smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki

Smażone ziemniaki to jeden z moich ulubionych smaków dzieciństwa, który pamiętam z kuchni mojej babci. To w niej, w dużym aluminiowym (chyba) garze, wiosną i wczesnym latem smażyły się najlepsze smażone ziemniaki pod słońcem. Podawane oczywiście w towarzystwie sałaty ze śmietaną i zsiadłego mleka, które babcia również sama przygotowywała. Przyznaję się, ze mogłem jeść je wtedy bez końca, nadał mógłbym:) A oto przepis na to proste danie obiadowe, choć nie jest oryginalny od babci a nieco podkręcony dzięki dodaniu nieco przypraw, nadal zachwyca mnie smakiem!

autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 1 kg ziemniaków, ugotowanych wcześniej w mundurkach i obranych ze skórki (np. według mojego przepisu na ziemniaki w mundurkach),
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule dymki,
  • olej do smażenia,
  • przyprawa:
    • pół łyżeczki tymianku,
    • 1/3 łyżeczki rozmarynu,
    • 1/3 łyżeczki oregano,
    • pół łyżeczki suszonego koperku,
    • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
    • 3/4 łyżeczki soli

(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Ugotuj ziemniaki w mundurkach (możesz skorzystać z mojego przepisu) i obierz je ze skórki.
  2. Boczek pokrój w kostkę i wrzuć na zimną patelnię, którą następnie postaw na małym ogniu, by boczek się lekko wytopił.
  3. Od cebuli odkrój zielony szczypior a pozostałą (białą) część pokrój w plasterki.
  4. Przygotuj w moździerzu przyprawę do ziemniaków, ucierając wszystkie składniki.
  5. Gdy boczek się wytopi, dodaj pokrojoną dymkę i zwiększ ogień. Jeżeli tłuszczu jest zbyt mało, dolej oleju.
  6. Na patelnie dodaj pokrojone w plasterki ziemniaki. Możesz je wcześniej pokroić np. na desce lub kroić bezpośrednio nad patelnią. Ta druga metoda jest dużo szybsza.
  7. Dodaj połowę przygotowanej wcześniej przyprawy i zamieszaj całość.
  8. Zwiększ ogień i dodaj około 3 łyżek oleju i smaż dalej, mieszając co kilka minut, by ziemniaki lekko się zarumieniły.
  9. Po około 6 minutach dodaj na patelnię pozostałą przyprawę oraz pokrojony grubo szczypior od dymki.
  10. Zamieszaj i smaż kolejne 5 minut na średnim ogniu.
  11. Po tym czasie smażone ziemniaki są gotowe!

Smażone ziemniaki

smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki
smażone ziemniaki

MIEJ POD RĘKĄ


  • dużą patelnię,
  • moździerz,

CENNE RADY


Smażone ziemniaki mogą być dobrym obiadem na kilka dni. Rozwiązania są dwa: pierwsze, gdzie gotujesz od razu więcej ziemniaków w mundurkach i smażysz jedynie tyle ile danego dnia potrzebujesz lub druga opcja: smażysz całość pierwszego dnia i odgrzewasz kolejnego. Wybór należy do Ciebie, choć ja zawsze wybieram pierwsze rozwiązanie co i Tobie polecam:)

SPOSÓB PODANIA


Jak już wspominałem dla mnie smażone ziemniaki muszą być podane w zestawie z sałatą w śmietanie oraz szklanką zsiadłego mleka! Jednak nie każdy może być fanem takiego połączenia, dlatego zestaw z mizerią czy maślanką lub kefirem też będzie ok.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl