Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!

Mrożenie warzyw to sprawdzony sposób na zachowanie smaku lata na dłużej! Mrożona włoszczyzna, warzywa czy zioła to dobry sposób na przechowanie sezonowych warzyw i korzystanie z nich znacznie dłużej. W mojej kuchni od lat w zamrażarce mam pomrożoną zieleninę czy warzywa z rodzinnego ogródka. Dzięki temu nie muszę sięgać tak często po kupne warzywa a dodatkowo ich smak i aromat jest dużo bardziej intensywny! Tak zamrożone warzywa wykorzystuję do przygotowania zup (sprawdź przepisy na: rosół jak u mamy, rosół z kaczki czy zupę warzywną) ale również przy duszeniu mięs czy przygotowywaniu sosów. Dla mnie to doskonały patent!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(w zależności od potrzeb i pojemności zamrażalnika)

  • mrożona zielenina:
    • kilka sztuk pora (liście, zielona część),
    • liście selera,
    • opcjonalnie natka pietruszki,
    • opcjonalnie lubczyk,
  • mrożona włoszczyzna:
    • marchewka,
    • pietruszka,
    • seler,
    • por (biała część),

(ilość produktów dla przygotowania od kilku do kilkunastu porcji)

WYKONANIE


  • mrożona zielenina
  1. Zieleninę dokładnie umyj pod bieżącą wodą, dokładnie wypłukując cały piasek.
  2. Umytą zieleninę osusz dokładnie za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Przygotuj sobie sznurek bawełniany o długości około 30 cm.
  4. Weź do ręki po jednym liściu z każdego rodzaju i chwyć je u nasady.
  5. Zwiń je tworząc podłużny rulon.
  6. Rulon z zieleniny zwiąż dosyć ciasno przygotowanym sznurkiem, tak by rulon się nie rozleciał.
  7. Każdy ze związanych pęczków zapakuj w osobny woreczek śniadaniowy a następnie włóż do zbiorczego worka. Dzięki woreczkom, rulony nie złączą się podczas mrożenia i będzie łatwiej wyciągnąć pojedyncza sztukę, gdy będzie potrzebna.
  8. Worek z zapakowanymi rulonami włóż do zamrażalnika. Po kilku godzinach zielenina powinna być już gotowa.
  • mrożona włoszczyzna
  1. Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręczniku papierowym.
  2. Następnie obierz je i jeżeli są zbyt duże pokrój na mniejsze kawałki. Nie krój ich zbyt drobno, wtedy wygodniej będzie się je wyciągało.
  3. Obraną i pokrojoną włoszczyznę włóż do przygotowanego worka, najlepiej strunowego. Nie musisz warzyw pakować w osobne woreczki jak zieleninę, gdy zlepią się po zamrożeniu, wystarczy uderzyć workiem o kuchenny blat czy podłogę a wtedy powinny się rozdzielić.
  4. Gotowy worek z przygotowaną włoszczyzną włóż do zamrażalnika i zostaw na kilka godzin.

Mrożona włoszczyzna. Smak ogrodu przez cały rok!

mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna
mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna
mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna
mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna
mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna
mrożone warzywa mrożona zielenina mrożona włoszczyzna

MIEJ POD RĘKĄ


  • bawełniany sznurek lub nitkę,
  • ręcznik kuchenny,
  • woreczki śniadaniowe,
  • worki strunowe,

CENNE RADY


Bardzo ważne jest dobre osuszenie zieleniny i warzyw przed mrożeniem, ponieważ im mniej wody tym łatwiej potem rozdzielić porcje. Zieleninę często nawet zostawiam na noc, by spokojnie ociekła i wyschła.

Woreczki śniadaniowe nie są szczególnie ekologiczne, jednak w przypadku mrożonej zieleniny, która jest strasznie krucha po zamrożeniu, pozwalają wyciągnąć całą porcję, również to co „odpadło” od pęczka.

SPOSÓB PODANIA


Jak ktoś lubi mrożone warzywa i zieleninę to bardzo proszę:) Dla zdecydowanej większości z Was będzie to półprodukt, który wykorzystacie przygotowując rosół, zupę warzywną, gulasz czy sos do mięsa.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl