Pasta z makreli i suszonych pomidorów
Szukasz pomysłu na niecodzienne i wyjątkowe śniadanie lub nietuzinkową przekąskę na małe przyjęcie? Oto pasta z makreli i suszonych pomidorów, która dodatkowo razem z ogórkami konserwowymi oraz chrzanem i majonezem jest po prostu obłędna. Idealnie smakuje na kawałku jasnego lub ciemnego pieczywa, posypana świeżym szczypiorkiem. Spróbuj koniecznie!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- pół wędzonej makreli,
- 5-6 suszonych pomidorów z oleju,
- 2 ogórki konserwowe,
- 2 łyżki majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól, pieprz,
- szczypiorek do dekoracji
(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)
WYKONANIE
- Makrelę obierz ze skóry i porwij na mniejsze kawałki, staranie wyciągając wszystkie ości. Najlepiej wykonywać to palcami, ponieważ wtedy dokładnie czuć twardsze ości.
- Suszone pomidory odsącz od oleju a następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli.
- Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanych składników.
- Dodaj do pokrojonych wcześniej składników 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę chrzanu.
- Dopraw całość świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
- Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
- Gotowe!
Pasta z makreli i suszonych pomidorów
MIEJ POD RĘKĄ
- miskę,
CENNE RADY
Jeżeli chcesz by pasta z wędzonej makreli była trochę mniej kaloryczna, zastąp cały majonez dwiema łyżkami jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy łyżeczki intensywnej w smaku musztardy np. Dijon.
Do tego przepisu potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli, druga połowę możesz wykorzystać przygotowując inną pastę kanapkową np. pastę z wędzonej makreli i twarogu lub pomidorową pastę z makreli. Obie smakują wyśmienicie i będą dodatkową nowinką na małym przyjęciu lub bardziej wystawnym śniadaniu.
SPOSÓB PODANIA
Pasta z makreli i suszonych pomidorów smakuje najlepiej ze świeżym, jasnym lub ciemnym pieczywem, dodatkowo posypana pokrojonym świeżym szczypiorkiem.