Papryki nadziewane

Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą

Co to był za obiad! Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą nas samych zaskoczyły smakiem, bo choć nieco zaryzykowaliśmy dodając do nadzienia sera feta, to liczyliśmy na mniej spektakularny efekt a okazało się, że to właśnie ten grecki ser dodał tego „czegoś”! To właśnie dzięki niemu papryki nadziewane, przygotowane według tego przepisu są tak intrygujące, pyszne i niezapomniane. Z poniższego przepisu korzystałem już wiele razy i nigdy nie zawiódł ani mnie, ani moich gości! Wypróbujcie sami:)

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 papryki czerwone o regularnych kształtach,
  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 100 g ryżu białego,
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego (spróbujcie przygotować ją z mojego przepisu: Przyprawa do mięsa mielonego – mój przepis),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 130 g sera feta,
  • 50 ml wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. W małym garnku wstawcie wodę a gdy się zagotuje dodajcie ryż oraz 1 łyżeczkę soli i gotujcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Obierzcie cebulę i czosnek z łupin i pokrój w kostkę.
  3. Na patelnię dodajcie olej, ustawcie ją na średnim ogniu i gdy będzie gorący dodajcie na nią pokrojoną wcześniej cebulę. Po minucie cebula powinna być zeszklona i wtedy dodajcie pokrojony czosnek.
  4. Po kolejnej minucie wrzućcie na patelnię mięso mielone i smażcie, dopóki całkowicie się nie zetnie. Pod koniec smażenia dodajcie przyprawę do mięsa mielonego, najlepiej przygotowaną według mojego, sprawdzonego przepisu. Po dodaniu przyprawy zamieszajcie całość i smażcie nie dłużej niż pół minuty.
  5. Następnie do usmażonego mięsa dodajcie ugotowany ryż i całość nadzienia wymieszajcie.
  6. W dalszej kolejności dodajcie do farszu koncentrat pomidorowy, wodę oraz pokruszony ser feta. Wymieszajcie zawartość patelni na małym ogniu powolnymi ruchami, tak by ser się równomiernie rozpuścił w całym nadzieniu. Na koniec doprawcie nadzienie do smaku solą i pieprzem.
  7. Przygotujcie papryki, które najpierw umyjcie pod bieżącą wodą a następnie odkrójcie górny „kapelusz” i usuńcie gniazda nasienne.
  8. Gotowe do faszerowania papryki, nadziewajcie przygotowanym farszem jednocześnie go ubijając.
  9. Nadziane papryki przykryjcie „kapeluszami”, ustawcie pionowo w przygotowanym i natłuszczonym naczyniu żaroodpornym a następnie włóżcie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (program grzanie góra-dół) i pieczcie przez 35 minut.
  10. Po tym czasie wyciągnijcie papryki z piekarnika i od razu, gdy jeszcze są gorące podawajcie na stół.
  11. Wasze papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą są gotowe!

Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą

Papryki nadziewane
Papryki nadziewane
Papryki nadziewane
Papryki nadziewane
Papryki nadziewane
Papryki nadziewane

MIEJ POD RĘKĄ


  • duża patelnia,
  • mały garnek,
  • duże naczynie żaroodporne, najlepiej o wysokich ściankach

CENNE RADY


Nie ucinajcie ani nie wyrywajcie zielonych ogonków od papryki, dzięki nim łatwiej jest podnieść paprykowy „kapelusz” a dodatkowo, zarumienione wyglądają bardzo efektownie.

SPOSÓB PODANIA


Papryki nadziewane mięsem mielonym i ryżem z fetą można podawać bez żadnych dodatków, jeżeli jednak chcesz nieco urozmaicić to danie, możesz podać je razem ze sosem tzatziki lub świeżą sałatką warzywną, np. najprostszą sałatką z pomidorków koktajlowych. Jeżeli szukasz innych dodatków, sprawdź mój wpis: Pomysły na dodatki do obiadu!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl