Gulasz wołowy z warzywami. Treściwy i rozgrzewający!
Gulasz wołowy z warzywami to niemal klasyczne danie jednogarnkowe, które oprócz tego, że jest wygodne w przygotowaniu jest także pożywne, sycące oraz bogate w różne cenne dla naszego zdrowia składniki. Podstawą tego gulaszu jest niespiesznie duszone mięso wołowe, które gotowane w towarzystwie warzyw i przypraw dosłownie przenika bogactwem smaków, jednocześnie stają się tak miękkie, że dosłownie rozpływa się w ustach. Dzięki warzywom dodanym do gulaszu, danie to staje się pełnowartościowym posiłkiem, które poskromi głód nawet największych głodomorów! Poznajcie mój przepis na gulasz wołowy z warzywami!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg wołowiny na gulasz,
- 9 małych ziemniaków,
- 2 duże marchewki,
- 2 średnie cebule,
- 3 papryki kolorowe (czerwona, żółta, zielona),
- 500 g pieczarek,
- 200 g mąki pszennej,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny,
- 2,5 łyżeczki soli,
- pół łyżeczki pieprzu mielonego,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 1 litr wody,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- pół łyżeczki suszonego lubczyku,
- opcjonalnie: 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
(ilość produktów dla przygotowania 10 porcji)
WYKONANIE
- Przygotowanie gulaszu zaczynamy od opłukania i pokrojenia w ćwiartki pieczarek, które następnie podsmażamy na łyżce oleju z dodatkiem szczypty soli i kilku ziaren kwasku cytrynowego.
- W międzyczasie gdy na patelni smażą się pieczarki, przygotujcie mięso wołowe. Pokrójcie je w dużą kostkę a następnie obtoczcie w mące pszennej.
- Pieczarki smażymy do chwili aż odparuje z nich cała woda oraz same grzyby lekko się zarumienią. Gdy będą już gotowe, przerzućcie je z patelni na przygotowany talerz.
- Na rozgrzaną patelnię ponownie dodajcie olej (ok. 3 łyżki) i po chwili, gdy będzie już gorący wrzućcie na patelnie obtoczone w mące mięso.
- Wołowinę smażcie na dużym ogniu, często mieszając przez około 10-12 minut. Zależy nam by mięso się ścięło a mąka wręcz lekko przypaliła, dzięki czemu gulasz nabierze później ciemnej, pieczeniowej barwy.
- W czasie gdy na patelni smaży się wołowina przygotujcie kolejne składniki. Umyjcie papryki i pokrójcie je w paski oraz obierzcie cebule i pokrójcie je w kostkę. Dalej obierzcie marchewki i pokrójcie je w nieco grubsze plasterki oraz ziemniaki, które po obraniu pokrójcie w grubą kostkę, ćwiartki czy półplasterki.
- Usmażone mięso przełóżcie do przygotowanego dużego garnka, do którego dodajcie też podsmażone wcześniej pieczarki.
- Na pustą patelnię wlejcie resztę oleju rzepakowego i po chwili dodajcie przygotowane warzywa: cebulę oraz kolorowe papryki. Smażcie je na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- Do garnka z mięsem wlejcie wodę i następnie postawcie go na średnim ogniu. Usmażoną cebulę z papryką dodajcie do garnka z mięsem.
- Następnie do garnka dodajcie przygotowaną wcześniej marchewkę oraz ziemniaki i zamieszajcie całość, stale podgrzewając.
- W dalszej kolejności dodajcie do gulaszu koncentrat pomidorowy oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, słodką i ostrą paprykę w proszku, pieprz mielony oraz sól.
- Gulasz zagotujcie i od momentu wrzenia, gotujcie dalej pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
- Po upływie 1,5 godziny zdejmijcie pokrywkę i gotujcie dalej aż do momentu, gdy mięso będzie już miękkie (u mnie to było 60 minut). Mieszajcie co kilkanaście minut, aby gulasz się nie przypalił.
- Gdy mięso będzie już się rozpływało w ustach, gulasz wołowy z warzywami jest gotowy do podania!
Gulasz wołowy z warzywami. Treściwy i rozgrzewający!
MIEJ POD RĘKĄ
- duża, najlepiej głęboka patelnia,
- duży garnek z pokrywką,
- głęboki talerz lub miska kuchenna,
- sitko kuchenne,
- duży i zamykany pojemnik kuchenny,
CENNE RADY
Jak łatwo i szybko obtoczyć pokrojone na gulasz mięso. Użyjcie kuchennego pojemnika z przykryciem! Wrzućcie do niego najpierw mąkę a później pokrojone mięso. Zamknijcie szczelnie pojemnik a następnie trzymając jedną ręką za pojemnik a drugą za pokrywkę, energicznie potrząsajcie nim przez około 15-20 sekund. Po tym czasie wszystkie kawałki mięsa powinny być już obtoczone:)
Przygotowane ziemniaki (już obrane i pokrojone) w czasie, gdy czekacie aby dodać je do gulaszu, wrzućcie do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie stracą swojego koloru.
SPOSÓB PODANIA
Gulasz wołowy z warzywami, przygotowany według mojego przepisu to kompletne i sycące danie obiadowe, które możecie podać bez żadnych dodatków. Gdyby ktoś chciał jednak dorzucić coś extra to tego dania, polecam podać kiszone ogórki albo przygotowane w domu świeże pieczywo, np. bułki razowe lub bagietki z masłem czosnkowym.
polecane PRZEPISY