Tradycyjna zupa pomidorowa
Powiedzmy sobie szczerze, podstawą dobrej zupy pomidorowej jest rosół! Oczywiście przecier pomidorowy oraz pozostałe dodatki a także ich proporcje dopełniają najbardziej lubiany smak w kraju nad Wisłą, jednak to rosół jest bazą. O tym jak bardzo jest on istotny w tym przepisie, śpiewali nawet piosenki i nie udawaj, że nie znasz „pomidorowej z rosołu, z wczoraj”. Zupa pomidorowa to pewnie najczęstszy gość naszych stołów w poniedziałki, jednak zapewniam Cię, że dobrze przygotowana może być nawet daniem popisowym na niedzielny obiad.
Jest ona na tyle wdzięcznym przepisem, że smakuje niemal każdemu, jest prosta w przygotowaniu ale również nie jest ciężkim, gęstym i tłustym wywarem, dlatego nikt, nawet ten z „delikatniejszym” żołądkiem nie powinien odmówić jej zjedzenia. A jak wspomniałem dobrze przygotowana, może się stać Twoim popisowym daniem. Warto jednak wcześniej zaopatrzyć swoją spiżarnię do dobrej jakości przecier pomidorowy, najlepiej swojej roboty, który możesz przygotować według mojego przepisu jak tylko jest szczyt sezonu na polne pomidory.
Ważna uwaga. Samo przygotowanie zupy pomidorowej, gdy masz już ugotowany rosół to kwestia maksymalnie kilkunastu minut. Celowo podałem w czasie przygotowania dłuższy czas, bo nie każdy ma akurat ugotowany rosół🙂 Jak go przygotować, podpowiadam również na swoim blogu – Rosół jak u mamy. Spróbuj ten klasyk przygotować według mojego przepisu i powiedź czy przypadł Ci do gustu!
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 3 litry rosołu, może być z wczoraj:) lub innego wywaru mięsnego lub warzywnego,
- 700 ml przecieru pomidorowego,
- 150 ml mleka,
- 6 łyżeczek mąki,
- cukier, sól do smaku
(ilość produktów dla przygotowania 12 porcji)
WYKONANIE
- Przygotuj wywar, na przykład gotując klasyczny rosół według mojego przepisu. Po ugotowaniu lekko go ostudź, odstawiając na kilkanaście minut.
- Do ugotowanego rosołu dodaj cały przygotowany przecier pomidorowy oraz wymieszaj całość zupy.
- Wsyp do niewielkiego naczynia 6 łyżeczek mąki a następnie dodawaj do nich, za pomocą chochli, zupę.
- Mieszaj mąkę z zupą za pomocą np. drewnianego mieszadełka, tak aby zaprawa była gładka, jednolita i bez grudek. Gdy już będzie dokładnie wymieszana wlej całość do garnka z zupą.
- Następnie dodaj do zupy mleko i ponownie zamieszaj całość.
- Na koniec dopraw zupę solą oraz cukrem pod swój smak.
- Po tym zupa pomidorowa jest gotowa!
Tradycyjna zupa pomidorowa
MIEJ POD RĘKĄ
- duży lub średni garnek,
- niewielkie naczynie do wymieszania zaprawki,
- mieszadełko,
- chochlę,
CENNE RADY
Zamiast mleka można oczywiście dodać śmietanę w takiej samej ilości. Dodając śmietanę, trzeba jednak uważać by się ona nie zważyła, na skutek dodania jej do zbyt gorącej zupy. Z mlekiem nie ma takiego problemu, dlatego za radą mojej mamy od dłuższego czasu zabielam zupy właśnie mlekiem.
SPOSÓB PODANIA
Zupa pomidorowa może być podawana z dowolnego rodzaju makaronem,, ryżem, gotowanymi ziemniakami również tymi w „mundurkach„. Jeżeli lubicie, zupę można posypać jeszcze natką pietruszki.