gulasz wołowy z warzywami

Gulasz wołowy z warzywami. Treściwy i rozgrzewający!

Gulasz wołowy z warzywami to niemal klasyczne danie jednogarnkowe, które oprócz tego, że jest wygodne w przygotowaniu jest także pożywne, sycące oraz bogate w różne cenne dla naszego zdrowia składniki. Podstawą tego gulaszu jest niespiesznie duszone mięso wołowe, które gotowane w towarzystwie warzyw i przypraw dosłownie przenika bogactwem smaków, jednocześnie stają się tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki warzywom dodanym do gulaszu, danie to staje się pełnowartościowym posiłkiem, które poskromi głód nawet największych głodomorów! Poznajcie mój przepis na gulasz wołowy z warzywami!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg wołowiny na gulasz,
  • 9 małych ziemniaków,
  • 2 duże marchewki,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona),
  • 500 g pieczarek,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny,
  • 2,5 łyżeczki soli,
  • pół łyżeczki pieprzu mielonego,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 1 litr wody,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku,
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,

(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotowanie gulaszu zaczynamy od opłukania i pokrojenia w ćwiartki pieczarek, które następnie podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem szczypty soli i kilku ziaren kwasku cytrynowego.
  2. W międzyczasie gdy na patelni smażą się pieczarki, przygotujcie mięso wołowe. Pokrójcie je w dużą kostkę a następnie obtoczcie w mące pszennej.
  3. Pieczarki smażymy do chwili aż odparuje z nich cała woda oraz same grzyby lekko się zarumienią. Gdy będą już gotowe, przerzućcie je z patelni na przygotowany talerz.
  4. Na rozgrzaną patelnię ponownie dodajcie olej (ok. 3 łyżki) i po chwili, gdy będzie już gorący wrzućcie na patelnie obtoczone w mące mięso.
  5. Wołowinę smażcie na dużym ogniu, często mieszając przez około 10-12 minut. Zależy nam by mięso się ścięło a mąka wręcz lekko przypaliła, dzięki czemu gulasz nabierze później ciemnej, pieczeniowej barwy.
  6. W czasie gdy na patelni smaży się wołowina przygotujcie kolejne składniki. Umyjcie papryki i pokrójcie je w paski oraz obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę. Dalej obierzcie marchewki i pokrójcie je w nieco grubsze plasterki oraz ziemniaki, które po obraniu pokrójcie w grubą kostkę, ćwiartki czy półplasterki.
  7. Usmażone mięso przełóżcie do przygotowanego dużego garnka, do którego dodajcie też podsmażone wcześniej pieczarki.
  8. Na pustą patelnię wlejcie resztę oleju rzepakowego i po chwili dodajcie przygotowane warzywa: cebulę oraz kolorowe papryki. Smażcie je na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
  9. Do garnka z mięsem wlejcie wodę i następnie postawcie go na średnim ogniu. Usmażoną cebulę z papryką dodajcie do garnka z mięsem.
  10. Następnie do garnka dodajcie przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki i zamieszajcie całość, stale podgrzewając.
  11. W dalszej kolejności dodajcie do gulaszu koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, słodką i ostrą paprykę w proszku, pieprz mielony oraz sól.
  12. Gulasz zagotujcie i od momentu wrzenia, gotujcie dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  13. Po upływie 1,5 godziny zdejmijcie pokrywkę i gotujcie dalej aż do momentu, gdy mięso będzie już miękkie (u mnie to było 60 minut). Mieszajcie co kilkanaście minut, aby gulasz się nie przypalił.
  14. Gdy mięso będzie już się rozpływało w ustach, gulasz wołowy z warzywami jest gotowy do podania!

Gulasz wołowy z warzywami. Treściwy i rozgrzewający!

gulasz wołowy z warzywami
gulasz wołowy z warzywami
wołowina smażona w mące na patelni
smażone papryki na gulasz
mięso wołowe smażone
gulasz wołowy z warzywami
gulasz wołowy z warzywami
gulasz wołowy z warzywami

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża, najlepiej głęboka patelnia,
  • duży garnek z pokrywką,
  • głęboki talerz lub miska kuchenna,
  • sitko kuchenne,
  • duży i zamykany pojemnik kuchenny,

CENNE RADY


Jak łatwo i szybko obtoczyć pokrojone na gulasz mięso. Użyjcie kuchennego pojemnika z przykryciem! Wrzućcie do niego najpierw mąkę a później pokrojone mięso. Zamknijcie szczelnie pojemnik a następnie trzymając jedną ręką za pojemnik a drugą za pokrywkę, energicznie potrząsajcie nim przez około 15-20 sekund. Po tym czasie wszystkie kawałki mięsa powinny być już obtoczone:)

Przygotowane ziemniaki (już obrane i pokrojone) w czasie, gdy czekacie aby dodać je do gulaszu, wrzućcie do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie stracą swojego koloru.

SPOSÓB PODANIA


Gulasz wołowy z warzywami, przygotowany według mojego przepisu to kompletne i sycące danie obiadowe, które możecie podać bez żadnych dodatków. Gdyby ktoś chciał jednak dorzucić coś extra to tego dania, polecam podać kiszone ogórki albo przygotowane w domu świeże pieczywo, np. bułki razowe lub bagietki z masłem czosnkowym.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl