Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem
Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem to ciekawy i niebanalny pomysł na kolację, spotkanie ze znajomymi czy nawet szybki obiad! Sekretem ich smaku jest połączenie domowego pasztetu z konfiturą z borówek, które łączy w sobie wytrawność mięsa i słodycz oraz kwasowość borówek. A dodatkowo wszystko to przykryte plastrami ogórka małosolnego i sera mozzarella. Dodatkowo zapiekanki są banalne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać, że ostateczny smak zależy w ich przypadku od dobrej jakości składników, dlatego jeżeli tylko możecie używajcie domowych produktów. Prawda, że brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej, o czym przekonacie się, przygotowując zapiekanki w swoich domach.
oznaczenia
SKŁADNIKI
- 2 bułki pszenne,
- 150 g pasztetu, np. pasztetu drobiowego z żurawiną i jabłkiem,
- 1 ogórek małosolny (można zastąpić je ogórkami kiszonymi),
- 100 g tartego sera mozzarella,
- 50 g konfitury z borówek,
- 1 cebula dymka,
- sól, pieprz
(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)
WYKONANIE
- Bułki przekrójcie na dwie połówki a następnie posmarujcie każdą wewnętrzną stronę bułki konfiturą z borówek.
- Pasztet pokrójcie na grube plastry, które później układajcie na posmarowanych borówkami bułkach.
- W dalszej kolejności pokrójcie ogórka małosolnego na podłużne plasterki, które następnie układajcie na plastrach pasztetu.
- Jako ostatnie na zapiekanki z pasztetem, dodajcie tartą mozzarellę oraz doprawcie z wierzchu solą i pieprzem.
- Przygotowane zapiekani z pasztetem, borówkami i serem włóżcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
- Po tym czasie wyciągnijcie zapiekanki, posypcie je szczypiorkiem z cebuli dymki i gotowe!
Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem
MIEJ POD RĘKĄ
- papier do pieczenia
CENNE RADY
Borówki (czy konfiturę z borówek) możecie zastąpić konfiturą z żurawiny, która również świetnie pasuje do mięsnych dań i przekąsek. Dodatkowo ogórki małosolne, z racji że są typowo sezonowym przysmakiem, możecie zastąpić ogórkami kiszonymi, które choć są wyraźnie bardziej kwaśne, nie zepsują smaku przekąski.
SPOSÓB PODANIA
Jak już wspomniałem, zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem warto przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem i w sumie to wszystko:) Więcej nie potrzeba, by cieszyć się ich smakiem.