty sos malinowo-jeżynowy

  1. Na początku przebierz maliny i jeżyny, odrzucając te nadpsute czy częściowo zgniłe.
  2. Następnie umyj je na sicie pod bieżącą wodą i wrzuć do przygotowanego garnka.
  3. Dodaj do nich miętę oraz wodę i posta na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia.
  4. Po zagotowaniu gotuj owoce przez następne 30 minut na małym ogniu.
  5. Po upływie wskazanego czasu, przelej maliny i jeżyny na metalowe sitko, położone na naczyniu osobnym i przetrzyj. Pestki powinny pozostać na sicie.
  6. Powstały przetarty mus, przelej do garnka.
  7. Dodaj cukier, wymieszaj całość dokładnie i ponownie zagotuj. Gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
  8. Po tym czasie sos malinowo-jeżynowy jest gotowy!
  9. Jeżeli chcesz przechowywać go w słoikach, wlej gorący sos do przygotowanych słoików i zakręć.

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • metalowe sitko do przecierania,
  • drewnianą kopystkę do przecierania,
  • osobne naczynie,
  • szklane słoiki (o pojemności w sumie ok. 800 ml) wraz z nakrętkami,

CENNE RADY

Gęstość sosu uzależniona jest o soczystości owoców! Jeżeli po dodaniu wszystkich składników, stwierdzisz że sos malinowo-jeżynowy jest zbyt lejący, gotuj go na małym ogniu, często mieszając aż do pożądanej konsystencji.

SPOSÓB PODANIA

Sos malinowo-jeżynowy jak wspominałem we wstępie, jest doskonałym dodatkiem do słodkich deserów lub słodkich wypieków! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy innych deserów. Na zimno powinien się również świetnie komponować z wędzoną szynką lub wędzonym schabem!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!