Mój przepis na wrapy z kurczakiem
Pewnie wielu z Was jadło wrapa na mieście i zapewne jak i ja macie mieszane uczucia, jedne z nich są extra smaczne a drugie, smakują jak podeszwa od kalosza polana sosem. Między innymi z tego powodu postanowiłem, że czas przygotować samodzielnie wrapa, dokładnie takiego jakiego lubię! Tak powstał kolejny przepis na domowy fast food, czyli mój przepis na wrapy z kurczakiem! Okazał się on ultra prosty w przygotowaniu a w smaku, bije na głowę wszystko co do tej pory próbowaliście, jeżeli chodzi o wrapy! Kilka dobrze znanych i prostych składników, zawiniętych w placek tortilli, niejako doprawiony ulubionym sosem – to nie może być trudne. I nie jest! Dlatego zachęcam do spróbowania:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 placki tortilli, u mnie była to tortilla pełnoziarnista,
- 2 małe filety z piersi kurczaka (ok. 450 g),
- kilkanaście liści ulubionej sałaty,
- 1 pomidor,
- 1 duży ogórek konserwowy,
- pół małej cebuli,
- 150 ml ulubionego sosu, np. sosu czosnkowego lub sosu BBQ,
- 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, którą możecie przygotować według mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu,
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w plasterki.
- Pokrojone mięso wrzućcie do miski, dodajcie mąkę ziemniaczaną i wymieszajcie. Następnie dodajcie przyprawę do kebabu i ponownie zamieszajcie, po czym odstawcie na kilka minut.
- W czasie gdy mięso się marynuje, pokrójcie pomidora i ogórka w plasterki oraz cebulę w półplasterki.
- Na patelni rozgrzejcie olej i następnie dodajcie przygotowane mięso, które smażcie na średnim ogniu aż do pełnego usmażenia.
- Gdy mięso będzie już niemal gotowe, zmniejszcie pod nim ogień na minimum.
- Drugą, większą patelnię również postawcie na małym ogniu i połóżcie na niej placek tortilli, który podgrzejcie aby stał się elastyczny.
- Gdy tortilla będzie już ciepła i elastyczna, połóżcie ją na kawałku folii aluminiowej i dodajcie na nią porcję sosu.
- Na sosie ułóżcie 2 liście sałaty a na nich kilka kawałków usmażonego mięsa, które również polejcie kolejną porcją sosu.
- Następnie na wierzch dodajcie pokrojone pomidory, ogórka, cebulę oraz sałatę.
- Placek zawińcie we wrapa, najpierw zawijając go od dołu a następnie z lewej i z prawej strony, nakładając go na siebie. Całość „zwiążcie” folią aluminiową.
- Gotowe, oto cały przepis na wrapy z kurczakiem! Przyznacie, że banał:)
Mój przepis na wrapy z kurczakiem
MIEJ POD RĘKĄ
- dwie patelnie, z czego jedna koniecznie duża,
- ręczniki papierowe,
- folia aluminiowa,
- miska,
CENNE RADY
Przepis na wrapy z kurczakiem to banał, ale ważne jest w nim tempo „skręcania” wrapa, po to by podać go na ciepło! Patelnię z mięsem zostawcie na minimalnym ogniu, by nie stygło tak szybko. Miejsce przygotowane wszystkie składniki już pokrojone i dobrze jest mieć pomidory, ogórki i cebule w temperaturze pokojowej. Sos również nie powinien być zimny. Dzięki temu oraz sprawnie skręcającym wrapa dłoniom, uda Wam się podać wrapy z kurczakiem na gorąco!
SPOSÓB PODANIA
Do ręki:) A tak na serio, to wprost do ręki póki ciepłe:)