sos malinowo-jeżynowy

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

Sos malinowo-jeżynowy to doskakały dodatek do deserów! Świetnie pasuje do naleśników, gofrów czy lodów! Prosty skład, intensywny smak i łatwość przygotowania to najważniejsze zalety tego przepisu! Jego historia jest równie prosta:) Powstał po prostu przy okazji urodzaju malin i jeżyn, którymi wszyscy zdążyli się już najeść i nacieszyć a mimo wszystko one nadal były. Właśnie w ten sposób wylądowały w garnku i zamieniły się w przepyszny, gęsty sos malinowo-jeżynowy! Jeżeli również masz pod dostatkiem malin i jeżyn, nie zastanawiaj się długi i przygotuj go w swoim domu!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 g malin,
  • 250 g jeżyn,
  • 150 g cukru,
  • 100 ml wody,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • 5 listków mięty

(ilość produktów dla przygotowania 800 ml sosu)

WYKONANIE


  1. Na początku przebierz maliny i jeżyny, odrzucając te nadpsute czy częściowo zgniłe.
  2. Następnie umyj je na sicie pod bieżącą wodą i wrzuć do przygotowanego garnka.
  3. Dodaj do nich miętę oraz wodę i posta na średnim ogniu. Doprowadź do wrzenia.
  4. Po zagotowaniu gotuj owoce przez następne 30 minut na małym ogniu.
  5. Po upływie wskazanego czasu, przelej maliny i jeżyny na metalowe sitko, położone na naczyniu osobnym i przetrzyj. Pestki powinny pozostać na sicie.
  6. Powstały przetarty mus, przelej do garnka.
  7. Dodaj cukier, wymieszaj całość dokładnie i ponownie zagotuj. Gotuj przez kolejne 5 minut, często mieszając.
  8. Po tym czasie sos malinowo-jeżynowy jest gotowy!
  9. Jeżeli chcesz przechowywać go w słoikach, wlej gorący sos do przygotowanych słoików i zakręć.

Gęsty sos malinowo-jeżynowy

sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy
sos malinowo-jeżynowy

MIEJ POD RĘKĄ


  • średni garnek,
  • metalowe sitko do przecierania,
  • drewnianą kopystkę do przecierania,
  • osobne naczynie,
  • szklane słoiki (o pojemności w sumie ok. 800 ml) wraz z nakrętkami,

CENNE RADY


Gęstość sosu uzależniona jest o soczystości owoców! Jeżeli po dodaniu wszystkich składników, stwierdzisz że sos malinowo-jeżynowy jest zbyt lejący, gotuj go na małym ogniu, często mieszając aż do pożądanej konsystencji.

SPOSÓB PODANIA


Sos malinowo-jeżynowy jak wspominałem we wstępie, jest doskonałym dodatkiem do słodkich deserów lub słodkich wypieków! Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, gofrów czy innych deserów. Na zimno powinien się również świetnie komponować z wędzoną szynką lub wędzonym schabem!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl