Polędwiczki wieprzowe z kurkami
Polędwiczki wieprzowe z kurkami to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować z kurek. Sezon na te małe, żółte grzybki trwa w najlepsze późnym latem i wczesną jesienią i to właśnie wtedy, można przygotować to danie, wykorzystując świeże grzyby. Oczywiście dla fanów kurek, można cieszyć się ich smakiem cały rok, używając mrożonych kurek, które dają równie smaczne efekty. A polędwica to bodaj najsmaczniejszy kawałek mięsa wieprzowego, co tylko zwiększa szanse na to, że danie zachwyci Waszych bliskich!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 450 g polędwiczki wieprzowej,
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200 ml śmietany 30%,
- 300 ml wody,
- 1 łyżeczka ostrej musztardy,
- 50 g masła,
- odrobina oleju,
- 1 czubata łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire,
- natka pietruszki,
- pół łyżeczki tymianku
- sól, pieprz,
(ilość produktów dla przygotowania 5 porcji)
WYKONANIE
- Przygotowując polędwiczki wieprzowe z kurkami w pierwszej kolejności musimy przebrać i oczyścić grzyby, na co potrzebować będziecie najwięcej czasu.
- Polędwice wieprzową opłuczcie pod bieżącą wodą i dokłądnie osuszcie ręcznikiem papierowym. Następnie pokrójcie ją w grube plastry, o grubości ok. 4 centymetrów i z jednej strony doprawcie je solą i pieprzem.
- Na patelnię dodajcie około 1 łyżki oleju i postawcie ją na średnim ogniu a gdy olej się rozgrzeje układajcie na patelni kawałki polędwicy przyprawami do dołu. Po chwili smażenia doprawcie smażące się kawałki mięsa solą i pieprzem z drugiej, wierzchniej strony. Smażcie polędwicę po 4 minuty z każdej strony a po odwróceniu mięsa dodajcie na patelnię około 1/3 przygotowanego masła.
- W czasie gdy polędwiczki się smażą obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę cebulę i czosnek.
- Usmażone mięso przełóżcie na talerz a na patelnię dodajcie resztę masła, na który gdy się już roztopi dodajcie pokrojoną cebule i czosnek, który dalej smażcie przez 1 minutę.
- Po tym czasie dodajcie na patelnię pokrojone kurki, które posypcie dużą szczyptą soli. Smażcie kurki przez 5 minut, czyli do czasu aż z patelni odparuje większość wody.
- Gdy z patelni odparuje woda, dodajcie czubatą łyżkę mąki i smażcie całość przez 1 minutę, często mieszając.
- Następnie na patelnię dodajcie wodę, dalej śmietanę, musztardę i pozostałe przyprawy oprócz natki pietruszki.
- Sos zagotujcie, często mieszając i po chwili gotowania (około 3 minut) dodajcie do sosu pokrojoną natkę pietruszki.
- Po tym czasie dodajcie do sosu usmażone wcześniej polędwiczki i następnie duście całość pod przykryciem na małym ogniu przez 15 minut.
- Gotowe! Polędwiczki wieprzowe z kurkami są przygotowane.
Polędwiczki wieprzowe z kurkami
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
CENNE RADY
Stopień wysmażenia polędwiczek oczywiście możecie dostosować do własnych preferencji, skracając zarówno czas smażenia jak i duszenia mięsa. Mój przepis zakłada dobre wysmażenie i długie duszenie, by mięso nabrało grzybowego aromatu.
SPOSÓB PODANIA
Polędwiczki wieprzowe z kurkami to bardzo ciekawa propozycja na bardziej wystawny obiad, który dobrze by miał również ciekawe i smakowite dodatki do mięsa. Klasyka to oczywiście puree ziemniaczane i np. zasmażane buraczki na słodko ale możecie również wybrać coś innego. Po inspiracje zapraszam do wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!