Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru to moja kolejna propozycja na domową wędlinę, którą każdy z Was przygotuje w swoim domu. Poznajcie mój bardzo prosty przepis, do którego potrzeba zaledwie kilku łatwo dostępnych składników i chwili pracy. Dzięki temu, że wędlinę przygotujecie w szynkowarze, szynka konserwowa z indyka z szynkowaru będzie ona soczysta, pełna smaku i delikatna!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 650 g filetu z piersi indyka,
- 11 g soli peklowej,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka cukru pudru,
- 25 ml wody,
- szczypta mielonego pieprzu
(ilość produktów dla przygotowania 600 g wędliny)
WYKONANIE
- Pierś z indyka oczyścić z niedoskonałości, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do przygotowanej miski. Około 10 kawałków mięsa posiekać na bardzo drobno i również dodać do miski.
- Następnie dodać do mięsa pozostałe składniki: sól peklową, żelatynę, gałkę muszkatołową, cukier puder, mielony pieprz i wodę.
- Całość dokłądnie wymieszać dłonią, starając się rozgniatać pojedyncze kawałki mięsa, szczególnie te które wydają nam się twardsze.
- Przygotowaną masę mięsna przełóżcie do woreczka foliowego (dedykowanego do szynkowaru). Mięso starajcie się ubijać dłonią w woreczku, tak aby nie było w nim pęcherzyków powietrza.
- Woreczek z mięsem przełóżcie do szynkowaru, zawiążcie i zamknijcie wieczkiem.
- Tak przygotowane mięso włóżcie do lodówki na 24 godziny.
- Po tym czasie szynkę musimy sparzyć. W dużym garnku podgrzejcie wodę do temperatury 85 stopni do której włóżcie zamknięty szynkowar, tak by w całości znajdował się pod wodą.
- Szynkę parzcie przez 75 minut. Po tym czasie wyciągnijcie szynkowar z ciepłej wody i przełóżcie go na 10 minut do zimnej wody.
- Następnie włóżcie nadal zamknięty szynkowa do lodówki na minimum 8 godzin.
- Po tym czasie możecie otworzyć szynkowar, wyciągnąć szynkę i usunąć foliowy woreczek.
- Tak przygotowana szynka konserwowa z indyka z szynkowaru jest gotowa do jedzenia!
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
MIEJ POD RĘKĄ
- szynkowar (mój jest na ok. 700 g mięsa),
- specjalne woreczki do szynkowaru,
- średniej wielkości miska,
- duży garnek z pokrywką,
- termometr kulinarny,
CENNE RADY
Przygotowana w ten sposób szynka konserwowa z indyka z szynkowaru może bezpiecznie poleżeć w waszej lodówce nawet około tygodnia. Przechowujcie ją w zamkniętym pojemniku a wtedy nie musicie martwic się, że obślizgnie lub będzie wysychać.
SPOSÓB PODANIA
Każdą spośród domowych wędlin, które możecie przygotować z moich przepisów sugeruję podawać w wraz ze świeżym, domowym pieczywem. Moje przepisy na domowe chleby znajdziecie oznaczone tagiem #domowe chleby i bułki, a wśród nich np. tradycyjny chleb pszenno-żytni jak z piekarni czy doskonałe pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie. Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru na pewno będzie jeszcze lepiej smakowała z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego.