Grillowana karkówka w musztardzie

Grillowana karkówka w musztardzie
  • Marcin
  • 17 lipca 2021

Grillowana karkówka w musztardzie to kolejny fajny przepis, dzięki któremu tradycyjna grillowana karkówka zaskoczy twoich gości. Musztardowa marynata daje niesamowity, lekko pikantny smak, doskonale pasujący do wysmażonego kawałka mięsa wieprzowego. Karkówkę w musztardzie da radę przygotować dosłownie każdy, ponieważ przepis jest wręcz banalny, dlatego jeżeli zastanawiasz się co obok kiełbasek, szaszłyków czy skrzydełek położyć na ruszcie, grillowana karkówka w musztardzie będzie świetnym pomysłem!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 700 g karkówki wieprzowej,
  • 120 g musztardy francuskiej,
  • 50 g musztardy delikatesowej,
  • 50 g ketchupu,
  • 100 ml oleju rzepakowego

(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)

Grillowana karkówka w musztardzie
Grillowana karkówka w musztardzie
Grillowana karkówka w musztardzie
Grillowana karkówka w musztardzie
Grillowana karkówka w musztardzie
Grillowana karkówka w musztardzie

WYKONANIE


Grillowana karkówka w musztardzie

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski wrzuć musztardę francuską, następnie dodaj olej i na końcu ketchup i musztardę delikatesową.
  3. Marynatę dokładnie wymieszaj i w dalszej kolejności wkładaj do niej pojedynczo plastry mięsa.
  4. Kawałki karkówki dokładnie obtaczaj w marynacie, tak by całe mięso było pokryte marynatą.
  5. Gdy wszystkie kawałki mięsa znajdą się już w marynacie, odstaw całość do lodówki na około 2 godziny.
  6. Rozpal grilla i gdy będzie już rozgrzany, układaj na ruszcie kawałki zamarynowanej karkówki.
  7. Mięso grilluj przez około 8-10 minut z każdej strony, kontrolując czy mięso się nie przypala.
  8. Po tym czasie grillowana karkówka w musztardzie jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • miskę,
  • grill

CENNE RADY

Zamarynowaną karkówkę możesz poporcjować i zamrozić, dzięki czemu możesz wyciągnąć ją wtedy kiedy będzie potrzeba lub ochota.

SPOSÓB PODANIA

Grillowana karkówka w musztardzie doskonale smakuje z dodatkiem warzyw, np. sałatki z pomidorków koktajlowych lub bigosem z młodej kapusty. Dodatkowo warto podać do karkówki podpieczone pieczywo pszenne. Możesz wrzucić na grilla również przygotowany wcześniej chleb pszenny z żurawiną.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!