Smażona kaszanka z kiełbasą
Smażona kaszanka z kiełbasą to obiad w stylu coś z niczego. Niepozorna i przez wielu zapomniana lub niedoceniana kaszanka to doskonały produkt na dania obiadowe. Można ją wykorzystać do przygotowania przepysznych pierogów z kaszanką ale także do zrobienia smażonej kaszanki. To obiad tak prosty i wręcz pospolity, że wielu może być zaskoczonych jego smakiem! Dla mnie smażona kaszanka to jedno z dań, które mocno utkwiło w pamięci, za sprawą kuchni którą pamiętam z rodzinnego domu, gdzie każdy uwielbiał tego typu przysmaki. Proste, szybkie i sycące danie obiadowe? Smażona kaszanka z kiełbasą!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 8-9 kaszanek,
- 2 ulubione kiełbasy (np. śląskie),
- 1 duża cebula,
- 2 łyżki oleju do smażenia,
- 1 łyżeczka musztardy,
- pół łyżeczki suszonego majeranku,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 6 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj składniki a zacznij oczywiście od kaszanki, którą obierz z flaka a następnie pokrój w plastry o grubości około 1 centymetra.
- Następnie pokrój w ćwierć plasterki kiełbasę oraz cebulę w grubą kostkę.
- Na patelnię dodaj olej, postaw ją na gazie i rozgrzej. Gdy olej będzie gorący dodaj pokrojoną cebulę oraz kiełbasę oraz posól szczyptą soli.
- Smaż aż do lekkiego zrumienienia kiełbasy, przez około 3-4 minuty.
- Po tym czasie dodaj na patelnię pokrojoną kaszankę i mieszając od czasu do czasu, doprowadź do tego by kaszanka się rozleciała.
- Gdy kaszanka będzie już na tyle podgrzana, że stworzy półpłynna masę dodaj na patelnię musztardę i całość zamieszaj.
- Następnie dopraw smażoną kaszankę majerankiem i ponownie całość zamieszaj. Możesz doprawić jeszcze wszystko do smaku solą i pieprzem.
- Jeżeli kaszanka będzie zbyt sucha, podlej ją odrobiną wody.
- Gotowe! Smażona kaszanka z kiełbasą jest gotowa do podania!
Smażona kaszanka z kiełbasą
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- miskę
CENNE RADY
Kaszanka to bardzo prosty wyrób masarski i z wyglądu ciężko ocenić jej walory smakowe. Warto jednak spróbować wyrobów od kilku producentów by wybrać ten najlepszy, ponieważ przy takich daniach jak np. smażona kaszanka z kiełbasą, ogromną rolę i duży wpływ na ostateczny smak, ma właśnie jakość produktów użytych do przygotowania potrawy.
SPOSÓB PODANIA
Najlepiej, by smażona kaszanka pojawiła się na stole w towarzystwie duszonych ziemniaków oraz surówki z kapusty, np. surówki z białej kapusty z majonezem, chińskiej surówki z kapusty czy surówki z czerwonej kapusty. Z domu pamiętam również że razem ze smażoną kaszanka na stole pojawiała się surówka z kiszonej kapusty.
polecane PRZEPISY