Paluszki rybne w domowym wydaniu

paluszki rybne obiad na piątek bez mięsa
  • Marcin
  • 27 listopada 2020

Na pewno jadłeś paluszki rybne, kupione zapewne zamrożone w ulubionym sklepie. Nawet te, które mają najlepszy skład, nie mogą równać się z przygotowanymi w domu filecikami ryby w chrupiącej panierce! Moje paluszki rybne są po prostu doskonałe – delikatna ryba (warto zdobyć kawałek smacznej ryby bo to jest gwarancją smaku) chrupiąca panierka i aromatyczne przyprawy! A to wszystko przygotowane zaledwie w parędziesiąt minut. Błyskawiczny obiad a do tego jaki smaczny. Wypróbuj sam!

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 300 g fileta z ulubionej ryby (polecam dorsza lub mirunę),
  • panierka:
    • 5 łyżek bułki tartej,
    • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
    • 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki,
    • pół łyżeczki pieprzu ziołowego,
    • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
    • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu,
    • ćwierć łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • sól do doprawienia ryby,
  • olej do smażenia, najlepiej rzepakowy

(ilość produktów dla przygotowania 7-8 porcji)

paluszki rybne
paluszki rybne
paluszki rybne
paluszki rybne
paluszki rybne
paluszki rybne

WYKONANIE


Paluszki rybne w domowym wydaniu

  1. Filet z ryby opłucz pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż na drewnianej desce i wyciągnij ości, jeżeli jeszcze jakieś zauważysz.
  2. Pokrój filet na wąskie paski, szerokości 3-4 centymetrów.
  3. Przygotuj panierkę. Do głębokiego talerza dodaj wszystkie składniki i dokładnie je wymieszaj.
  4. Do drugiego głębokiego talerza wbij dwa jajka a następnie rozkłóć je widelcem na jednolity płyn.
  5. Pokrojone kawałki ryby solidnie oprósz solą a dalej zanurz ją w jajku z obu stron. Potem używając widelca przełóż ją do panierki i dokładnie obtocz, by cały kawałek ryby pokrył się przygotowaną panierką.
  6. Na patelnię dodaj olej, tak by przykrył dno. Postaw patelnię na średnim ogniu i rozgrzej olej.
  7. Gdy olej będzie gorący układaj na patelni obtoczone w panierce kawałki ryby.
  8. Smaż na średnim ogniu do zarumienienia się panierki, co u mnie trwało około 2-3 minut. Po tym czasie obróć rybę na drugą stronę i smaż do złocistego koloru panierki.
  9. Usmażone ryby możesz odkładać na przygotowany talerz lub naczynie żaroodporne.
  10. Po dodaniu kolejnej porcji kawałków ryby na patelnię, dodaj 1 łyżkę oleju.
  11. Paluszki rybne są gotowe do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • deskę do krojenia,
  • 2 głębokie talerze,
  • dużą patelnię,
  • talerz lub naczynie żaroodporne do odkładnia usmażonych paluszków,

CENNE RADY

Paluszki rybne mają najbardziej chrupiącą panierkę, podane wprost po usmażeniu! Gdy paluszki lekko wystygną, panierka może stać się mniej chrupiąca, dlatego podawaj ją możliwie szybko po przygotowaniu.

SPOSÓB PODANIA

Paluszki rybne najlepiej smakują podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków, ziemniaczanego puree lub frytek. Jako dodatek do paluszków rybnych świetnie sprawdzą się surówki z kapusty lub dobrze znana wszystkim, mizeria, choć możesz dodać dowolny dodatek, jaki tylko lubisz!

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!