Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to esencja polskich smaków: duża dawka kwaśności kiszonej kapusty, nuta wędzonki od wędzonego boczku, odrobina ostrości cebuli i mączny smak zasmażki. W wielu domach kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to niemal obowiązkowy dodatek do niedzielnego obiadu, szczególnie w mojej rodzinnej Wielkopolsce gdzie kapusty, cebuli i boczku mamy pod dostatkiem! Choć kiszona kapusta zasmażana z boczkiem nie jest regionalnym przysmakiem Wielkopolski, trudno wyobrazić sobie bez niej już takie wielkopolskie dania i potrawy jak chociażby golonki po wielkopolsku czy kacze udka!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 800 g kapusty kiszonej,
  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 ziarna ziela angielskiego,
  • 25 g smalcu lub oleju rzepakowego,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • woda do gotowania kapusty,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania ok. 10 porcji)

WYKONANIE


  1. Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części i włóż do garnka.
  2. Do garna wlej wodę, tak by było jej o ok. 1,5 cm więcej niż kapusty. Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach a następnie wsyp ją do garnka z kapustą i przemieszaj z kapustą, tak by całość znalazła się pod wodą.
  4. Garnek z kapustą i marchewką ustaw na średnim ogniu, zagotuj i gotuj dalej na małym ogniu przez 25 minut.
  5. Po tym czasie odcedź kapustę, zlewając wodę do przygotowanego naczynia.
  6. Przygotuj zasmażkę, w tym celu na zimną patelnię wsyp pokrojony w paski boczek wędzony.
  7. Patelnie postaw na małym ogniu i przez około 2-3 minuty powoli wytapiaj tłuszcz z boczku.
  8. W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę.
  9. Na patelnię dodaj smalec (lub olej rzepakowy) a gdy się rozpuści, dodaj cebulę ze szczyptą soli.
  10. Podsmaż całość przez 3 minuty na średnim ogniu, często mieszając.
  11. Po tym czasie dodaj na patelnię mąkę i podsmaż przez kolejną minutę stale mieszając.
  12. Następnie wlej na patelnie, stojącą stale na małym ogniu około 100 ml wody od gotowania kapusty i stale mieszaj, tworząc gęstą zasmażkę.
  13. Po tym wrzuć na patelnię ugotowaną kapustę i całość wymieszaj z zasmażką.
  14. Jeżeli kapusta będzie zbyt gęsta, dolej odrobinę wody od gotowania kapusty i wykonuj to do czasu, aż uzyskasz pożądaną gęstość zasmażanej kapusty.
  15. Na koniec dopraw całość solą i pieprzem. Gotowe!

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku

Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
kapusta kiszona marchewka tarta
smażony boczek zasmażka cebula
smażony boczek zasmażka cebula
smażony boczek zasmażka cebula
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku
Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem po wielkopolsku

MIEJ POD RĘKĄ


  • średniej wielkości garnek,
  • tarka kuchenna,
  • duża, głęboka patelnia lub duży garnek,
  • naczynie o pojemności ok. 1 litra do odcedzenia kapusty,

CENNE RADY


Jeżeli kiszona kapusta, której używasz była bardzo kwaśna zamiast wody z jej gotowania, dodaj do zasmażki wody. Dzięki temu kapusta zasmażana nie wyjdzie zbyt kwaśna.

SPOSÓB PODANIA


Kiszona kapusta zasmażana z boczkiem to przede wszystkim doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie smakuje podana w towarzystwie golonki po wielkopolsku, schabu ze śliwką, soczystą karkówką czy mielonych faszerowanych pieczarkami i papryką. Do tego porcja gotowanych ziemniaków, domowych frytek czy puree ziemniaczanego i obiad gotowy!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl