Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru

Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru

Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru to moja kolejna propozycja na domową wędlinę, którą każdy z Was przygotuje w swoim domu. Poznajcie mój bardzo prosty przepis, do którego potrzeba zaledwie kilku łatwo dostępnych składników i chwili pracy. Dzięki temu, że wędlinę przygotujecie w szynkowarze, szynka konserwowa z indyka z szynkowaru będzie ona soczysta, pełna smaku i delikatna!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 650 g filetu z piersi indyka,
  • 11 g soli peklowej,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 25 ml wody,
  • szczypta mielonego pieprzu

(ilość produktów dla przygotowania 600 g wędliny)

WYKONANIE


  1. Pierś z indyka oczyścić z niedoskonałości, pokroić w grubą kostkę i wrzucić do przygotowanej miski. Około 10 kawałków mięsa posiekać na bardzo drobno i również dodać do miski.
  2. Następnie dodać do mięsa pozostałe składniki: sól peklową, żelatynę, gałkę muszkatołową, cukier puder, mielony pieprz i wodę.
  3. Całość dokłądnie wymieszać dłonią, starając się rozgniatać pojedyncze kawałki mięsa, szczególnie te które wydają nam się twardsze.
  4. Przygotowaną masę mięsna przełóżcie do woreczka foliowego (dedykowanego do szynkowaru). Mięso starajcie się ubijać dłonią w woreczku, tak aby nie było w nim pęcherzyków powietrza.
  5. Woreczek z mięsem przełóżcie do szynkowaru, zawiążcie i zamknijcie wieczkiem.
  6. Tak przygotowane mięso włóżcie do lodówki na 24 godziny.
  7. Po tym czasie szynkę musimy sparzyć. W dużym garnku podgrzejcie wodę do temperatury 85 stopni do której włóżcie zamknięty szynkowar, tak by w całości znajdował się pod wodą.
  8. Szynkę parzcie przez 75 minut. Po tym czasie wyciągnijcie szynkowar z ciepłej wody i przełóżcie go na 10 minut do zimnej wody.
  9. Następnie włóżcie nadal zamknięty szynkowa do lodówki na minimum 8 godzin.
  10. Po tym czasie możecie otworzyć szynkowar, wyciągnąć szynkę i usunąć foliowy woreczek.
  11. Tak przygotowana szynka konserwowa z indyka z szynkowaru jest gotowa do jedzenia!

Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru

Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
mięso indyka pokrojone na szynke
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
worek szynkowar szynka
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
parzenie szynki szynkowar
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru
Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru

MIEJ POD RĘKĄ


  • szynkowar (mój jest na ok. 700 g mięsa),
  • specjalne woreczki do szynkowaru,
  • średniej wielkości miska,
  • duży garnek z pokrywką,
  • termometr kulinarny,

CENNE RADY


Przygotowana w ten sposób szynka konserwowa z indyka z szynkowaru może bezpiecznie poleżeć w waszej lodówce nawet około tygodnia. Przechowujcie ją w zamkniętym pojemniku a wtedy nie musicie martwic się, że obślizgnie lub będzie wysychać.

SPOSÓB PODANIA


Każdą spośród domowych wędlin, które możecie przygotować z moich przepisów sugeruję podawać w wraz ze świeżym, domowym pieczywem. Moje przepisy na domowe chleby znajdziecie oznaczone tagiem #domowe chleby i bułki, a wśród nich np. tradycyjny chleb pszenno-żytni jak z piekarni czy doskonałe pełnoziarniste bułki razowe na zakwasie. Szynka konserwowa z indyka z szynkowaru na pewno będzie jeszcze lepiej smakowała z dodatkiem ogórka małosolnego lub kiszonego.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl