kajzerki nadziewane

Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką

Kajzerki nadziewane to kolejna propozycja na imprezową przekąskę, która zrobi wrażenie na Waszych gościach. Proste składniki, łatwość przygotowania i efektowny oraz ciekawy wygląd to największe zalety tej przekąski. Dlatego jeżeli nadal zastanawiacie się co przygotować na najbliższe spotkanie z rodziną lub znajomymi, poniższy przepis powinien okazać się dla Was bardzo pomocny:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 6 kajzerek,
  • 1 duży filet z piersi kurczaka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • 70 g tartej mozzarelli,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, możecie skorzystać mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Cebulę obierz z łupin a dymkę odkrój od szczypioru i pokrój w kostkę.
  2. Filet z piersi kurczaka pokrójcie w drobną kostkę (ok. 1 x 1 cm), pokrójcie również paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na mocnym ogniu. Gdy olej będzie gorący wrzućcie pokrojoną cebulę i po minucie smażenia, dodajcie pokrojone mięso. Smażcie je przez 4 minuty i po ich upłynięciu dodajcie paprykę. Po kolejnych 2 minutach dodajcie pokrojony szczypior oraz przyprawę do kebeba. Smażcie przez kolejne 5 minut tak by z patelni odparował cały płyn.
  4. Po tym czasie zestawcie patelnię z ognia i zostawcie na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
  5. W tym czasie nakrójcie bułki kajzerki wzdłuż charakterystycznych rowków.
  6. Gdy farsz przestygnie nadziewajcie nim wcześniej nacięte bułki.
  7. Przygotowane kajzerki nadziewane farszem ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia a następnie posypcie je z wierzchu tartą mozzarellą i suszonym oregano.
  8. Kajzerki nadziewane wstawcie do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (program grzanie góra – dół) na 10 minut.
  9. Po tym czasie kajzerki nadziewane mięsem drobiowym są gotowe do podania!

Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką

kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam by kajzerki były maksymalnie nadziane mięsnym farszem, wyciągnijcie z bułek nieco ciasta. Pamiętajcie, że wtedy wyjdzie Wam mniej nadzianych bułek.

SPOSÓB PODANIA


Kajzerki nadziewane możecie podawać na ciepło, dosłownie prosto z pieca lub na zimno. W obu przypadkach smakują wyśmienicie a różni je tylko jedno, ciepłe są chrupiące:) Warto podać je z innymi imprezowymi przekąskami np. tymi przygotowanymi z innych moich przepisów: Szybkie i łatwe koreczki na imprezę! Dziesiątki pomysłów na składniki! lub Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego! Jeżeli chcecie dodatek wprost do nadziewanych kajzerek, podajcie jeden z popularnych sosów np. sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!.

Więcej pomysłów na sosy znajdziecie w tagu #sosy i dipy a na imprezowe przekąski w tagu #przepisy na imprezę.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl