pasta z makreli i suszonych pomidorów

Pasta z makreli i suszonych pomidorów

Szukasz pomysłu na niecodzienne i wyjątkowe śniadanie lub nietuzinkową przekąskę na małe przyjęcie? Oto pasta z makreli i suszonych pomidorów, która dodatkowo razem z ogórkami konserwowymi oraz chrzanem i majonezem jest po prostu obłędna. Idealnie smakuje na kawałku jasnego lub ciemnego pieczywa, posypana świeżym szczypiorkiem. Spróbuj koniecznie!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • pół wędzonej makreli,
  • 5-6 suszonych pomidorów z oleju,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 2 łyżki majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól, pieprz,
  • szczypiorek do dekoracji

(ilość produktów dla przygotowania 8-10 porcji)

WYKONANIE


  1. Makrelę obierz ze skóry i porwij na mniejsze kawałki, staranie wyciągając wszystkie ości. Najlepiej wykonywać to palcami, ponieważ wtedy dokładnie czuć twardsze ości.
  2. Suszone pomidory odsącz od oleju a następnie pokrój w drobną kostkę i dodaj do makreli.
  3. Ogórki konserwowe również pokrój w drobną kostkę i dodaj do wcześniej przygotowanych składników.
  4. Dodaj do pokrojonych wcześniej składników 2 łyżki majonezu oraz 1 łyżeczkę chrzanu.
  5. Dopraw całość świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
  6. Dokładnie wymieszaj, by wszystkie składniki się ze sobą połączyły.
  7. Gotowe!

Pasta z makreli i suszonych pomidorów

pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów
pasta z makreli i suszonych pomidorów

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę,

CENNE RADY


Jeżeli chcesz by pasta z wędzonej makreli była trochę mniej kaloryczna, zastąp cały majonez dwiema łyżkami jogurtu naturalnego z dodatkiem połowy łyżeczki intensywnej w smaku musztardy np. Dijon.

Do tego przepisu potrzebujesz jedynie połowę wędzonej makreli, druga połowę możesz wykorzystać przygotowując inną pastę kanapkową np. pastę z wędzonej makreli i twarogu lub pomidorową pastę z makreli. Obie smakują wyśmienicie i będą dodatkową nowinką na małym przyjęciu lub bardziej wystawnym śniadaniu.

SPOSÓB PODANIA


Pasta z makreli i suszonych pomidorów smakuje najlepiej ze świeżym, jasnym lub ciemnym pieczywem, dodatkowo posypana pokrojonym świeżym szczypiorkiem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl