Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano

Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano

Na blogu znajdziecie już przepis na tostoburgery, którymi na pewno zaskoczycie swoich gości ale by nie wiało nudą, podrzucam jeszcze jeden tostowy przepis! Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano to kolejna propozycja, jak szybko przygotować efektywnie wyglądającą przekąskę, która wielu zapadnie w pamięci! Zaledwie kilka składników, niewiele pracy a efekt niezapomniany! Przekonajcie się sami i przygotujcie tosty z serem pleśniowym i hiszpańską szynką jamon!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 4 kawałki chleba tostowego,
  • 4 duże plastry szynki jamon serrano,
  • 2 liście sałaty,
  • 1 małą słodka papryka,
  • 4 plastry sera pleśniowego, np. polskiego Lazura,
  • 50 g żółtego sera,
  • 50 g majonezu,
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

(ilość produktów dla przygotowania 2 tostów)

WYKONANIE


  1. Przygotujcie wszystkie składniki, by po zarumienieniu chleba maksymalnie szybko przygotować tosty.
  2. Paprykę opłuczcie i osuszcie a następnie pokrójcie w krążki (plasterki). Ser żółty oraz pleśniowy pokrójcie w plastry a szynkę jamon, rozdzielcie na plastry by można było ją później szybciej położyć na toście.
  3. Sałatę również umyjcie pod bieżącą wodą a następnie osuszcie.
  4. Następnie kawałki chleba unieście w tosterze i opiekajcie tak długo aż będą rumiane.
  5. Na jeden z kawałków opieczonego chleba tostowego dodajcie łyżeczkę majonezu i rozsmarujcie ją po całości.
  6. Na majonez połóżcie plasterki żółtego sera, następnie liść sałaty, szynkę jamon, krążki słodkiej papryki i plastry sera pleśniowego.
  7. Drugi z kawałków opieczonego chleba posmarujcie musztardą i połóżcie na wierzch, musztardą do dołu.
  8. Podobnie zróbcie z drugą porcją.
  9. Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano gotowe!

Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano

Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano
Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano
Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano
Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano

MIEJ POD RĘKĄ


  • opiekacz,

CENNE RADY


Jeżeli nie posiadacie tostera, możecie zarumienić chleb tostowy w piekarniku lub na patelni (do czego bardziej zachęcam). Wystarczy postępować tak samo jak z bułkami przy cheeseburgerach!

Spodobał się Wam przepis na tosty z serem pleśniowym i jamon serrano mojego autorstwa – sprawdźcie podobne przepisy, które znajdziecie pod tagami: #domowy fast food czy #przepisy inspirowane Ameryką!

SPOSÓB PODANIA


Tosty z serem pleśniowym i jamon serrano podawajcie, gdy są jeszcze gorące. Dodatkowo możecie je owinąć w serwetkę lub ręcznik papierowy. Dobrym dodatkiem do nich będą domowe frytki, obłędne frytki z batatów i marchewki czy szklanka domowej lemoniady!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl