Gulasz wołowy dla dwulatka
Po wielu propozycjach obiadków dla rocznego dziecka, które znajdziecie we wpisie: Moje pomysły na obiad dla rocznego dziecka [PRZEPISY], przyszedł czas by gotować dla dwulatka. Oto jedna z moich propozycji: prosty gulasz wołowy dla dwulatka! Długo gotowana wołowinka, dosłownie rozpływa się w ustach do tego mnóstwo warzyw, które dodają ważnych składników odżywczych. Oczywiście gulasz wołowy dla dwulatka podany jest dodatkowo z ziemniakami, chlebem lub innym dowolnym dodatkiem, dzięki czemu Wasza pociecha na pewno się nim nasyci. Wypróbujcie i przekonajcie się sami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 mięsa wołowego na gulasz,
- 800 ml wody,
- 2 średnie marchewki,
- 2 małe pietruszki,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mały seler,
- 1 mały por,
- 3 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki lubczyku,
- półtora łyżeczki soli,
- 1 łyżka śmietany 18%,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
(ilość produktów dla przygotowania 9-10 porcji)
WYKONANIE
- Mięso oczyścić i pokroić w drobną kostkę.
- Na dużą patelnię dodać olej i postaw ją na ogniu.
- Obierz cebulę z łupin a gdy olej będzie już gorący połóż ją na patelni w całości, korzeniem do góry.
- Dodaj na patelnię pokrojone mięso i smaż na średnim ogniu aż do momentu, gdy odparuje cała woda, którą puści mięso. Może to potrwać nawet ponad 10 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
- Gdy niemal cała woda już odparuje, dodaj na patelnię liście laurowe, lubczyk, ząbki czosnku w całości oraz ziele angielskie i smaż dalej przez 5 minut.
- Po tym czasie wlej na patelnię wodę oraz dodaj 1 łyżeczkę soli. Zagotuj całość na mocnym ogniu a następnie zmniejsz ogień na mały i duś pod przykryciem przez 45 minut.
- W czasie gdy dusi się mięso, obierz i pokrój w drobną kostkę wszystkie warzywa.
- Gdy mięso się się skończy dusić, dodaj do niego pokrojone warzywa oraz pół łyżeczki soli. Postaw ponownie patelnie na ogniu, zagotuj i gotuj dalej przez 45 minut pod przykryciem i na małym ogniu.
- Gdy gulasz już się ugotuje, zdejmij pokrywkę i odparuj go na dużym ogniu, gotują bez pokrywki przez 10 minut.
- Po tym czasie wyjmij z gulaszu liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, ząbki czosnku i cebulę. Zostaw na 10-15 minut by gulasz lekko ostygł.
- W osobnym naczyniu przygotuj śmietanę z mąką do zagęszczenia sosu. Dodaj całą śmietanę oraz mąkę do naczynia a następnie dolej odrobinę gulaszu, by zahartować śmietanę. Po chwili dodaj kolejną porcję sosu i ponownie zamieszaj. Zahartowaną śmietanę dodaj do gulaszu na patelni i dokładnie wymieszaj.
- Patelnię z gulaszem ponownie postaw na ogniu i często mieszając podgrzej ale nie doprowadź do wrzenia.
- Gdy całość zgęstnieje gulasz wołowy dla dwulatka jest gotowy!
Gulasz wołowy dla dwulatka
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- niewielkie naczynie do zahartowania śmietany,
- miskę na pokrojone warzywa,
CENNE RADY
Tak przygotowany gulasz wołowy dla dwulatka możesz zamrozić i wyciągnąć kiedy uznasz, że przyszedł na niego czas. Pozwoli Ci to rotować jedzeniem dla dziecka, przez co nie będzie monotonii a jednocześnie nic się nie zmarnuje.
SPOSÓB PODANIA
Gulasz wołowy dla dwulatka najlepiej podawać z ziemniakami, może być to np. puree ziemniaczane lub pieczywem: kawałkiem chleba lub bułki. Jeżeli ktoś chciałby dodatkowo podać jakieś warzywko, polecam zasmażane buraczki albo marchewkę z groszkiem.