gziczka z rzodkiewką

Wiosenna gziczka z rzodkiewką

Jesteś fanem nabiału oraz past śniadaniowych? A może jeszcze o tym nie wiesz? Wiosenna gziczka z rzodkiewką pomoże Tobie odkryć właśnie taką formę śniadania! Dzięki niej po pierwsze zaspokoisz głód i to na długo, po drugie rozpoczniesz dzień od smacznego dodatku do chleba. Osobiście, słabość do gziczek, czy to z rzodkiewką czy w innym wydaniu (np. gziczka idealna na śniadanie), wyniosłem z domu, w którym niemal co sobotę na śniadanie była przygotowywana przez moją mamę, najlepsza na świecie gziczka! Teraz sam chętnie sięgam po nią, przygotowując śniadania we własnym domu do czego i Was zachęcam!

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


  • 250 g twarogu (najlepszy jest półtłusty),
  • 70 ml jogurtu naturalnego,
  • 3 rzodkiewki,
  • 1 cebula dymka,
  • sól,
  • pieprz,
  • koperek (opcjonalnie)

(ilość produktów dla przygotowania 6-9 porcji)

WYKONANIE


  1. Do przygotowanej miski lub głębokiego talerza włóż kawałek sera twarogowego i rozgnieć go widelcem.
  2. Rzodkiewkę opłucz pod bieżącą wodą a następnie pokrój w możliwie drobną kostkę.
  3. Od cebuli dymki odkrój szczypior, który w dalszej kolejności opłucz pod wodą i osusz. Pokrój go i dodaj do twarogu i rzodkiewki.
  4. Jeżeli lubisz, dodaj w tym momencie posiekany koperek.
  5. Dopraw całość pieprzem oraz solą a następnie dodaj jogurt naturalny.
  6. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  7. Gotowe! Wiosenna gziczka z rzodkiewką gotowa do podania!

Wiosenna gziczka z rzodkiewką

gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką
gziczka z rzodkiewką

MIEJ POD RĘKĄ


  • miskę lub głęboki talerz,

CENNE RADY


Gziczka z rzodkiewką to tylko jedna z kilku moich propozycja na śniadaniową pastę kanapkową. Jeżeli szukasz inspiracji na pyszne śniadanie, sprawdź również przepisy na gziczkę idealną na śniadanie oraz pastę z wędzonej makreli i twarogu! Oba te dwa przepisy bazują na twarogu, podobnie jak gziczka z rzodkiewką.

SPOSÓB PODANIA


Gziczka z rzodkiewką doskonale sprawdzi się jako śniadaniowe „danie” główne. Oczywiście najbardziej smakuje wiosną, posypane dodatkowo szczypiorkiem! Osobiście polecam podać razem z pszennym chlebem z żurawiną, to połączenie zrobi Wam dzień!

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl