Młoda kapusta zasmażana
Młoda kapusta zasmażana to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu! Bardzo długo nie potrafiłem odtworzyć smaku jaki pamiętałem z rodzinnego domu i niezbędna okazała się pomoc mojej mamy. To ona krok po kroku zdradziła mi przepis, dzięki któremu młoda kapusta zasmażana w moim domu smakuje, dokładnie tak, jak ją najbardziej lubię! Kluczem do sukcesu był sparzenie kapusty, ale więcej dowiecie się poniżej! Dlatego jeżeli zastanawiacie się co podać do niedzielnego obiadu, koniecznie wypróbujcie kapusty, przygotowanej według tego przepisu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół główki młodej kapusty,
- 1 średnia cebula,
- 150 g boczku wędzonego lub szynki wędzonej,
- 1 łyżka smalcu (lub alternatywnie 2 łyżki oleju rzepakowego),
- 3 łyżeczki mąki pszennej,
- do gotowania kapusty:
- 2 łyżki octu,
- 3 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 litry wrzątku,
- pęczek koperku,
- ocet, cukier, sól i pieprz do końcowego doprawienia
(ilość produktów dla przygotowania 8 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę poszatkować i wrzucić do przygotowanego garnka.
- Następnie należy sparzyć kapustę, dlatego w tym celu zalej ją około 2 litrami wrzątku i zostaw na 5 minut.
- W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę cebulę a boczek wędzony w paski.
- Na patelni rozgrzej 1 łyżkę smalcu (lub olej) i następnie dodaj na patelnię pokrojoną cebulę oraz boczek. Smaż przez około 4-5 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Gdy boczek i cebula lekko się już zarumienią zestaw patelnię z ognia.
- Po 5 minutach odcedź sparzoną kapustę. Dodaj do niej ocet, cukier i sól a następnie zalej kolejną porcją wrzątku, tak by cała kapusta została przykryta wodą.
- Garnek postaw na średnim ogniu i gotuj kapustę przez 25 minut. Po tym czasie odcedź kapustę do przygotowanego naczynia, ponieważ woda z gotowania będzie idealna do przygotowania zasmażki.
- Ponownie postaw patelnię z boczkiem i cebulą na ogniu i lekko podgrzej. Gdy będą ciepłe dodaj na patelnię 3 łyżeczki mąki i rozprowadź ją by wchłonęła niemal cały tłuszcz z patelni i chwilę podsmaż.
- Następnie na patelnię dolewaj wodę z gotowania kapusty i dokładnie mieszaj całość, by powstała gładka zasmażka. Dolewaj wody do momentu aż zasmażka będzie konsystencją przypominała budyń.
- Gotową zasmażkę dodaj do ugotowanej kapusty i wymieszaj.
- Koperek opłucz i poszatkuj na drobno a następnie dodaj do kapusty.
- Dodatkowo możesz kapustę doprawić octem, solą, pieprzem i cukrem pod swój smak.
- Po tym młoda kapusta zasmażana jest gotowa do podania na stół.
Młoda kapusta zasmażana
MIEJ POD RĘKĄ
- średni garnek,
- naczynie do zlania wody od gotowania kapusty,
- średnią patelnię,
CENNE RADY
Dzięki sparzeniu kapusty, unikniemy gorzkiego posmaku kapusty po ugotowaniu! Wiem od mamy:)
SPOSÓB PODANIA
Młoda kapusta zasmażana doskonale się sprawdzi jako dodatek do niedzielnego obiadu i dań mięsnych, najlepiej podawanych z sosem i gotowanymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree. Myślę, że doskonale sprawdzi się jako dodatek do piersi z kurczaka z kurkami w sosie śmietanowym lub nawet tradycyjnych kotletów z piersi kurczaka lub piersi indyka. Dodatkowo młoda kapusta zasmażana będzie się pięknie prezentować udekorowana gałązką koperku.