Przepis na kotlety schabowe. Klasyk polskiej kuchni
Kto z Was nie zna typowego, niedzielnego dźwięku tłuczonych kotletów? Owszem nie zawsze muszą to być schaby, równie dobrze pod tłuczek mogą trafić kotlety z piersi kurczaka czy kotlety z piersi indyka, jednak prawdziwym klasykiem są kotlety schabowe. Właśnie dlatego poznajcie mój przepis na kotlety schabowe, dzięki któremu ten klasyk polskiej kuchni nie będzie już dla Was, żadną tajemnicą!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 5 plastrów schabu wieprzowego (ok. 400 g),
- 1 jajko,
- 25 ml mleka,
- 70 g bułki tartej,
- sól, pieprz
- smalec do smażenia (ok. 150 g)
(ilość produktów dla przygotowania 5 kotletów schabowych)
WYKONANIE
- Drewnianą deskę owińcie folią spożywcza, na nią połóżcie plaster mięsa, który przykryjcie woreczkiem foliowym i rozbijcie tłuczkiem na kotleta o grubości 4-5 mm.
- Rozbite kotlety ułóżcie na drugiej desce (lub talerzu) i doprawcie solidnie solą i pieprzem.
- Do głębokiego talerza wbijcie jajko i dodajcie mleko. Całość rozkłóćcie na jednolity płyn.
- Do drugiego talerza wsypcie bułkę tartą.
- Doprawione kotlety włóżcie do mleka i jajka, dokładnie pokryjcie mięso płynem a następnie przełóżcie do bułki tartej i dokładnie w niej obtoczcie.
- Na patelni rozgrzejcie smalec a gdy będzie gorący dodawajcie panierowane kotlety i smażcie na średnim ogniu z każdej strony aż do rumianego koloru – u mnie to było około 3-4 minut na stronę.
- Po tym czasie ściągnijcie usmażone kotlety z patelni i przełóżcie do przygotowanego naczynia żaroodpornego.
- Po usmażeniu wszystkich kotletów, mogą one od razu lądować na stole.
- Oto cały przepis na kotlety schabowe! Smacznego:)
Przepis na kotlety schabowe. Klasyk polskiej kuchni
MIEJ POD RĘKĄ
- 2 głębokie talerze,
- duża patelnia,
- drewniana deska,
- tłuczek do mięsa,
- folia spożywcza,
- foliowy woreczek,
- naczynie żaroodporne,
CENNE RADY
Mój przepis na kotlety schabowe, nie jest jedynym który uznawany jest za „klasyczny” czy „tradycyjny”. Niektóre przepisy mówią aby mięso wcześniej namoczyć w mleku, inne obtaczają mięso najpierw w mące a dopiero potem w bułce tartej a jeszcze inne uznają tylko schab z kością:) Ja zdecydowałem się na najbardziej prosty w przygotowaniu przepis na kotlety schabowe, jednocześnie dający maksymalnie smaczny efekt końcowy.
Jeżeli szukacie innych inspiracji na niedzielny obiad, sprawdźcie mój wpis: Pomysły na elegancki i uroczysty obiad na niedzielę
SPOSÓB PODANIA
Klasyka moim zdaniem to: kotlet schabowy + młode ziemniaczki z koperkiem + kiszony ogórek! Ale to tylko jeden z pomysłów na dodatek do tego mięsnego obiadu, po więcej zapraszam do mojego wpisu: Pomysły na dodatki do obiadu!
polecane PRZEPISY