modra kapusta

Modra kapusta – przysmak Wielkopolski i Śląska

Modra kapusta to najbardziej znany dodatek do obiadu w Wielkopolsce i na Śląsku! Tradycja mówi, że powinna towarzyszyć pieczonej kaczce w Wielkopolsce i sławnym roladom wołowym na Śląsku. Modra kapusta w moim wykonaniu ma bardziej wielkopolski charakter, ale zapewniam Was, że będzie pasowała nie tylko do kaczki i wołowych rolad! Na jej smak najbardziej wpływa dodatek goździków, które nie każdemu muszą przypasować, dlatego jeżeli z góry wiesz, że to nie twoje smaki, po prostu ich nie dodawaj:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 główka czerwonej kapusty (ok.1,5 kg),
  • 1 cebula,
  • 2 jabłka,
  • 6 łyżek octu winnego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1,5 litra wrzątku,
  • 5 goździków,
  • 3 liście laurowe,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, które zazwyczaj są uszkodzone lub zwiędnięte.
  2. Następnie kapustę poszatkujcie w możliwie cienkie paski.
  3. Cebulę obierzcie z łupi i pokrójcie w drobną kostkę.
  4. Do dużego garnka wlejcie olej i ustawcie garnek na średnim ogniu. Gdy olej będzie gotowy dodajcie pokrojoną cebulę i podsmażcie przez 2 minuty.
  5. Po tym czasie zestawcie garnek z ognia, wrzućcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją wrzątkiem.
  6. Jabłka zetrzyjcie na tarce do warzyw (duże oczka) i dodajcie do sparzonej kapusty.
  7. Do garnka dodajcie wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, goździki, ocet winny oraz cukier.
  8. Całość zamieszajcie, doprowadźcie do wrzenia a następnie gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (u mnie to było 35 minut). Od czasu do czasu dociśnijcie kapustę, która podczas gotowania będzie „rosła” w garnku.
  9. Gdy kapusta już się ugotuje, odcedźcie wodę do przygotowanego naczynia i pozostawcie na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie do osobnego naczynia wsypcie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej a następnie dolejcie 300 ml wody od gotowania kapusty i dokładnie wymieszajcie, by nie było grudek. Tak przygotowaną zaprawkę dodajcie do kapusty i całość dokładnie wymieszajcie.
  10. Jeżeli kapusta będzie zbyt gęsta, dolejcie więcej wody od gotowania kapusty.
  11. Gotowe! Modra kapusta może być podana na stół!

Modra kapusta – przysmak Wielkopolski i Śląska

modra kapusta
modra kapusta
modra kapusta
modra kapusta
modra kapusta

MIEJ POD RĘKĄ


  • duży garnek z pokrywką,
  • 1 naczynie o pojemności około 1 litra,
  • 1 naczynie o pojemności około 0,5litra,
  • tarka do warzyw (duże oczka),

CENNE RADY


Stopień ugotowania kapusty, zależy od preferencji każdego z nas. Ja najbardziej lubię półtwardą, jeszcze lekko chrupką i właśnie taka Wam wyjdzie, gdy będziecie ją gotować, tyle ile podałem w przepisie.

Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.

SPOSÓB PODANIA


Modra kapusta do bardzo dobry dodatek do niemal każdego obiadu! Nieważne czy będzie to tradycyjna kaczka po wielkopolsku, śląska rolada, tradycyjny schabowy lub kotlet z piersi indyka, modra kapusta będzie do nich pasować. Do tego zestawu wystarczy dodać jedynie duszone ziemniaki, pyzy lub kopytka i obiad gotowy!

Po pomysły na niedzielne obiady zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę natomiast jeżeli szukacie innych ciekawych dodatków do obiadów, koniecznie przeczytajcie poradnik: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl