Mój przepis na wrapy z kurczakiem

przepis na wrapy z kurczakiem
  • Marcin
  • 5 marca 2022

Pewnie wielu z Was jadło wrapa na mieście i zapewne jak i ja macie mieszane uczucia, jedne z nich są extra smaczne a drugie, smakują jak podeszwa od kalosza polana sosem. Między innymi z tego powodu postanowiłem, że czas przygotować samodzielnie wrapa, dokładnie takiego jakiego lubię! Tak powstał kolejny przepis na domowy fast food, czyli mój przepis na wrapy z kurczakiem! Okazał się on ultra prosty w przygotowaniu a w smaku, bije na głowę wszystko co do tej pory próbowaliście, jeżeli chodzi o wrapy! Kilka dobrze znanych i prostych składników, zawiniętych w placek tortilli, niejako doprawiony ulubionym sosem – to nie może być trudne. I nie jest! Dlatego zachęcam do spróbowania:)

SKŁADNIKI


  • 4 placki tortilli, u mnie była to tortilla pełnoziarnista,
  • 2 małe filety z piersi kurczaka (ok. 450 g),
  • kilkanaście liści ulubionej sałaty,
  • 1 pomidor,
  • 1 duży ogórek konserwowy,
  • pół małej cebuli,
  • 150 ml ulubionego sosu, np. sosu czosnkowego lub sosu BBQ,
  • 1 łyżeczka przyprawy do kebabu, którą możecie przygotować według mojego przepisu: Domowa przyprawa do kebabu,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem
przepis na wrapy z kurczakiem

WYKONANIE


Mój przepis na wrapy z kurczakiem

  1. Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w plasterki.
  2. Pokrojone mięso wrzućcie do miski, dodajcie mąkę ziemniaczaną i wymieszajcie. Następnie dodajcie przyprawę do kebabu i ponownie zamieszajcie, po czym odstawcie na kilka minut.
  3. W czasie gdy mięso się marynuje, pokrójcie pomidora i ogórka w plasterki oraz cebulę w półplasterki.
  4. Na patelni rozgrzejcie olej i następnie dodajcie przygotowane mięso, które smażcie na średnim ogniu aż do pełnego usmażenia.
  5. Gdy mięso będzie już niemal gotowe, zmniejszcie pod nim ogień na minimum.
  6. Drugą, większą patelnię również postawcie na małym ogniu i połóżcie na niej placek tortilli, który podgrzejcie aby stał się elastyczny.
  7. Gdy tortilla będzie już ciepła i elastyczna, połóżcie ją na kawałku folii aluminiowej i dodajcie na nią porcję sosu.
  8. Na sosie ułóżcie 2 liście sałaty a na nich kilka kawałków usmażonego mięsa, które również polejcie kolejną porcją sosu.
  9. Następnie na wierzch dodajcie pokrojone pomidory, ogórka, cebulę oraz sałatę.
  10. Placek zawińcie we wrapa, najpierw zawijając go od dołu a następnie z lewej i z prawej strony, nakładając go na siebie. Całość „zwiążcie” folią aluminiową.
  11. Gotowe, oto cały przepis na wrapy z kurczakiem! Przyznacie, że banał:)

MIEJ POD RĘKĄ

  • dwie patelnie, z czego jedna koniecznie duża,
  • ręczniki papierowe,
  • folia aluminiowa,
  • miska,

CENNE RADY

Przepis na wrapy z kurczakiem to banał, ale ważne jest w nim tempo „skręcania” wrapa, po to by podać go na ciepło! Patelnię z mięsem zostawcie na minimalnym ogniu, by nie stygło tak szybko. Miejsce przygotowane wszystkie składniki już pokrojone i dobrze jest mieć pomidory, ogórki i cebule w temperaturze pokojowej. Sos również nie powinien być zimny. Dzięki temu oraz sprawnie skręcającym wrapa dłoniom, uda Wam się podać wrapy z kurczakiem na gorąco!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!