Rybka po grecku dla dzieci [15m+]

rybka po grecku dla dzieci
  • Marcin
  • 27 stycznia 2021

Kolejna moja propozycja na obiadek dla rocznego dziecka, czyli rybka po grecku dla dzieci! To kolejna moja obiadowa propozycja w której główną gwiazdą jest ryba, inną propozycją jest pierwsza zupka rybna dla dziecka [10m+]. Tym razem inspiracja przyszła z dobrze znanej wielu z nas, ryby po grecku. Rybka po grecku dla dzieci w moim wykonaniu to bogactwo warzyw, smaczna pieczona rybka a wszystko zalane najlepiej domowymi, przetartymi pomidorami. Wielką zaletą tego przepisu jest łatwość jego wykonania i stosunkowo krótki czas przygotowania. Niestety jak to bywa z daniami rybnymi, najbardziej czasochłonne jest wyciąganie drobnych ości z upieczonej ryby. Ale czego nie robi się dla naszych dzieci:)

Więcej przepisów na obiadki dla rocznego dziecka znajdziecie we wpisie: Moje pomysły na obiad dla rocznego dziecka

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


  • 400 g filetu z ryby (np. dorsza, miruny),
  • 2 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1 średni por,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mały seler,
  • pół litra przecieru pomidorowego,
  • pół litra wody,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 3 liście laurowe,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki lubczyku,
  • pół łyżeczki soli,
  • składniki do przygotowania ryby:
    • 1 łyżka oleju,
    • 1 szczypta koperku,
    • 1 szczypta pokrojonego w drobną kostkę pora,
    • 10 g masła,
    • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 10-12 porcji)

rybka po grecku dla dzieci
rybka po grecku dla dzieci
rybka po grecku dla dzieci
rybka po grecku dla dzieci
rybka po grecku dla dzieci

WYKONANIE


Rybka po grecku dla dzieci [15m+]

  1. Warzywa umyć i obrać a następnie pokroić w w drobną kostkę.
  2. Pokrojone warzywa wrzucać do przygotowanego garnka. Niecałą łyżkę pokrojonego pora zostawić do ryby.
  3. Warzywa zalać przecierem pomidorowym oraz wodą.
  4. Do garnka dodać zioła i przyprawy: liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, słodką paprykę, lubczyk i sól.
  5. Garnek postawić na ogniu i zagotować zawartość. Gotować dalej pod przykryciem przez 70 minut na wolnym ogniu.
  6. Gdy sos się gotuje zabieramy się za przygotowanie ryby. Na początku płuczemy ją pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  7. Wyciągamy widoczne ości, starając się nie rozerwać mięsa. Następnie kroimy filet w dosyć duże kawałki (np. około 7 x 7 cm) i układamy na wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym.
  8. Pokrojoną rybę doprawiamy i posypujemy: pokrojonym porem, koperkiem, pieprzem i solą. Na wierzch układamy płatki masła, dzięki którym ryba nie będzie sucha.
  9. Naczynie z rybą wkładamy do nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy przez 25 minut.
  10. Po ugotowaniu sosu warzywnego i upieczeniu ryby, musimy połączyć ze sobą dwie części dania.
  11. Upieczoną rybę pokroić nożem na drobniejsze kawałki, uważnie sprawdzać czy nie ma ości i wrzucać do warzyw.
  12. Po dodaniu całej ryby, wszystko mieszamy i rybka po grecku dla dzieci jest gotowa do podania!

MIEJ POD RĘKĄ

  • średni garnek,
  • naczynie żaroodporne,

CENNE RADY

Jeżeli sos warzywny wyszedł zbyt wodnisty, nim dodasz rybę odlej trochę sosu za pomocą niewielkiej chochli.

SPOSÓB PODANIA

Rybka po grecku dla dzieci jest pełnowartościowym posiłkiem dla naszych pociech. Nie wymaga żadnego dodatku jak chleb czy dodatkowa porcja warzyw.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!