smażona kaszanka

Smażona kaszanka z kiełbasą

Smażona kaszanka z kiełbasą to obiad w stylu coś z niczego. Niepozorna i przez wielu zapomniana lub niedoceniana kaszanka to doskonały produkt na dania obiadowe. Można ją wykorzystać do przygotowania przepysznych pierogów z kaszanką ale także do zrobienia smażonej kaszanki. To obiad tak prosty i wręcz pospolity, że wielu może być zaskoczonych jego smakiem! Dla mnie smażona kaszanka to jedno z dań, które mocno utkwiło w pamięci, za sprawą kuchni którą pamiętam z rodzinnego domu, gdzie każdy uwielbiał tego typu przysmaki. Proste, szybkie i sycące danie obiadowe? Smażona kaszanka z kiełbasą!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 8-9 kaszanek,
  • 2 ulubione kiełbasy (np. śląskie),
  • 1 duża cebula,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • pół łyżeczki suszonego majeranku,
  • sól, pieprz

(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)

WYKONANIE


  1. Przygotuj składniki a zacznij oczywiście od kaszanki, którą obierz z flaka a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
  2. Następnie pokrój w ćwierć plasterki kiełbasę oraz cebulę w grubą kostkę.
  3. Na patelnię dodaj olej, postaw ją na gazie i rozgrzej. Gdy olej będzie gorący dodaj pokrojoną cebulę oraz kiełbasę oraz posól szczyptą soli.
  4. Smaż aż do lekkiego zrumienienia kiełbasy, przez około 3-4 minuty.
  5. Po tym czasie dodaj na patelnię pokrojoną kaszankę i mieszając od czasu do czasu, doprowadź do tego by kaszanka się rozleciała.
  6. Gdy kaszanka będzie już na tyle podgrzana, że stworzy półpłynna masę dodaj na patelnię musztardę i całość zamieszaj.
  7. Następnie dopraw smażoną kaszankę majerankiem i ponownie całość zamieszaj. Możesz doprawić jeszcze wszystko do smaku solą i pieprzem.
  8. Jeżeli kaszanka będzie zbyt sucha, podlej ją odrobiną wody.
  9. Gotowe! Smażona kaszanka z kiełbasą jest gotowa do podania!

Smażona kaszanka z kiełbasą

smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka
smażona kaszanka

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • miskę

CENNE RADY


Kaszanka to bardzo prosty wyrób masarski i z wyglądu ciężko ocenić jej walory smakowe. Warto jednak spróbować wyrobów od kilku producentów by wybrać ten najlepszy, ponieważ przy takich daniach jak np. smażona kaszanka z kiełbasą, ogromną rolę i duży wpływ na ostateczny smak, ma właśnie jakość produktów użytych do przygotowania potrawy.

SPOSÓB PODANIA


Najlepiej, by smażona kaszanka pojawiła się na stole w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz surówki z kapusty, np. surówki z białej kapusty z majonezem, chińskiej surówki z kapusty czy surówki z czerwonej kapusty. Z domu pamiętam również że razem ze smażoną kaszanka na stole pojawiała się surówka z kiszonej kapusty.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl