Zapiekanki z pasztetem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem

Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem to ciekawy i niebanalny pomysł na kolację, spotkanie ze znajomymi czy nawet szybki obiad! Sekretem ich smaku jest połączenie domowego pasztetu z konfiturą z borówek, które łączy w sobie wytrawność mięsa i słodycz oraz kwasowość borówek. A dodatkowo wszystko to przykryte plastrami ogórka małosolnego i sera mozzarella. Dodatkowo zapiekanki są banalne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać, że ostateczny smak zależy w ich przypadku od dobrej jakości składników, dlatego jeżeli tylko możecie używajcie domowych produktów. Prawda, że brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej, o czym przekonacie się, przygotowując zapiekanki w swoich domach.

oznaczenia

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność
autor bloga
Cześć, jestem Marcin!
Od ponad 30 lat podróżuję po Polsce, odkrywając jej najciekawsze zakątki i smaki. Swoimi mikropodróżniczymi odkryciami dzielę się z Wami od 2019 roku na moim blogu – kierunkowo.pl, starając się tworzyć najbardziej rzetelny blog podróżniczy o Polsce. Więcej o mnie przeczytacie tutaj
Reklama
Dzięki reklamom możliwe jest utrzymanie i rozwój bloga

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

WYKONANIE


  1. Bułki przekrójcie na dwie połówki a następnie posmarujcie każdą wewnętrzną stronę bułki konfiturą z borówek.
  2. Pasztet pokrójcie na grube plastry, które później układajcie na posmarowanych borówkami bułkach.
  3. W dalszej kolejności pokrójcie ogórka małosolnego na podłużne plasterki, które następnie układajcie na plastrach pasztetu.
  4. Jako ostatnie na zapiekanki z pasztetem, dodajcie tartą mozzarellę oraz doprawcie z wierzchu solą i pieprzem.
  5. Przygotowane zapiekani z pasztetem, borówkami i serem włóżcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
  6. Po tym czasie wyciągnijcie zapiekanki, posypcie je szczypiorkiem z cebuli dymki i gotowe!

Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem

Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

MIEJ POD RĘKĄ


  • papier do pieczenia

CENNE RADY


Borówki (czy konfiturę z borówek) możecie zastąpić konfiturą z żurawiny, która również świetnie pasuje do mięsnych dań i przekąsek. Dodatkowo ogórki małosolne, z racji że są typowo sezonowym przysmakiem, możecie zastąpić ogórkami kiszonymi, które choć są wyraźnie bardziej kwaśne, nie zepsują smaku przekąski.

SPOSÓB PODANIA


Jak już wspomniałem, zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem warto przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem i w sumie to wszystko:) Więcej nie potrzeba, by cieszyć się ich smakiem.

CO MYŚLISZ O TYM PRZEPISIE?
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
logo przepiśnik przepisnik kierunkowo.pl