pasta z bobu na kanapki hummus z bobu przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

Pasta z bobu na kanapki

Gdy jak co roku przychodzi sezon na bób, w moim domu nie może zabraknąć oczywiście gotowanego bobu na obiad ale również innych smakołyków z tym przepysznym warzywem! Jednym z nich jest śniadaniowa pasta z bobu na kanapki, którą chcę Wam przedstawić właśnie w tym przepisie! Daje gwarancję że zaciekawi każdego z Waszych gości i urozmaici wasze śniadanie, kolację czy przyjęcie w gronie przyjaciół. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do imprezowych przekąsek, np. jako pasta podana na chrupkim pieczywie czy farsz do roladek z wędlin!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 250 g bobu,
  • 1 mała cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka sok z cytryny,
  • pół łyżeczki cukru,
  • sól, pieprz,

(ilość produktów dla przygotowania 250 g pasty)

WYKONANIE


  1. Bób opłuczcie pod bieżącą wodą, najlepiej na sitku i następnie wrzućcie do garnka.
  2. Zalejcie bób wodą, dodajcie pół łyżeczki soli oraz pół łyżeczki cukru, przykryjcie pokrywką i zagotujcie a następnie gotujcie na małym ogniu pod przykryciem przez 20 minut.
  3. Po ugotowaniu bób odcedźcie i pozostawcie na kilka minut do ostygnięcia.
  4. W czasie gdy bób stygnie obierzcie z łupin cebulę i czosnek a później pokrójcie go w średniej wielkości kostkę.
  5. Na niewielkiej patelni rozgrzejcie olej i gdy będzie już gorący dodajcie pokrojoną cebulę i czosnek.
  6. Smażcie czosnek z cebulą przez około 1 minutę i potem zestawcie z ognia.
  7. Po kilku minutach obierzcie bób ze skórki i dalej wrzucajcie go do wysokiego naczynia do blendowania.
  8. Do obranego bobu dodajcie posmażoną cebulę i czosnek oraz sok z cytryny.
  9. Całość zblendujcie na możliwie gładką pastę.
  10. Pasta z bobu na kanapki gotowa!

Pasta z bobu na kanapki

pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu
pasta z bobu na kanapki hummus z bobu przepisy na pasty kanapkowe Przekąski na imprezę na zimno

MIEJ POD RĘKĄ


  • blender z końcówką rozdrabniającą,
  • wysokie naczynie do blendowania,
  • średni garnek,
  • małą patelnię,
  • miseczkę lub głęboki talerz,
  • sitko,

CENNE RADY


Jeżeli pasta wychodzi zbyt sucha lub gęsta dodajcie nieco więcej oleju, najlepiej rzepakowego, który jest neutralny w smaku.

SPOSÓB PODANIA


Pasta z bobu na kanapki świetnie sprawdzi się na śniadanie jak i kolację. Najlepiej podać ją na domowym pieczywie, np. domowym chlebie razowym czy pszennym chlebie z żurawiną.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl