Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to esencja polskich smaków: duża dawka kwaśności kiszonej kapusty, nuta wędzonki od wędzonego boczku, odrobina ostrości cebuli i mączny smak zasmażki. W wielu domach kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to niemal obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu, szczególnie w mojej rodzinnej Wielkopolsce gdzie kapusty, cebuli i boczku mamy pod dostatkiem! Choć kiszona kapusta zasmażana z boczkiem nie jest regionalnym przysmakiem Wielkopolski, trudno wyobrazić sobie bez niej już takie wielkopolskie dania i potrawy jak chociażby golonki po wielkopolsku czy kacze udka!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 800 g kapusty kiszonej,
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 średnia marchewka,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- 25 g smalcu lub oleju rzepakowego,
- 2 łyżeczki mąki pszennej,
- woda do gotowania kapusty,
- sól, pieprz,
(ilość produktów dla przygotowania ok. 10 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części i włóż do garnka.
- Do garna wlej wodę, tak by było jej o ok. 1,5 cm więcej niż kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie wsyp ją do garnka z kapustą i przemieszaj z kapustą, tak by całość znalazła się pod wodą.
- Garnek z kapustą i marchewką ustaw na średnim ogniu, zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu przez 25 minut.
- Po tym czasie odcedź kapustę, zlewając wodę do przygotowanego naczynia.
- Przygotuj zasmażkę, w tym celu na zimną patelnię wsyp pokrojony w paski boczek wędzony.
- Patelnie postaw na małym ogniu i przez około 2-3 minuty powoli wytapiaj tłuszcz z boczku.
- W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę.
- Na patelnię dodaj smalec (lub olej rzepakowy) a gdy się rozpuści, dodaj cebulę ze szczyptą soli.
- Podsmaż całość przez 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
- Po tym czasie dodaj na patelnię mąkę i podsmaż przez kolejną minutę stale mieszając.
- Następnie wlej na patelnie, stojącą stale na małym ogniu około 100 ml wody od gotowania kapusty i stale mieszaj, tworząc gęstą zasmażkę.
- Po tym wrzuć na patelnię ugotowaną kapustę i całość wymieszaj z zasmażką.
- Jeżeli kapusta będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody od gotowania kapusty i wykonuj to do czasu, aż uzyskasz pożądaną gęstość zasmażanej kapusty.
- Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Gotowe!
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
MIEJ POD RĘKĄ
- średniej wielkości garnek,
- tarka kuchenna,
- duża, głęboka patelnia lub duży garnek,
- naczynie o pojemności ok. 1 litra do odcedzenia kapusty,
CENNE RADY
Jeżeli kiszona kapusta, której używasz była bardzo kwaśna zamiast wody z jej gotowania, dodaj do zasmażki wody. Dzięki temu kapusta zasmażana nie wyjdzie zbyt kwaśna.
SPOSÓB PODANIA
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to przede wszystkim doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje podana w towarzystwie golonki po wielkopolsku, schabu ze śliwką, soczystą karkówką czy mielonych faszerowanych pieczarkami i papryką. Do tego porcja gotowanych ziemniaków, domowych frytek czy puree ziemniaczanego i obiad gotowy!