Jajka sadzone

Jajka sadzone

Szybki piątkowy obiad, gdy lodówka świeci pustkami lub nie ma zbyt wiele czasu? Oto rozwiązanie – jajka sadzone. Pewnie każdemu dobrze znane, może nie każdy za nimi przepada ale dobrze przygotowane potrafią zaspokoić głód każdego. Jakie powinno być jajko sadzone? Najlepiej z płynnym żółtkiem, lekko zarumienionym na brzegach białkiem i odpowiednio doprawione solą i pieprzem. Wydaje się proste… I takie jest! Wystarczy trzymać się poniższego przepisu a jajka sadzone w twoim wykonaniu będą doskonałe!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 3 jajka
  • 1 łyżka oleju,
  • sól,
  • pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 3 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj dużą patelnię i ustaw ją na odpowiednio dużym palniku.
  2. Na patelnię dodaj olej i rozprowadź kolistymi ruchami, tak by przykrył maksymalnie dużo dna.
  3. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej.
  4. Na rozgrzany olej ale jeszcze nie maksymalnie gorący wbijaj jajka.
  5. Chwyć jajko w jedną dłoń, drugą dłonią przytrzymaj patelnię za uchwyt a następnie uderz zdecydowanym ale nie za mocnym ruchem jajkiem w krawędź patelni. Jajko powinno pęknąć na tyle mocno, byś mógł przy pomocy palców przepołowić skorupkę na dwie części a jego zawartość nie powinna wylecieć.
  6. Pęknięte jajka rozdziel za pomocą kciuków, którymi w miejscu pęknięcia rozdzielisz obie części skorupki.
  7. Wylej jajko na patelnię tak by zajęło 1/3 powierzchni. Podobnie zrób z pozostałymi jajkami.
  8. Gdy biało się już zetnie, posól jajka solidną szczyptą soli oraz dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  9. Smaż dalej aż do momentu gdy na brzegach białka nie pojawi się zarumienienie. Gdy je zauważysz ściągnij jajka z patelni za pomocą łopatki. Jeżeli jajka się połączyły, podziel je mniej więcej w miejscach styku, krawędzią łopatki.

Jajka sadzone

Jajka sadzone
Jajka sadzone
Jajka sadzone
Jajka sadzone

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • łopatkę kuchenną,

CENNE RADY


  • By uzyskać ścięte biało ale płynne (lub półpłynne) żółtko, po wbiciu jajek na patelnię, żółtko nie powinno pęknąć i rozlać się. Dlatego jajko na patelnię wlewaj z niewielkiej wysokości. Nie zawsze to wychodzi, dlatego nie przejmuj się gdy żółtko się rozleje.
  • Jajka sadzone są najlepsze na świeżo. Odgrzewanie najczęściej wysusza jajko i ścina żółtko, dlatego przed przygotowaniem spytaj się domowników na ile jajek mają ochotę, by zrobić dokładnie tyle ile potrzeba.

SPOSÓB PODANIA


Jajka sadzone smakują doskonale z młodymi ziemniakami, posypanymi koperkiem i dodatkiem w postaci sałaty ze śmietaną lub mizerią. Jeżeli nie ma sezonu na młode ziemniaki, możesz podać jajka sadzone z duszonymi ziemniakami. Jeżeli lubisz koperek lub szczypiorek przed podaniem możesz posypać jajka jednym z wymienionych zielonych akcentów.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl