Łagodny sos majonezowo – pomidorowy
Sos majonezowo – pomidorowy to idealny dodatek do tradycyjnych frytek, frytek z batatów, czipsów czy kebaba. Jest szybki i prosty do zrobienia, a składniki pewnie każdy ma w lodówce. Poznaj mój przepis.
oznaczenia
tagi
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga
SKŁADNIKI
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki łagodnego keczupu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypiorek
- koperek
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 1 porcji)
WYKONANIE
- Do przygotowanej miseczki nałóż majonez, jogurt i keczup.
- Szczypiorek i koperek posiekaj dosyć drobno. Dodaj do reszty.
- Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj wszystko i sos majonezowo – pomidorowy jest gotowy.
Łagodny sos majonezowo – pomidorowy
MIEJ POD RĘKĄ
- miseczka
CENNE RADY
Składniki możesz dobrać pod siebie, możesz zrobić wersję bardziej dietetyczną rezygnując z majonezu a dodając więcej jogurtu. Możesz również zrezygnować z gotowego keczupu i zastąpić go domowym keczupem lub sosem pomidorowym.
SPOSÓB PODANIA
Sos podawaj jako dodatek do przekąsek typu frytki (sprawdź mój przepis na frytki z batatów lub klasyczne frytki ziemniaczane), czipsy lub jako składnik dania, np. kebaba.
polecane PRZEPISY
Subscribe
0 komentarzy
Oldest