Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!
Mrożenie warzyw to sprawdzony sposób na zachowanie smaku lata na dłużej! Mrożona włoszczyzna, warzywa czy zioła to dobry sposób na przechowanie sezonowych warzyw i korzystanie z nich znacznie dłużej. W mojej kuchni od lat w zamrażarce mam pomrożoną zieleninę czy warzywa z rodzinnego ogródka. Dzięki temu nie muszę sięgać tak często po kupne warzywa a dodatkowo ich smak i aromat jest dużo bardziej intensywny! Tak zamrożone warzywa wykorzystuję do przygotowania zup (sprawdź przepisy na: rosół jak u mamy, rosół z kaczki czy zupę warzywną) ale również przy duszeniu mięs czy przygotowywaniu sosów. Dla mnie to doskonały patent!
oznaczenia
tagi
SKŁADNIKI
(w zależności od potrzeb i pojemności zamrażalnika)
- mrożona zielenina:
- kilka sztuk pora (liście, zielona część),
- liście selera,
- opcjonalnie natka pietruszki,
- opcjonalnie lubczyk,
- mrożona włoszczyzna:
- marchewka,
- pietruszka,
- seler,
- por (biała część),
(ilość produktów dla przygotowania od kilku do kilkunastu porcji)
WYKONANIE
- mrożona zielenina
- Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dokładnie wypłukując cały piasek.
- Umytą zieleninę osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.
- Przygotuj sobie sznurek bawełniany o długości około 30 cm.
- Weź do ręki po jednym liściu z każdego rodzaju i chwyć je u nasady.
- Zwiń je tworząc podłużny rulon.
- Rulon z zieleniny zwiąż dosyć ciasno przygotowanym sznurkiem, tak by rulon się nie rozleciał.
- Każdy ze związanych pęczków zapakuj w osobny woreczek śniadaniowy a następnie włóż do zbiorczego worka. Dzięki woreczkom, rulony nie złączą się podczas mrożenia i będzie łatwiej wyciągnąć pojedyncza sztukę, gdy będzie potrzebna.
- Worek z zapakowanymi rulonami włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach zielenina powinna być już gotowa.
- mrożona włoszczyzna
- Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
- Następnie obierz je i jeżeli są zbyt duże pokrój na mniejsze kawałki. Nie krój ich zbyt drobno, wtedy wygodniej będzie się je wyciągało.
- Obraną i pokrojoną włoszczyznę włóż do przygotowanego worka, najlepiej strunowego. Nie musisz warzyw pakować w osobne woreczki jak zieleninę, gdy zlepią się po zamrożeniu, wystarczy uderzyć workiem o kuchenny blat czy podłogę a wtedy powinny się rozdzielić.
- Gotowy worek z przygotowaną włoszczyzną włóż do zamrażalnika i zostaw na kilka godzin.
Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!
MIEJ POD RĘKĄ
- bawełniany sznurek lub nitkę,
- ręcznik kuchenny,
- woreczki śniadaniowe,
- worki strunowe,
CENNE RADY
Bardzo ważne jest dobre osuszenie zieleniny i warzyw przed mrożeniem, ponieważ im mniej wody tym łatwiej potem rozdzielić porcje. Zieleninę często nawet zostawiam na noc, by spokojnie ociekła i wyschła.
Woreczki śniadaniowe nie są szczególnie ekologiczne, jednak w przypadku mrożonej zieleniny, która jest strasznie krucha po zamrożeniu, pozwalają wyciągnąć całą porcję, również to co „odpadło” od pęczka.
SPOSÓB PODANIA
Jak ktoś lubi mrożone warzywa i zieleninę to bardzo proszę:) Dla zdecydowanej większości z Was będzie to półprodukt, który wykorzystacie przygotowując rosół, zupę warzywną, gulasz czy sos do mięsa.
polecane PRZEPISY