Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą to kolejna moja propozycja na „nadziane” hot-dogi. Nawet najprostsze hot-dogi z parówką i keczupem już cieszą, ale wyobraźcie sobie jak bardzo muszą smakować hot-dogi z takimi dodatkami jak karmelizowana cebula. W moim przepiśniku znajdziecie również przepis na hot-dogi z serem, który bardzo Wam polecam, jednak przygotujcie je przy kolejnej okazji:) Teraz spróbujcie hot-dogów z cebulowymi dodatkami, które łączą w sobie ostrość cebuli, słodycz cukru oraz lekką kwaśność ogórków konserwowych. Czy to brzmi pysznie? A do tego chrupiąca prażona cebulka i sos do hot-dogów, który dopełni wrażeń smakowych. Niby proste hot-dogi a jakie złożone w smaku i banalne w wykonaniu. Wypróbujcie koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 pszenne bułki do hot-dogów,
- 2 parówki (wasze ulubione),
- 1 ogórek konserwowy,
- 1 cebula,
- 1 mała cebula czerwona,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki sosu do hot-dogów,
- keczup,
- prażona cebulka,
- woda do podgrzania parówek
(ilość produktów dla przygotowania 2 hot-dogów)
WYKONANIE
- Nagrzej piekarnik do temperatury 150 stopni w programie góra-dół.
- Do garnka włóż parówki i zalej je wodą, tak by były całe zanurzone. Garnek postaw na małym ogniu i podgrzewaj.
- Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pokrój również ogórka konserwowego w plasterki.
- Na patelnię dodaj masło a gdy się rozpuści i rozgrzeje dodaj białą cebule pokrojoną w półplasterki. Smaż na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
- Gdy cebula się już zarumieni na patelni, dodaj cukier i dokładnie wymieszaj by cukier rozpuścił się i obtoczył cebulę. Uważaj żeby nie przypalić cukru, ponieważ wtedy nie będzie on już przyjemnie słodki.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego nacięte bułki starając się rozszerzyć nacięcie. Podgrzewaj bułki przez 4 minuty.
- Po tym czasie wyciągnij jedną bułkę, chwyć ją przez ręcznik papierowy i zacznij ją faszerować.
- Na początek posmaruj jej wnętrze 1 łyżką sosu do hot-dogów. Następnie dodaj podgrzaną parówkę a na nią karmelizowaną cebulę.
- W dalszej kolejności dodaj pokrojonego ogórka oraz czerwoną cebulę.
- Całość po wierzchu polej keczupem oraz posyp prażoną cebulką.
- Analogicznie zrób z drugą bułką i resztą składników.
- Hot-dogi z karmelizowaną cebulą są gotowe do podania!
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą
MIEJ POD RĘKĄ
- garnek do podgrzania parówek,
- nóż do pieczywa,
- patelnię,
- 2 ręczniki papierowe
CENNE RADY
Kompletowanie hot-doga to musi być błyskawiczna praca, inaczej przygotowane hot-dogi będą zimne… Dlatego koniecznie nim wyciągniesz bułki z piekarnika oraz parówki z wody, miej gotowe pozostałe składniki.
SPOSÓB PODANIA
Hot-dogi z karmelizowaną cebulą smakują wyśmienicie bez dodatkowego towarzystwa. Warto podawać je w złożonym na kształt trójkąta, ręczniku papierowym, dzięki czemu ciepła bułka nie będzie parzyła naszych dłoni. Jeżeli jednak szukasz dodatku do hot-dogów, przygotuj domowe tradycyjne frytki lub bardziej odjechane frytki z batatów i marchewki.
polecane PRZEPISY