bitki schabowe

Bitki schabowe w sosie

Bitki schabowe w sosie to bardzo popularny obiad w naszym pięknym kraju! Podsmażone a potem duszone kotlety wieprzowe, ostatecznie lądujące w aromatycznym sosie to niemal typowy, oczywiście obok panierowanych smażonych kotletów, niedzielny obiad. Dodatkowym atutem jest bardzo proste przygotowanie, łatwo dostępne składniki i całkiem krótki czas przygotowania. Bez problemu przygotujesz je w czasie, gdy na drugim palniku będzie pyrkał niedzielny rosół. Oczywiście bitki schabowe kojarzymy z gotowanymi albo duszonymi ziemniakami i warzywnym dodatkiem, np. zasmażaną młodą kapustą czy buraczkami. No wypisz, wymaluj niemal tradycyjny niedzielny obiad! Nie szukaj dalej pomysłów, tylko przygotuj w najbliższy weekend właśnie taki zestaw a nikt z domowników nie będzie narzekał!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 1 mała marchewkę,
  • 1 mała pietruszka,
  • 1 mała cebula,
  • 1 mały seler,
  • 2 liście od pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • mała garść suszonych grzybów,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • olej do smażenia
  • przyprawy do mięsa:
    • 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej,
    • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
    • świeżo mielony pieprz
    • pół łyżeczki ulubionej przyprawy kuchennej (np. Vegeta Natur),
    • sól

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Mięso opłucz i osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój na plastry o grubości około 1 centymetra.
  2. Przygotowane plastry rozbij kuchennym tłuczkiem i uformuj kotlety.
  3. Następnie dopraw mięso przyprawami: słodką papryką, pieprzem mielonym i ulubioną przyprawą kuchenną. Nie sól mięsa na tym etapie. Mięso dopraw tylko z jednej strony.
  4. Na patelni rozgrzej olej, a gdy będzie już gorący dodaj w całości obraną cebulę i dalej smaż bitki schabowe do zarumienienia (około 3-4 minut z każdej strony). Po odwróceniu mięsa na drugą stronę, dopraw bitki solą.
  5. Usmażone z obu stron bitki przekładaj do przygotowanego garnka. Cebulę smaż aż do końca smażenia ostatniej porcji mięsa.
  6. W czasie smażenia obierz warzywa i jeżeli trzeba podziel je na mniejsze kawałki. Gotowe warzywa dodaj do garnka, w którym już jest usmażone mięso.
  7. Do garnka dodaj pozostałe składniki: czosnek, grzyby, ziarna ziela angielskiego, liście laurowe oraz tymianek.
  8. Na końcu dodaj usmażoną cebulę oraz wodę. Zagotuj całość i dalej duś pod przykryciem przez 60 minut.
  9. Po ugotowaniu wyciągnij z sosu na osobne talerze mięso oraz warzywa.
  10. W osobnym naczyniu rozpuść w odrobinie wody mąkę pszenną i ziemniaczaną a następnie, dolej do niej sos z garnka. Na koniec wlej zaprawę do sosu i dobrze wymieszaj całość, lekko ją podgrzewając by sos zgęstniał. Sos można doprawić do smaku solą i pieprzem.
  11. Gdy sos będzie gotowy, dodaj do niego mięso i gotowe!

Bitki schabowe w sosie

bitki schabowe
bitki schabowe
bitki schabowe
bitki schabowe
bitki schabowe
bitki schabowe

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek (minimum 4-litrowy),
  • duża patelnia,
  • tłuczek do mięsa,
  • folia spożywcza oraz woreczek foliowy do tłuczenia mięsa,
  • niewielkie naczynie (około 200 ml),

CENNE RADY


Gdy tłuczesz mięso, warto deskę na której układasz mięso owinąć folią spożywczą a dodatkowo na mięsie położyć woreczek foliowy, dzięki któremu nie będzie brudził się tłuczek. Dzięki folii łatwiej będzie też oderwać utłuczone kotlety.

SPOSÓB PODANIA


Bitki schabowe najlepiej podać z ziemniakami gotowanymi lub nawet uduszonymi, kluskami śląskimi czy pyzami! Do tego rzecz jasna warzywny dodatek, według waszego upodobania. Mogę jedynie podpowiedzieć np. młodą kapustę zasmażaną, surówkę ze świeżej kapusty czy zasmażane buraczki na słodko (więcej pomysł na dodatki znajdziesz w tagu: #dodatki do obiadu).

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl