Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

Bywają takie okazje, gdzie zwykły, codzienny rosół nie robi już wrażenia, mimo że również jest doskonały w smaku. Na specjalne okazje mam coś wyjątkowego – królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka, który jest intensywnie mięsny w smaku, tłuściutki i aromatyczny! Musicie uwierzyć mi na słowo, że smakuje zdecydowanie inaczej od rosołów, które jadamy na co dzień. Jest to zasługa aż 3 gatunków mięsa, dużej ilości warzyw oraz dodatku suszonych grzybów, które również dodają odrobinę swojego aromatu. A wszystko to wolno gotowane, bo podobno prawdziwy rosół powinien się gotować długo i na wolnym ogniu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu przy najbliższej, większej okazji by samemu przekonać się o jego wyjątkowości!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1,5 kg kurczak w całości,
  • 200 g wołowiny (może to być wołowa porcja rosołowa),
  • 250 g mięsa z perliczki,
  • 2,3 litra wody,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 1 średni seler,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 duży por,
  • kilka suszonych grzybów,
  • 5 liści laurowych,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ziarna jałowca,
  • 10 ziaren pieprzu,
  • gałąź lubczyku,
  • pęczek zieleniny, którą możecie przygotować według mojego przepisu: Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!,
  • 3 łyżeczki soli,
  • gałązka natki pietruszki,

(ilość produktów dla przygotowania 9-11 porcji)

WYKONANIE


  1. Mięso na królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka dokładnie oczyśćcie, opłuczcie pod bieżącą wodą i włóżcie do garnka.
  2. Do garnka dolejcie odmierzoną ilość wody oraz dodajcie 2 łyżeczki soli i postawcie go na średnim ogniu, by doprowadzić go do zagotowania.
  3. W czasie gdy wywar nabiera temperatury, przygotujcie pozostałe składniki. Warzywa (marchew, pietruszka, seler, por, cebula) obierzcie, odliczcie drobne przyprawy wrzucając je np. do miseczki. Pamiętajcie by czosnek pozostawić w łupinach, dzięki temu będzie łatwiej go wyłowić w całości.
  4. Gdy będzie już blisko od wrzenia, na powierzchni wody pojawi się nieestetyczna piana, czyli tzw. szum, który trzeba zebrać z powierzchni wywaru za pomocą gęstego sitka lub łyżki cedzakowej („szumówki”) jeszcze nim wywar zacznie się gotować.
  5. Po zebraniu szumu, wywar powinien się wyraźnie zagotować i to znak, że można do niego dodać pozostałe składniki oraz jeszcze jedną łyżeczkę soli.
  6. Garnek ze wszystkimi składnikami rosołu stawiamy na małym ogniu, doprowadzamy ponownie do wrzenia i wtedy zmniejszamy ogień na minimum. Na takim wolnym ogniu, rosół powinien delikatnie „pyrkać” i jeżeli tak jest, gotujemy go pod przykryciem przez minimum 2 godziny. Optymalnie jest gotować go od 3-4 godzin, wtedy uzyskamy najwięcej aromatu!
  7. Podczas gotowania warto od czasu do czasu nakłuć ostrym nożem kurczaka, który będzie się unosił do góry. Dzięki temu unikniemy sytuacji, że wypchnie on nam inne składniki z wody.
  8. Gdy zakończymy już gotowanie rosołu, musimy wyciągnąć z niego wszystkie składniki do przygotowanych misek a gdy zależy nam na tym, by był krystaliczny i bez „mętów” warto przelać go przez drobne sitko, na którym zatrzymają się również wszystkie przyprawy.
  9. Gotowe! Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka można podawać gościom!

Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka
Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka
Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka
Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek z pokrywką,
  • małe, gęste sitko kuchenne lub łyżka cedzakowa tzw. szumówka,
  • 2 duże miski,
  • ewentualnie duże, gęste sitko kuchenne i dodatkowy duży garnek do przecedzenia rosołu,

CENNE RADY


Jeżeli zależy Wam, aby rosół miał bardziej intensywną barwę, opal palnikiem kulinarnym cebule, które wrzucasz do rosołu. Możecie również mocno je podsmażyć na patelni z odrobiną masła klarowanego, jednak wtedy do rosołu dodacie również nieco maślanego smaku.

SPOSÓB PODANIA


Królewski rosół z perliczki, wołowiny i kurczaka koniecznie podawaj z drobnym makaronem (np. nitki). Możesz dodatkowo dodać do talerza z rosołem, pokrojoną marchewkę z rosołu, posiekaną natkę pietruszki a nawet kawałek suszonego grzybka, również wyciągniętego z rosołu.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl