Jajka sadzone
Szybki piątkowy obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub nie ma zbyt wiele czasu? Oto rozwiązanie – jajka sadzone. Pewnie każdemu dobrze znane, może nie każdy za nimi przepada ale dobrze przygotowane potrafią zaspokoić głód każdego. Jakie powinno być jajko sadzone? Najlepiej z płynnym żółtkiem, lekko zarumienionym na brzegach białkiem i odpowiednio doprawione solą i pieprzem. Wydaje się proste… I takie jest! Wystarczy trzymać się poniższego przepisu a jajka sadzone w twoim wykonaniu będą doskonałe!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 jajka
- 1 łyżka oleju,
- sól,
- pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj dużą patelnię i ustaw ją na odpowiednio dużym palniku.
- Na patelnię dodaj olej i rozprowadź kolistymi ruchami, tak by przykrył maksymalnie dużo dna.
- Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej.
- Na rozgrzany olej ale jeszcze nie maksymalnie gorący wbijaj jajka.
- Chwyć jajko w jedną dłoń, drugą dłonią przytrzymaj patelnię za uchwyt a następnie uderz zdecydowanym ale nie za mocnym ruchem jajkiem w krawędź patelni. Jajko powinno pęknąć na tyle mocno, byś mógł przy pomocy palców przepołowić skorupkę na dwie części a jego zawartość nie powinna wylecieć.
- Pęknięte jajka rozdziel za pomocą kciuków, którymi w miejscu pęknięcia rozdzielisz obie części skorupki.
- Wylej jajko na patelnię tak by zajęło 1/3 powierzchni. Podobnie zrób z pozostałymi jajkami.
- Gdy biało się już zetnie, posól jajka solidną szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem.
- Smaż dalej aż do momentu gdy na brzegach białka nie pojawi się zarumienienie. Gdy je zauważysz ściągnij jajka z patelni za pomocą łopatki. Jeżeli jajka się połączyły, podziel je mniej więcej w miejscach styku, krawędzią łopatki.
Jajka sadzone
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- łopatkę kuchenną,
CENNE RADY
- By uzyskać ścięte biało ale płynne (lub półpłynne) żółtko, po wbiciu jajek na patelnię, żółtko nie powinno pęknąć i rozlać się. Dlatego jajko na patelnię wlewaj z niewielkiej wysokości. Nie zawsze to wychodzi, dlatego nie przejmuj się gdy żółtko się rozleje.
- Jajka sadzone są najlepsze na świeżo. Odgrzewanie najczęściej wysusza jajko i ścina żółtko, dlatego przed przygotowaniem spytaj się domowników na ile jajek mają ochotę, by zrobić dokładnie tyle ile potrzeba.
SPOSÓB PODANIA
Jajka sadzone smakują doskonale z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem i dodatkiem w postaci sałaty ze śmietaną lub mizerią. Jeżeli nie ma sezonu na młode ziemniaki, możesz podać jajka sadzone z duszonymi ziemniakami. Jeżeli lubisz koperek lub szczypiorek przed podaniem możesz posypać jajka jednym z wymienionych zielonych akcentów.
polecane PRZEPISY