przepiśnik

Grillowana karkówka w musztardzie

Grillowana karkówka w musztardzie to kolejny fajny przepis, dzięki któremu tradycyjna grillowana karkówka zaskoczy twoich gości. Musztardowa marynata daje niesamowity, lekko pikantny smak, doskonale pasujący do wysmażonego kawałka mięsa wieprzowego. Karkówkę w musztardzie da radę przygotować dosłownie każdy, ponieważ przepis jest wręcz banalny, dlatego jeżeli zastanawiasz się co obok kiełbasek, szaszłyków czy skrzydełek położyć na ruszcie, grillowana karkówka w musztardzie będzie świetnym pomysłem!

kategoria przepisu:

czas przygotowania:

trudność:

Grillowana karkówka w musztardzie

składniki

  • 700 g karkówki wieprzowej,
  • 120 g musztardy francuskiej,
  • 50 g musztardy delikatesowej,
  • 50 g ketchupu,
  • 100 ml oleju rzepakowego
(ilość produktów dla przygotowania 6-7 porcji)

wykonanie

  1. Mięso opłucz pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym a następnie pokrój w plastry o grubości około 1,5 centymetra.
  2. Przygotuj marynatę. Do miski wrzuć musztardę francuską, następnie dodaj olej i na końcu ketchup i musztardę delikatesową.
  3. Marynatę dokładnie wymieszaj i w dalszej kolejności wkładaj do niej pojedynczo plastry mięsa.
  4. Kawałki karkówki dokładnie obtaczaj w marynacie, tak by całe mięso było pokryte marynatą.
  5. Gdy wszystkie kawałki mięsa znajdą się już w marynacie, odstaw całość do lodówki na około 2 godziny.
  6. Rozpal grilla i gdy będzie już rozgrzany, układaj na ruszcie kawałki zamarynowanej karkówki.
  7. Mięso grilluj przez około 8-10 minut z każdej strony, kontrolując czy mięso się nie przypala.
  8. Po tym czasie grillowana karkówka w musztardzie jest gotowa do podania!

Grillowana karkówka w musztardzie

zdjęcia

zostań po więcej!

Jestem również na

Jesteś u mnie pierwszy raz? Pozwól, że przedstawię Tobie mojego bloga!

Grillowana karkówka w musztardzie

przyda się podczas gotowania

  • miskę,
  • grill

sposób podania

Grillowana karkówka w musztardzie doskonale smakuje z dodatkiem warzyw, np. sałatki z pomidorków koktajlowych lub bigosem z młodej kapusty. Dodatkowo warto podać do karkówki podpieczone pieczywo pszenne. Możesz wrzucić na grilla również przygotowany wcześniej chleb pszenny z żurawiną.

cenne rady

Zamarynowaną karkówkę możesz poporcjować i zamrozić, dzięki czemu możesz wyciągnąć ją wtedy kiedy będzie potrzeba lub ochota.

zobacz również
znajdź podobne przepisy

podobne przepisy oznaczone tagiem:

inspiracje na przepisy z użytymi składnikami: , ,

poradniki kulinarne
To ważne!

Pomogłem lub zainspirowałem?

Postaw mi wirtualną kawę lub podaj wpis dalej! By udostępnić go w social mediach, użyj jednego z poniższych przycisków!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email
Share on whatsapp
WhatsApp

Każdy, nawet najdrobniejszy gest z Waszej strony, którym doceniacie moją pracę strasznie motywuje i daje poczucie, że to co robię ma sens oraz jest da Was wartościowe. Dlatego jeżeli w jakikolwiek sposób pomogłem Wam swoim blogiem, zachęcam do odwdzięczenia się komentarzem, udostępnieniem, dołączeniem do społeczności kierunkowo.pl w social mediach czy postawieniem kawki!

Możesz również zapisać się newslettera, dzięki któremu zawsze będziesz wiedział o nowych wpisach a także otrzymasz dodatkowe korzyści jak rabaty i darmowe materiały!

Znajdziesz mnie również w social mediach: Facebook, twitter, Instagram. Bedzie mi bardzo miło jak dołączysz do obserwujących!

Dziękuje, że wpadłeś! Zapraszam częściej:)

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x