przepis na wrapy z kurczakiem

Mój przepis na wrapy z kurczakiem

Pewnie wielu z Was jadło wrapa na mieście i zapewne jak i ja macie mieszane uczucia, jedne z nich są extra smaczne a drugie, smakują jak podeszwa od kalosza polana sosem. Między innymi z tego powodu postanowiłem, że czas przygotować samodzielnie wrapa, dokładnie takiego jakiego lubię! Tak powstał kolejny przepis na domowy fast food, czyli mój przepis na wrapy z kurczakiem! Okazał się on ultra prosty w przygotowaniu a w smaku, bije na głowę wszystko co do tej pory próbowaliście, jeżeli chodzi o wrapy! Kilka dobrze znanych i prostych składników, zawiniętych w placek tortilli, niejako doprawiony ulubionym sosem – to nie może być trudne. I nie jest! Dlatego zachęcam do spróbowania:)

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 placki tortilli, u mnie była to tortilla pełnoziarnista,
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (ok. 450 g),
  • kilkanaście liści ulubionej sałaty,
  • 1 pomidor,
  • 1 duży ogórek konserwowy,
  • pół małej cebuli,
  • 150 ml ulubionego sosu, np. sosu czosnkowego lub sosu BBQ,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, którą możecie przygotować według mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w plasterki.
  2. Pokrojone mięso wrzućcie do miski, dodajcie mąkę ziemniaczaną i wymieszajcie. Następnie dodajcie przyprawę do kebabu i ponownie zamieszajcie, po czym odstawcie na kilka minut.
  3. W czasie gdy mięso się marynuje, pokrójcie pomidora i ogórka w plasterki oraz cebulę w półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i następnie dodajcie przygotowane mięso, które smażcie na średnim ogniu aż do pełnego usmażenia.
  5. Gdy mięso będzie już niemal gotowe, zmniejszcie pod nim ogień na minimum.
  6. Drugą, większą patelnię również postawcie na małym ogniu i połóżcie na niej placek tortilli, który podgrzejcie aby stał się elastyczny.
  7. Gdy tortilla będzie już ciepła i elastyczna, połóżcie ją na kawałku folii aluminiowej i dodajcie na nią porcję sosu.
  8. Na sosie ułóżcie 2 liście sałaty a na nich kilka kawałków usmażonego mięsa, które również polejcie kolejną porcją sosu.
  9. Następnie na wierzch dodajcie pokrojone pomidory, ogórka, cebulę oraz sałatę.
  10. Placek zawińcie we wrapa, najpierw zawijając go od dołu a następnie z lewej i z prawej strony, nakładając go na siebie. Całość „zwiążcie” folią aluminiową.
  11. Gotowe, oto cały przepis na wrapy z kurczakiem! Przyznacie, że banał:)

Mój przepis na wrapy z kurczakiem

przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem

MIEJ POD RĘKĄ


  • dwie patelnie, z czego jedna koniecznie duża,
  • ręczniki papierowe,
  • folia aluminiowa,
  • miska,

CENNE RADY


Przepis na wrapy z kurczakiem to banał, ale ważne jest w nim tempo „skręcania” wrapa, po to by podać go na ciepło! Patelnię z mięsem zostawcie na minimalnym ogniu, by nie stygło tak szybko. Miejsce przygotowane wszystkie składniki już pokrojone i dobrze jest mieć pomidory, ogórki i cebule w temperaturze pokojowej. Sos również nie powinien być zimny. Dzięki temu oraz sprawnie skręcającym wrapa dłoniom, uda Wam się podać wrapy z kurczakiem na gorąco!

SPOSÓB PODANIA


Do ręki:) A tak na serio, to wprost do ręki póki ciepłe:)

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl