Smażone ziemniaki
Smażone ziemniaki to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, który pamiętam z kuchni mojej babci. To w niej, w dużym aluminiowym (chyba) garze, wiosną i wczesnym latem smażyły się najlepsze smażone ziemniaki pod słońcem. Podawane oczywiście w towarzystwie sałaty ze śmietaną i zsiadłego mleka, które babcia również sama przygotowywała. Przyznaję się, ze mogłem jeść je wtedy bez końca, nadał mógłbym:) A oto przepis na to proste danie obiadowe, choć nie jest oryginalny od babci a nieco podkręcony dzięki dodaniu nieco przypraw, nadal zachwyca mnie smakiem!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków, ugotowanych wcześniej w mundurkach i obranych ze skórki (np. według mojego przepisu na ziemniaki w mundurkach),
- 100 g wędzonego boczku,
- 2 cebule dymki,
- olej do smażenia,
- przyprawa:
- pół łyżeczki tymianku,
- 1/3 łyżeczki rozmarynu,
- 1/3 łyżeczki oregano,
- pół łyżeczki suszonego koperku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 3/4 łyżeczki soli
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Ugotuj ziemniaki w mundurkach (możesz skorzystać z mojego przepisu) i obierz je ze skórki.
- Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na zimną patelnię, którą następnie postaw na małym ogniu, by boczek się lekko wytopił.
- Od cebuli odkrój zielony szczypior a pozostałą (białą) część pokrój w plasterki.
- Przygotuj w moździerzu przyprawę do ziemniaków, ucierając wszystkie składniki.
- Gdy boczek się wytopi, dodaj pokrojoną dymkę i zwiększ ogień. Jeżeli tłuszczu jest zbyt mało, dolej oleju.
- Na patelnie dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki. Możesz je wcześniej pokroić np. na desce lub kroić bezpośrednio nad patelnią. Ta druga metoda jest dużo szybsza.
- Dodaj połowę przygotowanej wcześniej przyprawy i zamieszaj całość.
- Zwiększ ogień i dodaj około 3 łyżek oleju i smaż dalej, mieszając co kilka minut, by ziemniaki lekko się zarumieniły.
- Po około 6 minutach dodaj na patelnię pozostałą przyprawę oraz pokrojony grubo szczypior od dymki.
- Zamieszaj i smaż kolejne 5 minut na średnim ogniu.
- Po tym czasie smażone ziemniaki są gotowe!
Smażone ziemniaki
MIEJ POD RĘKĄ
- dużą patelnię,
- moździerz,
CENNE RADY
Smażone ziemniaki mogą być dobrym obiadem na kilka dni. Rozwiązania są dwa: pierwsze, gdzie gotujesz od razu więcej ziemniaków w mundurkach i smażysz jedynie tyle ile danego dnia potrzebujesz lub druga opcja: smażysz całość pierwszego dnia i odgrzewasz kolejnego. Wybór należy do Ciebie, choć ja zawsze wybieram pierwsze rozwiązanie co i Tobie polecam:)
SPOSÓB PODANIA
Jak już wspominałem dla mnie smażone ziemniaki muszą być podane w zestawie z sałatą w śmietanie oraz szklanką zsiadłego mleka! Jednak nie każdy może być fanem takiego połączenia, dlatego zestaw z mizerią czy maślanką lub kefirem też będzie ok.
polecane PRZEPISY