sos majonezowo - pomidorowy

Łagodny sos majonezowo – pomidorowy

Sos majonezowo – pomidorowy to idealny dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów, czipsów czy kebaba. Jest szybki i prosty do zrobienia, a składniki pewnie każdy ma w lodówce. Poznaj mój przepis.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki łagodnego keczupu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miseczki nałóż majonez, jogurt i keczup.
  2. Szczypiorek i koperek posiekaj dosyć drobno. Dodaj do reszty.
  3. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i sos majonezowo – pomidorowy jest gotowy.

Łagodny sos majonezowo – pomidorowy

sos majonezowo - pomidorowy

MIEJ POD RĘKĄ


  • miseczka

CENNE RADY


Składniki możesz dobrać pod siebie, możesz zrobić wersję bardziej dietetyczną rezygnując z majonezu a dodając więcej jogurtu. Możesz również zrezygnować z gotowego keczupu i zastąpić go domowym keczupem lub sosem pomidorowym.

SPOSÓB PODANIA


Sos podawaj jako dodatek do przekąsek typu frytki (sprawdź mój przepis na frytki z batatów lub klasyczne frytki ziemniaczane), czipsy lub jako składnik dania, np. kebaba.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl