domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki

Domowe bułki na zakwasie żytnim

Pewnie domyślacie się, że przygotowane w domu bułki na zakwasie żytnim są chrupiące, pachnące i najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe! To prawda, a co najlepsze nie są wcale trudne do przygotowania, dlatego każdy z Was może upiec je w swoim domu. Dzięki mojemu poniższemu przepisowi powinno być jeszcze łatwiej, zatem nie przedłużając zbytnio – powodzenia! Wszystko co potrzeba macie poniżej:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • składniki na przygotowanie zaczynu:
    • 100 g zakwasu żytniego,
    • 220 g mąki żytniej typ 720,
    • 200 ml wody,
  • pozostałe składniki:
    • 330 g mąki pszennej typ 550,
    • pół łyżeczki cukru,
    • 12 g świeżych drożdży,
    • 10 g soli,
    • 10 g miękkiego masła,
    • 100 ml wody

(ilość produktów dla przygotowania 8 bułek po ok. 100 g każda)

WYKONANIE


  1. W pierwszej kolejności musimy przygotować zaczyn. W tym celu do miski lub innego naczynia dodajcie zakwas żytni, mąkę żytnią i wodę. Całość wymieszajcie, przykryjcie bawełnianą ściereczką i odstawcie na około 8 godzin.
  2. Gdy zaczyn będzie już gotowy, przygotujcie rozczyn drożdżowy. Do naczynia dodajcie świeże drożdże, cukier, 2 łyżki mąki pszennej i wodę. Całość wymieszajcie i zostawcie na kilkanaście minut.
  3. Gdy rozczyn już będzie powiększał swoją objętość, przystąpcie do przygotowania ciasta. Do dużej miski wsypcie resztę mąki, najlepiej przesianej oraz sól i masło.
  4. Z zaczynu odłóżcie do szklanego słoika porcję zakwasu, który wykorzystacie do kolejnego wypieku a resztę zaczynu dodajcie do dużej miski.
  5. Do miski przelejcie rozczyn drożdżowy i wyrabiajcie ciasto przez 10 minut (możecie wyrabiać ciasto robotem).
  6. Po 10 minutach, przełóżcie ciasto na stolnicę posypaną mąką, uformujcie kulkę, którą przykryjcie bawełnianą ściereczką i pozostawcie na minimum 30 minut.
  7. Wyrośnięte ciasto podzielcie na 8 części i z każdej z nich uformujcie kulkę o gładkiej powierzchni wypychając ciasto dłońmi, tak samo jak w przypadku chleba.
  8. Przygotowane bułeczki układajcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spryskajcie je wodą i pozostawcie na 15 minut.
  9. Gdy bułki na zakwasie żytnim lekko urosną, natnijcie ich wierzch żyletką do długości i wstawcie do nagrzanego piekarnika (200 stopni, program grzanie góra-dół) na 20 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie bułki i przełóżcie je na kratkę do wystygnięcia.
  11. Gdy Wasze bułki na zakwasie żytnim będą już letnie, są wtedy gotowe do jedzenia!

Domowe bułki na zakwasie żytnim

domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki
zaczyn zakwas żytni
domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki
kulka ciasta drożdżowego formowanie ciasta
domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki
bułki pszenno-żytnie na zakwasie
domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki
domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki
domowe bułki na zakwasie żytnim pszenno-żytnie bułeczki

MIEJ POD RĘKĄ


  • miska do zakwasu,
  • kuchenne naczynie o pojemności ok. 0,5 litra,
  • szklany słoik do odłożenia zaczynu,
  • duża miska,
  • stolnica,
  • papier do pieczenia,
  • spryskiwacz z wodą,
  • żyletka,
  • ewentualnie robot kuchenny z hakiem do wyrabiania ciasta,
  • ewentualnie kratka kuchenna do studzenia,

CENNE RADY


Aby dłużej cieszyć się smakiem i świeżością bułeczek przechowujcie je zawinięte w bawełnianą ściereczkę, najlepiej w nie do końca szczelnym pojemniku. Gotowe bułeczki możecie zamrozić, najlepiej zrobić to od razu po ich wystudzeniu.

SPOSÓB PODANIA


Tak naprawdę domowe bułki na zakwasie żytnim możecie zjeść z czym tylko macie ochotę! Pomysłów na ciekawy dodatek do nich możecie poszukać wśród past kanapkowych, na które przepisy znajdziecie w tagu #pasty kanapkowe (ze swojej strony polecam pastę z wędzonej makreli i twarogu). Dla mięsożerców polecam moje przepisy na domowe wędliny, wszystkie oznaczone tagiem #domowe wędliny z szczególnym poleceniem klasycznej ale domowej szynki konserwowej z indyka. Gdyby nadal pomysłów było za mało sprawdźcie tag #dodatki na chleb, gdzie na pewno kryją się jeszcze inne smakołyki.

A jeżeli zależy Wam naprawdę na czym extra, wykorzystajcie chrupiące bułeczki do przygotowania domowych hamburgerów!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl