Chleb graham na zakwasie
Chleb graham cieszy się dużą popularnością ale niestety często okazuje się „farbowanym lisem„. Zamiast używania pełnoziarnistej mąki graham, która nadaje pieczywu brązowy kolor, często stosuje się mąkę gorszej jakości a chleb barwi karmelem… Właśnie dlatego postanowiłem podzielić się z Wam moim przepisem na domowy chleb graham na zakwasie, w którym nie ma miejsca na niskiej jakości składniki dzięki czemu otrzymujecie prawdziwy, pożywny i zdrowy chleb graham na zakwasie.
To już kolejny z moich przepisów na chleby na zakwasie oraz domowe chleby i bułki. Wszystkie znajdziecie w przepiśniku na kierunkowo.pl!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 etap:
- 75 g pełnoziarnistego zaczynu żytniego lub pszenno-żytniego,
- 65 g mąki żytniej typ 2000,
- 100 ml wody,
- 2 etap:
- 65 g mąki,
- 3 etap:
- 330 g mąki graham typ 1850 (lub 1500),
- 70 g mąki pszennej typ 650,
- 250 ml wody,
- 20 g soli,
- 2 łyżeczki cukru,
(ilość produktów dla przygotowania 1 bochenka chleba graham)
WYKONANIE
- W pierwszej kolejności należy przygotować ciasto wstępne. Dla przygotowanej miski dodajcie zaczyn, mąkę oraz wodę (ilości zgodnie z 1. etapem), wymieszajcie i zostawcie przykryte bawełnianą ściereczką w możliwie ciepłym miejscu na 3 godziny.
- Po 3 godzinach do ciasta dodajcie kolejną porcję mąki i odstawcie na kolejne 8 godzin, również przykrywając bawełnianą ściereczką.
- Po nich dodajcie pozostałe składniki za wyjątkiem soli i mieszamy ciasto w misce przez chwilę.
- Odłóżcie ok. 75 g ciasta na zaczyn do kolejnych wypieków.
- Dopiero teraz do ciasta dodajcie sól, ponownie ciasto wyróbcie przez ok. 30 sekund a następnie przełóżcie ja na posypaną mąką stolnicę. Ciasto na stolnicy wyrabiajcie przez około 2 minuty, na koniec uformujcie kulkę, przykryjcie ją ponownie ściereczką i zostawcie na stolnicy na około 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po tym czasie ciasto odgazujcie przez jego naciskanie a następnie ponownie wyrabiajcie je przez 1 minutę, ponownie formując kulkę.
- Z kulki ciasta uformujcie następnie wałek, który włóżcie do przygotowanego i wyłożonego papierem do pieczenia naczynia lub foremki. Dłonią ciasto ugniećcie na płasko, przykryjcie ponownie ściereczką i zostawcie na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia.
- Gdy chleb graham na zakwasie już wyrośnie, włóżcie go do nagrzanego piekarnika i pieczcie początkowo 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 200 stopniach i ostatnie 25 minut w 180 stopniach (tryb grzanie góra – dół).
- Po upieczeniu chleb wyciągnijcie z piekarnika i zostawcie do wystudzenia, np. na kuchennej kratce.
- Gotowe!
Chleb graham na zakwasie
MIEJ POD RĘKĄ
- miska,
- bawełniana ściereczka,
- stolnica,
- najlepiej keksówka lub podłużne naczynie żaroodporne,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Zwróćcie uwagę przy zakupie mąki graham. Ja używam mąki typu 1850 i tę Wam polecam. W sklepach znajdziecie również mąki graham typu 1500, 1600 itp., które moim zdaniem są mniej wartościowe.
SPOSÓB PODANIA
Jeżeli mogę Wam coś polecić, to sugeruję żeby chleb graham na zakwasie spróbować z samym masłem, kiedy jeszcze jest delikatnie ciepły. Oczywiście na zimno jest równie pyszny i świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania kanapek lu śniadań do pracy. Polecam Wam wypróbować moje przepisy na pasty kanapkowe, które znajdziecie we wpisie: Domowe przepisy na pasty kanapkowe oraz przepisy na inne dodatki na chleb, które zebrałem dla Was w tagu #dodatki na chleb. A wśród nich m. in. fenomenalna pasta z twarogu i makreli wędzonej, szynka drobiowa z szynkowaru, ser smażony z Wielkopolski czy domową wątrobiankę!