Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem

Zapiekanki z pasztetem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło
  • Marcin
  • 18 października 2021

Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem to ciekawy i niebanalny pomysł na kolację, spotkanie ze znajomymi czy nawet szybki obiad! Sekretem ich smaku jest połączenie domowego pasztetu z konfiturą z borówek, które łączy w sobie wytrawność mięsa i słodycz oraz kwasowość borówek. A dodatkowo wszystko to przykryte plastrami ogórka małosolnego i sera mozzarella. Dodatkowo zapiekanki są banalne i szybkie w przygotowaniu. Warto jednak pamiętać, że ostateczny smak zależy w ich przypadku od dobrej jakości składników, dlatego jeżeli tylko możecie używajcie domowych produktów. Prawda, że brzmi dobrze? Smakuje jeszcze lepiej, o czym przekonacie się, przygotowując zapiekanki w swoich domach.

OZNACZENIA

kategoria przepisu czas przygotowania trudność koszt wykonania kaloryczność

SKŁADNIKI


(ilość produktów dla przygotowania 4 porcji)

Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem
Zapiekanki z pasztetem Przekąski na imprezę na zimno i ciepło

WYKONANIE


Zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem

  1. Bułki przekrójcie na dwie połówki a następnie posmarujcie każdą wewnętrzną stronę bułki konfiturą z borówek.
  2. Pasztet pokrójcie na grube plastry, które później układajcie na posmarowanych borówkami bułkach.
  3. W dalszej kolejności pokrójcie ogórka małosolnego na podłużne plasterki, które następnie układajcie na plastrach pasztetu.
  4. Jako ostatnie na zapiekanki z pasztetem, dodajcie tartą mozzarellę oraz doprawcie z wierzchu solą i pieprzem.
  5. Przygotowane zapiekani z pasztetem, borówkami i serem włóżcie do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (program: grzanie góra-dół) na 10 minut.
  6. Po tym czasie wyciągnijcie zapiekanki, posypcie je szczypiorkiem z cebuli dymki i gotowe!

MIEJ POD RĘKĄ

  • papier do pieczenia

CENNE RADY

Borówki (czy konfiturę z borówek) możecie zastąpić konfiturą z żurawiny, która również świetnie pasuje do mięsnych dań i przekąsek. Dodatkowo ogórki małosolne, z racji że są typowo sezonowym przysmakiem, możecie zastąpić ogórkami kiszonymi, które choć są wyraźnie bardziej kwaśne, nie zepsują smaku przekąski.

SPOSÓB PODANIA

Jak już wspomniałem, zapiekanki z pasztetem, borówkami i serem warto przed podaniem posypać świeżym szczypiorkiem i w sumie to wszystko:) Więcej nie potrzeba, by cieszyć się ich smakiem.

Drogi Czytelniku, miło mi, że dotarłeś do końca mojego wpisu! Jeśli pomógł on znaleźć niezbędne informacje, inspirację lub po prostu spodobało się Tobie, to co robię, będę wdzięczny, gdy wesprzesz mnie niewielkim napiwkiem stawiając wirtualną kawkę lub zostając Patronem bloga:)

poradniki kulinarne

kierunkowo.pl w socialmediach

Smakuj podróżując!

Odkrywaj nowe smaki oraz regionalne kuchnie podczas podróży! Daj się zainspirować i poznaj podróżnicze wpisy na kierunkowo.pl!