Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą
Co to był za obiad! Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą nas samych zaskoczyły smakiem, bo choć nieco zaryzykowaliśmy dodając do nadzienia sera feta, to liczyliśmy na mniej spektakularny efekt a okazało się, że to właśnie ten grecki ser dodał tego „czegoś”! To właśnie dzięki niemu papryki nadziewane, przygotowane według tego przepisu są tak intrygujące, pyszne i niezapomniane. Z poniższego przepisu korzystałem już wiele razy i nigdy nie zawiódł ani mnie, ani moich gości! Wypróbujcie sami:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 4 papryki czerwone o regularnych kształtach,
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 100 g ryżu białego,
- 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (spróbujcie przygotować ją z mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis),
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 130 g sera feta,
- 50 ml wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- W małym garnku wstawcie wodę a gdy się zagotuje dodajcie ryż oraz 1 łyżeczkę soli i gotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Obierzcie cebulę i czosnek z łupin i pokrój w kostkę.
- Na patelnię dodajcie olej, ustawcie ją na średnim ogniu i gdy będzie gorący dodajcie na nią pokrojoną wcześniej cebulę. Po minucie cebula powinna być zeszklona i wtedy dodajcie pokrojony czosnek.
- Po kolejnej minucie wrzućcie na patelnię mięso mielone i smażcie, dopóki całkowicie się nie zetnie. Pod koniec smażenia dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, najlepiej przygotowaną według mojego, sprawdzonego przepisu. Po dodaniu przyprawy zamieszajcie całość i smażcie nie dłużej niż pół minuty.
- Następnie do usmażonego mięsa dodajcie ugotowany ryż i całość nadzienia wymieszajcie.
- W dalszej kolejności dodajcie do farszu koncentrat pomidorowy, wodę oraz pokruszony ser feta. Wymieszajcie zawartość patelni na małym ogniu powolnymi ruchami, tak by ser się równomiernie rozpuścił w całym nadzieniu. Na koniec doprawcie nadzienie do smaku solą i pieprzem.
- Przygotujcie papryki, które najpierw umyjcie pod bieżącą wodą a następnie odkrójcie górny „kapelusz” i usuńcie gniazda nasienne.
- Gotowe do faszerowania papryki, nadziewajcie przygotowanym farszem jednocześnie go ubijając.
- Nadziane papryki przykryjcie „kapeluszami”, ustawcie pionowo w przygotowanym i natłuszczonym naczyniu żaroodpornym a następnie włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (program grzanie góra-dół) i pieczcie przez 35 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie papryki z piekarnika i od razu, gdy jeszcze są gorące podawajcie na stół.
- Wasze papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą są gotowe!
Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- mały garnek,
- duże naczynie żaroodporne, najlepiej o wysokich ściankach
CENNE RADY
Nie ucinajcie ani nie wyrywajcie zielonych ogonków od papryki, dzięki nim łatwiej jest podnieść paprykowy „kapelusz” a dodatkowo, zarumienione wyglądają bardzo efektownie.
SPOSÓB PODANIA
Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą można podawać bez żadnych dodatków, jeżeli jednak chcesz nieco urozmaicić to danie, możesz podać je razem ze sosem tzatziki lub świeżą sałatką warzywną, np. najprostszą sałatką z pomidorków koktajlowych. Jeżeli szukasz innych dodatków, sprawdź mój wpis: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY