Domowe gofry z gofrownicy

Domowe gofry z gofrownicy 750w 700w 800w mała moc
  • Marcin
  • 31 marca 2023

Domowe gofry z gofrownicy to szczególnie lubiany przez dzieci przysmak, który można podać na dziesiątki różnych sposobów przez co trudno by się znudził. Wielu uważa, że gofry najlepiej smakują podczas letniego urlopu. Owszem, gofry serwowane z budek najczęściej są chrupiące, ciepłe, słodkie i jedzone w przepięknych miejscach. Trudno odtworzyć to wszystko w domowym zaciszu, ale mój przepis na domowe gofry z gofrownicy na pewno Wam to zadanie ułatwi! Dzięki niemu przygotujecie pyszne i słodkie gofry a jak wykorzystacie mój patent na smażenie, również chrupiące!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 215 g mąki pszennej typ 450,
  • 2 jajka roz. M,
  • 270 ml mleka,
  • 100 ml oleju rzepakowego,
  • 15 g cukru pudru,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,

(ilość produktów dla przygotowania 8 gofrów (o wymiarach ok. 10 x 10 cm))

Domowe gofry z gofrownicy
ciasto na gofry
Domowe gofry z gofrownicy
ciasto na gofry
ciasto na gofry
Domowe gofry z gofrownicy 750w 700w 800w mała moc
Domowe gofry z gofrownicy 750w 700w 800w mała moc
Domowe gofry z gofrownicy 750w 700w 800w mała moc
Domowe gofry z gofrownicy 750w 700w 800w mała moc

WYKONANIE


Domowe gofry z gofrownicy

  1. Do przygotowanej miski (może myć ta z robota planetarnego) wsypcie mąkę, cukier puder, sól i proszek do pieczenia.
  2. Wymieszajcie suche składniki łyżką a następnie wlejcie olej rzepakowy, mleko i wbijcie jajka.
  3. Zacznijcie miksować ciasto, na początku na wolnych obrotach a później na coraz większych.
  4. Nagrzejcie gofrownice i gdy będzie już gorąca wlejcie pierwszą porcję ciasta i rozprowadźcie je po całej formie.
  5. Gofry pieczcie przez 5-6 minut (gofrownica o mocy 800 W) do uzyskania pięknego rumianego koloru.
  6. Upieczone gofry wyciągnijcie z gofrownicy i odłóżcie na około 1 minutę do odparowania na kratkę kuchenną, dzięki czemu gofry nie zrobią się gumowe.
  7. Kolejną porcję ciasta wlewajcie do gofrownicy tylko gdy jest w trybie grzania (szczegóły w “cennych radach” poniżej).
  8. Gofry pieczcie w analogiczny sposób aż wykorzystacie całe ciasto.
  9. Wasze domowe gofry z gofrownicy są gotowe do podania! Najlepiej wydawać je na bieżąco, gdy są jeszcze ciepłe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • robot kuchenny / mikser,
  • gofrownica (ja używam gofrownicy o małej mocy – 800W, oczywiście na gofrownicach o większej mocy pieczenie będzie krótsze a gofry lepiej wypieczone),
  • szczypce kuchenne,
  • kratka kuchenna,

CENNE RADY

Trudno przygotować chrupiące, domowe gofry na gofrownicy o małej mocy (700-100W) ale jest na to pewien sposób. Każda gofrownica ma dwa tryby pracy: nagrzewanie i pieczenie. Podczas pieczenia temperatura gofrownicy spada i jeżeli spadnie poniżej pewnego minimum, załącza się automatycznie tryb grzania, który też wyłączy się automatycznie, gdy temperatura wzrośnie do ustalonej. Chcąc upiec jak najbardziej chrupiące gofry, musimy mieć gofrownicę o jak najwyższej temperaturze, dlatego ciasto wlewam gdy gofrownica jest w trybie grzania (mniej więcej w połowie). Dzięki temu moje domowe gofry z gofrownicy wychodzą dopieczone i po chwili stygnięcia na kratce kuchennej, również chrupiące.

SPOSÓB PODANIA

Gofry smakują najlepiej gdy są jeszcze ciepłe lub letnie, zimne będą stawać się mniej chrupiące i bardziej gumowe. Domowe gofry z gofrownicy możecie podać na kilkanaście sposobów! Najprościej podać je posypane cukrem pudrem albo podać z domową konfiturą, np. dżemem truskawkowym lub powidłami śliwkowymi. Dla tych, którzy szukają klimaty wakacji polecam gofry z dodatkiem bitej śmietany i świeżymi owocami sezonowymi, np. malinami, brzoskwiniami, truskawkami, borówkami czy gruszkami. Możecie podać je również z owocami z puszki (ananasy, brzoskwinie), jednak znacznie zdrowsze będą owoce świeże. Dla tych, co o linię nie muszą dbać zawsze pozostają opcje z masłem orzechowym (nutellą), kajmakiem, syropem klonowym, serkiem mascarpone czy słodkimi sosami np. sosem malinowo-jeżynowym lub sosem czekoladowym.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!