Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku to kolejna propozycja bardzo efektownej przekąski imprezowej, która równie dobrze sprawdzi się również na obiad! Sekretem przepisu jest farsz mięsny, doprawiony w meksykańskim stylu z dodatkiem papryki i kukurydzy. To on przykryty serem, tkwi we wnętrzu rożka z placka tortilli. Taka forma przygotowania tego dania sprawia, że można je również nazwać finger foodsem, który świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi czy rodziną! I do tego jak efektownie się prezentuje:)
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 6 placków tortilli,
- farsz mięsny:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
- pół czerwonej papryki,
- 100 g kukurydzy konserwowej,
- 1 pomidor,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 cebula,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 150 g tartej mozzarelli,
- kilka gałązek kolendry (do dekoracji),
- pół czerwonej cebuli (do dekoracji),
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 12 rożków)
WYKONANIE
- Aby przygotować rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku, należy zacząć od farszu.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w drobną kostkę.
- Na rozgrzana patelnię wlejcie olej a następnie, gdy będzie już gorący dodajcie pokrojoną cebulę. Smażcie ją do zeszklenia, czyli około 1 minuty.
- Po tym czasie dodajcie mięso mielone, które posólcie i smażcie przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
- W międzyczasie gdy smaży się mięso pokrójcie w kostkę paprykę i pomidora.
- Po 5 minutach smażenia mięsa, dodajcie do niego paprykę i pomidora a następnie po około 3 minutach koncentrat pomidorowy i kukurydzę, odsączoną z zalewy.
- Doprawcie farsz solą i pieprzem do smaku i smażcie go dalej na małym ogniu aż do odparowania wody (przez ok. 5-7 minut). Po tym czasie zestawcie patelnie z ognia i zostawcie do przestygnięcia na 15 minut.
- Przygotujcie blachę z piekarnika i połóżcie na niej papier do pieczenia.
- Placki tortilli podzielnie na dwie połówki. Chwyćcie jedną z nich i uformujcie z niego rożek.
- Do rożka nałóżcie porcję farszu a na wierzch dodajcie tartą mozzarellę.
- Gotowe rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku układajcie na blaszce w kształt okręgu.
- Tak przygotowane rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku wstawcie na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (tryb grzanie góra-dół).
- Po wyciągnięciu z piekarnika nadziane rożki są gotowe!
Rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku
MIEJ POD RĘKĄ
- duża patelnia,
- papier do pieczenia,
CENNE RADY
Jeżeli będziecie mieć bardzo duże placki tortilli (średnica powyżej 22 cm), podzielnie je na trzy równe części, dzięki czemu nie będziecie zawijać rożków w ślimaka.
SPOSÓB PODANIA
Ułożone w okrąg i zapieczone rożki z tortilli z mięsem mielonym po meksykańsku najlepiej podawać na ciepło, stawiając między nimi miseczkę z guacamole i posypując całość świeżymi listkami kolendry oraz pokrojoną w kostkę czerwoną cebulą. Zamiast guacamole możecie podać je razem z innym sosem, np. klasycznym sosem pomidorowym albo domowej roboty ketchupem.
polecane PRZEPISY