Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką
Kajzerki nadziewane to kolejna propozycja na imprezową przekąskę, która zrobi wrażenie na Waszych gościach. Proste składniki, łatwość przygotowania i efektowny oraz ciekawy wygląd to największe zalety tej przekąski. Dlatego jeżeli nadal zastanawiacie się co przygotować na najbliższe spotkanie z rodziną lub znajomymi, poniższy przepis powinien okazać się dla Was bardzo pomocny:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 6 kajzerek,
- 1 duży filet z piersi kurczaka,
- pół czerwonej papryki,
- 1 cebula,
- 1 cebula dymka,
- 70 g tartej mozzarelli,
- 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, możecie skorzystać mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- 2 łyżki oleju,
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Cebulę obierz z łupin a dymkę odkrój od szczypioru i pokrój w kostkę.
- Filet z piersi kurczaka pokrójcie w drobną kostkę (ok. 1 x 1 cm), pokrójcie również paprykę w kostkę.
- Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na mocnym ogniu. Gdy olej będzie gorący wrzućcie pokrojoną cebulę i po minucie smażenia, dodajcie pokrojone mięso. Smażcie je przez 4 minuty i po ich upłynięciu dodajcie paprykę. Po kolejnych 2 minutach dodajcie pokrojony szczypior oraz przyprawę do kebeba. Smażcie przez kolejne 5 minut tak by z patelni odparował cały płyn.
- Po tym czasie zestawcie patelnię z ognia i zostawcie na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
- W tym czasie nakrójcie bułki kajzerki wzdłuż charakterystycznych rowków.
- Gdy farsz przestygnie nadziewajcie nim wcześniej nacięte bułki.
- Przygotowane kajzerki nadziewane farszem ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia a następnie posypcie je z wierzchu tartą mozzarellą i suszonym oregano.
- Kajzerki nadziewane wstawcie do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (program grzanie góra – dół) na 10 minut.
- Po tym czasie kajzerki nadziewane mięsem drobiowym są gotowe do podania!
Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Jeżeli zależy Wam by kajzerki były maksymalnie nadziane mięsnym farszem, wyciągnijcie z bułek nieco ciasta. Pamiętajcie, że wtedy wyjdzie Wam mniej nadzianych bułek.
SPOSÓB PODANIA
Kajzerki nadziewane możecie podawać na ciepło, dosłownie prosto z pieca lub na zimno. W obu przypadkach smakują wyśmienicie a różni je tylko jedno, ciepłe są chrupiące:) Warto podać je z innymi imprezowymi przekąskami np. tymi przygotowanymi z innych moich przepisów: Szybkie i łatwe koreczki na imprezę! Dziesiątki pomysłów na składniki! lub Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego! Jeżeli chcecie dodatek wprost do nadziewanych kajzerek, podajcie jeden z popularnych sosów np. sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!.
Więcej pomysłów na sosy znajdziecie w tagu #sosy i dipy a na imprezowe przekąski w tagu #przepisy na imprezę.
polecane PRZEPISY