Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką

Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką
  • Marcin
  • 3 stycznia 2022

Kajzerki nadziewane to kolejna propozycja na imprezową przekąskę, która zrobi wrażenie na Waszych gościach. Proste składniki, łatwość przygotowania i efektowny oraz ciekawy wygląd to największe zalety tej przekąski. Dlatego jeżeli nadal zastanawiacie się co przygotować na najbliższe spotkanie z rodziną lub znajomymi, poniższy przepis powinien okazać się dla Was bardzo pomocny:)

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 6 kajzerek,
  • 1 duży filet z piersi kurczaka,
  • pół czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 cebula dymka,
  • 70 g tartej mozzarelli,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, możecie skorzystać mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu
  • pół łyżeczki suszonego oregano,
  • 2 łyżki oleju,

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane
kajzerki nadziewane

WYKONANIE


Kajzerki nadziewane kurczakiem i papryką

  1. Cebulę obierz z łupin a dymkę odkrój od szczypioru i pokrój w kostkę.
  2. Filet z piersi kurczaka pokrójcie w drobną kostkę (ok. 1 x 1 cm), pokrójcie również paprykę w kostkę.
  3. Na patelnię dodajcie olej i postawcie ją na mocnym ogniu. Gdy olej będzie gorący wrzućcie pokrojoną cebulę i po minucie smażenia, dodajcie pokrojone mięso. Smażcie je przez 4 minuty i po ich upłynięciu dodajcie paprykę. Po kolejnych 2 minutach dodajcie pokrojony szczypior oraz przyprawę do kebeba. Smażcie przez kolejne 5 minut tak by z patelni odparował cały płyn.
  4. Po tym czasie zestawcie patelnię z ognia i zostawcie na 10 minut do lekkiego ostudzenia.
  5. W tym czasie nakrójcie bułki kajzerki wzdłuż charakterystycznych rowków.
  6. Gdy farsz przestygnie nadziewajcie nim wcześniej nacięte bułki.
  7. Przygotowane kajzerki nadziewane farszem ułóżcie na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia a następnie posypcie je z wierzchu tartą mozzarellą i suszonym oregano.
  8. Kajzerki nadziewane wstawcie do nagrzanego piekarnika do 200 stopni (program grzanie góra – dół) na 10 minut.
  9. Po tym czasie kajzerki nadziewane mięsem drobiowym są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • duża patelnia,
  • papier do pieczenia,

CENNE RADY

Jeżeli zależy Wam by kajzerki były maksymalnie nadziane mięsnym farszem, wyciągnijcie z bułek nieco ciasta. Pamiętajcie, że wtedy wyjdzie Wam mniej nadzianych bułek.

SPOSÓB PODANIA

Kajzerki nadziewane możecie podawać na ciepło, dosłownie prosto z pieca lub na zimno. W obu przypadkach smakują wyśmienicie a różni je tylko jedno, ciepłe są chrupiące:) Warto podać je z innymi imprezowymi przekąskami np. tymi przygotowanymi z innych moich przepisów: Szybkie i łatwe koreczki na imprezę! Dziesiątki pomysłów na składniki! lub Obłędne ślimaki z ciasta drożdżowego! Jeżeli chcecie dodatek wprost do nadziewanych kajzerek, podajcie jeden z popularnych sosów np. sos tysiąca wysp, który od razu polubisz!.

Więcej pomysłów na sosy znajdziecie w tagu #sosy i dipy a na imprezowe przekąski w tagu #przepisy na imprezę.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!