Pasta z bobu na kanapki
Gdy jak co roku przychodzi sezon na bób, w moim domu nie może zabraknąć oczywiście gotowanego bobu na obiad ale również innych smakołyków z tym przepysznym warzywem! Jednym z nich jest śniadaniowa pasta z bobu na kanapki, którą chcę Wam przedstawić właśnie w tym przepisie! Daje gwarancję że zaciekawi każdego z Waszych gości i urozmaici wasze śniadanie, kolację czy przyjęcie w gronie przyjaciół. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. jako pasta podana na chrupkim pieczywie czy farsz do roladek z wędlin!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 250 g bobu,
- 1 mała cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka sok z cytryny,
- pół łyżeczki cukru,
- sól, pieprz,
(ilość produktów dla przygotowania 250 g pasty)
WYKONANIE
- Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku i następnie wrzućcie do garnka.
- Zalejcie bób wodą, dodajcie pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, przykryjcie pokrywką i zagotujcie a następnie gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
- Po ugotowaniu bób odcedźcie i pozostawcie na kilka minut do ostygnięcia.
- W czasie gdy bób stygnie obierzcie z łupin cebulę i czosnek a później pokrójcie go w średniej wielkości kostkę.
- Na niewielkiej patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek.
- Smażcie czosnek z cebulą przez około 1 minutę i potem zestawcie z ognia.
- Po kilku minutach obierzcie bób ze skórki i dalej wrzucajcie go do wysokiego naczynia do blendowania.
- Do obranego bobu dodajcie posmażoną cebulę i czosnek oraz sok z cytryny.
- Całość zblendujcie na możliwie gładką pastę.
- Pasta z bobu na kanapki gotowa!
Pasta z bobu na kanapki
MIEJ POD RĘKĄ
- blender z końcówką rozdrabniającą,
- wysokie naczynie do blendowania,
- średni garnek,
- małą patelnię,
- miseczkę lub głęboki talerz,
- sitko,
CENNE RADY
Jeżeli pasta wychodzi zbyt sucha lub gęsta dodajcie nieco więcej oleju, najlepiej rzepakowego, który jest neutralny w smaku.
SPOSÓB PODANIA
Pasta z bobu na kanapki świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i kolację. Najlepiej podać ją na domowym pieczywie, np. domowym chlebie razowym czy pszennym chlebie z żurawiną.
polecane PRZEPISY