Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!
Wielkopolska i Poznań kojarzą się najbardziej z trzema przysmakami: rogalami na Św. Marcina, szneką z glancem oraz ziemniakami z gzikiem. Pyry z gzikiem, bo tak właśnie się je w Wielkopolsce nazywa to nic innego jak ugotowane w mundurkach ziemniaki, podane z twarogową gziczką. Proste, smaczne, szybkie w przygotowaniu i bardzo sycące – takie właśnie są poznańskie pyry z gzikiem! Zachęcam do wypróbowania!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 500 twarogu półtłustego,
- 200 g jogurtu naturalnego,
- pęczek szczypiorku,
- sól,
- pieprz,
- opcjonalnie można dodać:
- 3 rzodkiewki,
- 2 ogórki konserwowe
- 8 ziemniaków,
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Ziemniaki ugotuj w mundurkach, najlepiej zgodnie z moim przepisem: ziemniaki w mundurkach.
- W czasie, gdy będą się gotować ziemniaki, przygotuj gzik.
- Twaróg włóż do przygotowanej miski.
- Jeżeli używasz tak jak ja rzodkiewki lub ogórków konserwowych, pokrój je w pierwszej kolejności w drobną kostkę i dodaj do twarogu.
- Następnie opłucz i posiekaj szczypiorek oraz dodaj go do pozostałych składników.
- Dopraw gzik solą i pieprzem.
- Na koniec dodaj jogurt naturalny i dalej wszystko dokładnie wymieszaj, krusząc twaróg np. widelcem.
- Gdy ziemniaki już się ugotują, obierz je ze skórki i podawaj z przygotowanym gzikiem.
- W ten sposób pyry z gzikiem są gotowe!
Pyry z gzikiem. Wielkopolski przysmak!
MIEJ POD RĘKĄ
- garnek do ugotowania ziemniaków,
- miska,
CENNE RADY
Spodobała się Tobie kuchnia regionalna? Sprawdź inne przepisy oznaczone tagiem #regionalne a w szczególności znane w całym kraju rogale świętomarcińskie, które dzięki mojemu przepisowi przygotujesz również w swoim domu!
SPOSÓB PODANIA
Pyry z gzikiem najlepiej podać posypane szczypiorkiem a dla bardziej wymagających można udekorować je rzodkiewką lub ogórkami. Ważne by ziemniaki podawać, gdy są jeszcze ciepłe!
polecane PRZEPISY