Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą to kolejna moja propozycja na „nadziane” hot-dogi. Nawet najprostsze hot-dogi z parówką i keczupem już cieszą, ale wyobraźcie sobie jak bardzo muszą smakować hot-dogi z takimi dodatkami jak karmelizowana cebula. W moim przepiśniku znajdziecie również przepis na hot-dogi z serem, który bardzo Wam polecam, jednak przygotujcie je przy kolejnej okazji:) Teraz spróbujcie hot-dogów z cebulowymi dodatkami, które łączą w sobie ostrość cebuli, słodycz cukru oraz lekką kwaśność ogórków konserwowych. Czy to brzmi pysznie? A do tego chrupiąca prażona cebulka i sos do hot-dogów, który dopełni wrażeń smakowych. Niby proste hot-dogi a jakie złożone w smaku i banalne w wykonaniu. Wypróbujcie koniecznie!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 pszenne bułki do hot-dogów,
  • 2 parówki (wasze ulubione),
  • 1 ogórek konserwowy,
  • 1 cebula,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki sosu do hot-dogów,
  • keczup,
  • prażona cebulka,
  • woda do podgrzania parówek

(ilość produktów dla przygotowania 2 hot-dogów)

WYKONANIE


  1. Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni w programie góra-dół.
  2. Do garnka włóż parówki i zalej je wodą, tak by były całe zanurzone. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj.
  3. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pokrój również ogórka konserwowego w plasterki.
  4. Na patelnię dodaj masło a gdy się rozpuści i rozgrzeje dodaj białą cebule pokrojoną w półplasterki. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
  5. Gdy cebula się już zarumieni na patelni, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj by cukier rozpuścił się i obtoczył cebulę. Uważaj żeby nie przypalić cukru, ponieważ wtedy nie będzie on już przyjemnie słodki.
  6. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego nacięte bułki starając się rozszerzyć nacięcie. Podgrzewaj bułki przez 4 minuty.
  7. Po tym czasie wyciągnij jedną bułkę, chwyć ją przez ręcznik papierowy i zacznij ją faszerować.
  8. Na początek posmaruj jej wnętrze 1 łyżką sosu do hot-dogów. Następnie dodaj podgrzaną parówkę a na nią karmelizowaną cebulę.
  9. W dalszej kolejności dodaj pokrojonego ogórka oraz czerwoną cebulę.
  10. Całość po wierzchu polej keczupem oraz posyp prażoną cebulką.
  11. Analogicznie zrób z drugą bułką i resztą składników.
  12. Hot-dogi z karmelizowaną cebulą są gotowe do podania!

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą

MIEJ POD RĘKĄ


  • garnek do podgrzania parówek,
  • nóż do pieczywa,
  • patelnię,
  • 2 ręczniki papierowe

CENNE RADY


Kompletowanie hot-doga to musi być błyskawiczna praca, inaczej przygotowane hot-dogi będą zimne… Dlatego koniecznie nim wyciągniesz bułki z piekarnika oraz parówki z wody, miej gotowe pozostałe składniki.

SPOSÓB PODANIA


Hot-dogi z karmelizowaną cebulą smakują wyśmienicie bez dodatkowego towarzystwa. Warto podawać je w złożonym na kształt trójkąta, ręczniku papierowym, dzięki czemu ciepła bułka nie będzie parzyła naszych dłoni. Jeżeli jednak szukasz dodatku do hot-dogów, przygotuj domowe tradycyjne frytki lub bardziej odjechane frytki z batatów i marchewki.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl