Modra kapusta – przysmak Wielkopolski i Śląska
Modra kapusta to najbardziej znany dodatek do obiadu w Wielkopolsce i na Śląsku! Tradycja mówi, że powinna towarzyszyć pieczonej kaczce w Wielkopolsce i sławnym roladom wołowym na Śląsku. Modra kapusta w moim wykonaniu ma bardziej wielkopolski charakter, ale zapewniam Was, że będzie pasowała nie tylko do kaczki i wołowych rolad! Na jej smak najbardziej wpływa dodatek goździków, które nie każdemu muszą przypasować, dlatego jeżeli z góry wiesz, że to nie twoje smaki, po prostu ich nie dodawaj:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 główka czerwonej kapusty (ok.1,5 kg),
- 1 cebula,
- 2 jabłka,
- 6 łyżek octu winnego,
- 2 łyżki cukru,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1,5 litra wrzątku,
- 5 goździków,
- 3 liście laurowe,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Kapustę obierzcie z wierzchnich liści, które zazwyczaj są uszkodzone lub zwiędnięte.
- Następnie kapustę poszatkujcie w możliwie cienkie paski.
- Cebulę obierzcie z łupi i pokrójcie w drobną kostkę.
- Do dużego garnka wlejcie olej i ustawcie garnek na średnim ogniu. Gdy olej będzie gotowy dodajcie pokrojoną cebulę i podsmażcie przez 2 minuty.
- Po tym czasie zestawcie garnek z ognia, wrzućcie do niego poszatkowaną kapustę i zalejcie ją wrzątkiem.
- Jabłka zetrzyjcie na tarce do warzyw (duże oczka) i dodajcie do sparzonej kapusty.
- Do garnka dodajcie wszystkie przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz, goździki, ocet winny oraz cukier.
- Całość zamieszajcie, doprowadźcie do wrzenia a następnie gotujcie pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości (u mnie to było 35 minut). Od czasu do czasu dociśnijcie kapustę, która podczas gotowania będzie „rosła” w garnku.
- Gdy kapusta już się ugotuje, odcedźcie wodę do przygotowanego naczynia i pozostawcie na 10 minut do ostygnięcia. Po tym czasie do osobnego naczynia wsypcie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej a następnie dolejcie 300 ml wody od gotowania kapusty i dokładnie wymieszajcie, by nie było grudek. Tak przygotowaną zaprawkę dodajcie do kapusty i całość dokładnie wymieszajcie.
- Jeżeli kapusta będzie zbyt gęsta, dolejcie więcej wody od gotowania kapusty.
- Gotowe! Modra kapusta może być podana na stół!
Modra kapusta – przysmak Wielkopolski i Śląska
MIEJ POD RĘKĄ
- duży garnek z pokrywką,
- 1 naczynie o pojemności około 1 litra,
- 1 naczynie o pojemności około 0,5litra,
- tarka do warzyw (duże oczka),
CENNE RADY
Stopień ugotowania kapusty, zależy od preferencji każdego z nas. Ja najbardziej lubię półtwardą, jeszcze lekko chrupką i właśnie taka Wam wyjdzie, gdy będziecie ją gotować, tyle ile podałem w przepisie.
Jeżeli interesują Was regionalne dania, charakterystyczne dla Wielkopolski zachęcam sprawdzić przepisy oznaczone tagiem #kuchnia wielkopolska.
SPOSÓB PODANIA
Modra kapusta do bardzo dobry dodatek do niemal każdego obiadu! Nieważne czy będzie to tradycyjna kaczka po wielkopolsku, śląska rolada, tradycyjny schabowy lub kotlet z piersi indyka, modra kapusta będzie do nich pasować. Do tego zestawu wystarczy dodać jedynie duszone ziemniaki, pyzy lub kopytka i obiad gotowy!
Po pomysły na niedzielne obiady zapraszam do wpisu: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę natomiast jeżeli szukacie innych ciekawych dodatków do obiadów, koniecznie przeczytajcie poradnik: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY