Domowe sushi. Przepis dla początkujących
Domowe sushi, obok ramenu, spaghetti carbonara czy pad thai-a to kolejny przepis, wokół którego toczy się wojna kulinarnych tradycjonalistów z tymi, którzy z zamiłowania do gotowania, modyfikują te przepisy pod własne możliwości i upodobania. Smutna prawda jest taka, że nawet zdobywając najlepsze jakościowo produkty nie jesteśmy w stanie idealnie odtworzyć smaku i charakteru tych dań w naszej, domowej kuchni. Dlatego właśnie wychodzę z założenia, że róbmy je tak jak lubimy i potrafimy!
Mój przepis na domowe sushi, właśnie taki jest! Nie trzymam się tutaj sztywnych zasad, dobieram składniki tak by całość najbardziej mi smakowała i nie spinam się, że robię coś „nieoryginalnie”. Dobór składników uwzględnia to, co możemy dostać na sklepowych półkach w naszym kraju i nie zostawić przy okazji tych zakupów całych oszczędności. Jednak mimo tego, możecie stworzyć takie domowe sushi, jakie przypadnie do Waszych gustów! Zatem nie ma co czekać, do dzieła!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 5 arkuszy nori,
- 1 porcja ugotowanego wcześniej ryżu do sushi (możecie go przygotować według mojego przepisu),
- dodatki:
- świeże warzywa: ogórek, papryka, rzepa, sałata, awokado itp.
- ryby: świeże ryby, ryby z puszki (np. tuńczyk, makrela), ryby wędzone czy pieczone itp.
- marynowane warzywa: ogórek, marchewka itp.
- serki: ser typu feta, serek śmietankowy itp.
- inne dodatki: świeży koperek, świeży szczypiorek itp.
- do podania:
- sos sojowy,
- marynowany imbir,
- pasta wasabi lub sos chrzanowy,
(ilość produktów dla przygotowania około 30-35 maków (hosomaków lub futomaków))
WYKONANIE
- Przygotuj ryż do sushi, korzystając na przykład z mojego przepisu.
- Następnie przygotuj dodatki, które znajdą się w środków maków. Ważne jest to by w momencie gdy rozpoczniecie zawijanie rolek, wszystkie składniki były już przygotowane.
- Warzywa obierz ze skórki i pokrój w podłużne słupki, o grubości około pół centymetra. W przypadku sałaty, opłucz jej liście i porwij na podłużne kawałki.
- Ryby w zależności od rodzaju, przygotuj według uznania. Świeże lub wędzone ryby podziel na mniejsze kawałki, usuwając jednocześnie ości. Ryby z puszki, dobrze odcedź z zalew lub sosów i podziel na mniejsze kawałki a w przypadku np. tuńczyka możesz go wymieszać z serkiem śmietankowym lub majonezem, tworząc coś na wzór pasty.
- Sery twarde (np. typu feta) pokrój w słupki o grubości około 1 centymetra.
- Inne dodatki jak np. koperek czy szczypiorek, opłucz, osusz a następnie podziel lub pokrój na kawałki maksymalnie 10-15 centymetrowe.
- Rozpocznij formować maki. Na macie bambusowej ułóż arkusz nori, matową stroną do góry (śliską i błyszczącą do maty). Zamocz dłonie w zimnej wodzie i nabierz porcję przygotowanego wcześniej ryżu, którą połóż na nori i rozprowadź dłońmi, tak by pokrył on około 2/3 powierzchni arkusza. Oczywiście jeżeli ryżu będzie za mało, dokładaj tyle ile potrzeba by na końcu warstwa ryżu miała 3-4 mm grubości.
- Na ryżu (mniej więcej na jego środku) układaj dowolne składniki w zależności od własnego gustu, smaku i oczekiwań. Sugestie z mojej strony? Proszę bardzo:
- Hosomak: pasta z tuńczyka,
- Hosomak: świeża papryka,
- Futomak: pasta z tuńczyka + sałata + ogórek marynowany + szczypiorek,
- Futomak: ser typu feta + sałata + świeży ogórek + koperek,
- Futomak: wędzona makrela + marchewka marynowana + sałata + szczypiorek
- Futomak: pasta z tuńczyka + serek śmietankowy + marynowana marchewka + szczypiorek
- Gdy na ryżu ułożycie już wszystkie dodatki, zwińcie wszystko w rolkę, wykorzystując do tego bambusową matę. Oczywiście zwijanie zacznijcie od strony, gdzie na nori znajduje się ryż.
- Ostatnie centymetry nori, na których nie znajdują się żadne składniki zwilżcie delikatnie wodą i zwińcie do końca.
- Uformowane domowe sushi w rolkach, odkładajcie na bok, np. drewnianą deskę.
- Gdy przygotujecie już wszystkie rolki, weźcie jedną z nich na deskę do krojenia i używając ostrego noża pokrójcie rolkę na maki o grubości około 2-4 cm.
- Gotowe maki, czyli domowe sushi układaj na przygotowanej tacy, desce lub talerzu.
Domowe sushi. Przepis dla początkujących
MIEJ POD RĘKĄ
- matę bambusową,
- miseczkę z zimną wodą,
- bardzo ostry nóż,
CENNE RADY
Bardzo trudno znaleźć w naszym kraju świeżego tuńczyka czy łososia, a jeżeli już uda Wam się takie ryby dostać ich cena będzie kosmiczna! Dlatego nie bójcie się używać ryb już przetworzonych np. wędzonych, pieczonych czy zamkniętych w puszkach.
SPOSÓB PODANIA
Domowe sushi, niezależnie czy hosomaki, futomaki czy jakiekolwiek inne podawaj razem z sosem sojowym, pastą wasabi i marynowanym imbirem.
polecane PRZEPISY