pyry z gzikiem

Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!

Wielkopolska i Poznań kojarzą się najbardziej z trzema przysmakami: rogalami na Św. Marcina, szneką z glancem oraz ziemniakami z gzikiem. Pyry z gzikiem, bo tak właśnie się je w Wielkopolsce nazywa to nic innego jak ugotowane w mundurkach ziemniaki, podane z twarogową gziczką. Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące – takie właśnie są poznańskie pyry z gzikiem! Zachęcam do wypróbowania!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 500 twarogu półtłustego,
  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • pęczek szczypiorku,
  • sól,
  • pieprz,
  • opcjonalnie można dodać:
  • 8 ziemniaków,

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, najlepiej zgodnie z moim przepisem: ziemniaki w mundurkach.
  2. W czasie, gdy będą się gotować ziemniaki, przygotuj gzik.
  3. Twaróg włóż do przygotowanej miski.
  4. Jeżeli używasz tak jak ja rzodkiewki lub ogórków konserwowych, pokrój je w pierwszej kolejności w drobną kostkę i dodaj do twarogu.
  5. Następnie opłucz i posiekaj szczypiorek oraz dodaj go do pozostałych składników.
  6. Dopraw gzik solą i pieprzem.
  7. Na koniec dodaj jogurt naturalny i dalej wszystko dokładnie wymieszaj, krusząc twaróg np. widelcem.
  8. Gdy ziemniaki już się ugotują, obierz je ze skórki i podawaj z przygotowanym gzikiem.
  9. W ten sposób pyry z gzikiem są gotowe!

Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!

pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem
pyry z gzikiem

MIEJ POD RĘKĄ


  • garnek do ugotowania ziemniaków,
  • miska,

CENNE RADY


Spodobała się Tobie kuchnia regionalna? Sprawdź inne przepisy oznaczone tagiem #regionalne a w szczególności znane w całym kraju rogale świętomarcińskie, które dzięki mojemu przepisowi przygotujesz również w swoim domu!

SPOSÓB PODANIA


Pyry z gzikiem najlepiej podać posypane szczypiorkiem a dla bardziej wymagających można udekorować je rzodkiewką lub ogórkami. Ważne by ziemniaki podawać, gdy są jeszcze ciepłe!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl